Raportul Ohanesian

In atentia: Uniunii Europene, NATO si altor parteneri

Capitolul VII

(continuare din numarul precedent)

 

Cumatrul demis se intoarce pe post de adjunct

Cumatrul diplomatului Rus Alexandru, Petre Catrinciuc (fost consul in Ucraina) a fost director general al Directiei Generale Afaceri Consulare din cadrul MAE pana la inceputul anului 2007. A fost demis impreuna cu Liviu Lucian Avram, director adjunct la aceeasi directie, ca urmare a scandalului provocat de alt ofiter sub acoperire, consulul Romaniei in Liban, Mihai Iancu. In urma verificarilor cu privire la supralegalizarea documentelor prin care Omar Hayssam isi dadea acordul in vederea deplasarii copiilor sai la Istanbul, s-a constatat ca procedura consulara ilegala a fost facuta de Mihai Iancu.

Ministerul a comunicat ca: "avand in vedere deficientele manageriale relevate in procesul de gestionare a situatiei, ministrul afacerilor externe a acceptat la inceputul lunii ianuarie demisiile celor doi directori", iar consulul roman in Liban a primit sanctiune disciplinara.

Ei bine, in scandalul vizelor de la Chisinau, demisionatul Petre Catrinciuc se regaseste pe pozitia de director adjunct al directiei din care tocmai demisionase pentru grave abateri. Un lucru demn de remarcat este faptul ca toti diplomatii trecuti prin Directia Consulara MAE au functionat pe spatiul Est – statele ex-sovietice.

Filip Teodorescu

Ambasadorul Romaniei la Chisinau Filip Teodorescu a fost descris in presa centrala, drept un "politruc cu experienta zero in activitati diplomatice importante". A intrat la facultatea de Istorie in 1970, un an mai tarziu a plecat la Tirana, apoi s-a intors in tara sa-si termine studiile la Stefan Gheorghiu.

Este trimis la cursuri diplomatice la Viena. In perioada 1978-1988 functioneaza ca atasat MAE, apoi ajunge la post in Maroc. In 1990 este trimis in Albania, revine in Centrala MAE ca sef de directie, iar in anul 1997 este retrimis ambasador al Romaniei in Albania.

A fost numit de Adrian Nastase secretar de stat pentru relatiile cu Moldova in 2003, apoi ajunge ambasador in Republica Moldova.

SIE SRL – Filiera Moldoveana

Centrul Romanesc pentru Promovarea Comertului (CRPC) din subordinea Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale este o pepiniera de afaceristi. Figurile de ceara comunistoide, Marius Vitionescu sau Dumitru Badica, perindate la conducerea acestui organism guvernamental au transformat cea mai importanta institutie a tarii (SIE) in afacerea lor personala. Desi CRPC, (fost Centru Roman de Comert Exterior) este un organism guvernamental al carui obiect principal de activitate este cercetarea pietei interne si internationale, promovarea exporturilor, "institutia publica de interes national" cum se autoproclama promoveaza in afara tarii o sumedenie de firme ale ofiterilor acoperiti din toate institutiile statului. Filiera moldoveana a afacerilor informative se numeste Centrul Romanesc de Afaceri si are sediul la Chisinau. Ofiterii din "Centrala" Doina Moinescu, Vitionescu sau Badica, alaturi de "cei de linie" in ambasada de la Chisinau au promovat prin intermediul asociatiei, o pleiada de firme SIE. Nu conteaza daca vorbim despre acoperitii Dan Dumitru, Mihaela Chivu, Giuliana Chouliaras sau Mircea Andrei. Numai editura Litera International de Chisinau a beneficiat anul trecut de o "sponsorizare" de 560.000 de dolari din fondurile SIE.

Ca Serviciul de Informatii Externe (SIE) este un sereleu care toaca bani de la buget cu nemiluita, nu mai este un secret. O face prin intermediul diplomatilor sub acoperire, fara sa dea socoteala nimanui. De aceea, ultimul raport al Curtii de Conturi arata cu degetul catre Ministerul Afacerilor Externe. "Gaura neagra" a finantelor, cum a fost numit MAE in presa centrala. Raportorii nu spun ca sumele imense tocate de "diplomatii" Securitatii fac parte din fondul operativ SIE. Bine mascat sub pulpana generoasa a MAE.

Capusele Serviciului de Informatii Externe anemiaza si alte ministere, intreprinderi de stat, regii autonome, organizatii si organisme care graviteaza in jurul puterii. De exemplu cele doua institutii-masca traditionale ale spionajului extern : Ministerul Apararii si Departamentul de Comertul Exterior (din cadrul ministerului fantoma pentru IMM, Comert si Profesii Liberale). Ca este vorba de elicopterele Puma SOCAT sau rablele Hercules C 130 (aduse din cimitirul de avioane Lockheed Martin), sute de milioane de euro s-au scurs pe cai ocolite in conturi controlate de spionii externi.

Ofiterii romani, diplomati sub acoperire spala bani pe toate meridianele si fac contrabanda cu armament nestingheriti la adapostul legilor strambe ale sigurantei nationale. Scandalurile jenante "Vize" si " Mihai Contiu" de la Chisinau au dovedit ca spaga si coruptia sunt la ele acasa in Serviciul de Informatii Externe. Ce sa mai vorbim de colegul si prietenul adjunctului SIE, generalul de brigada Silviu Predoiu, agentul Bogdan Dumitrescu, arestat si judecat in Nigeria pentru ca furniza informatii militare ambasadei ruse din Lagos ?

Intr-un interviu din 1998, generalul Corneliu Grigoras, fost sef al Directiei de Protectie a Muncii si Cadrelor din SIE dadea de inteles ca afaceristii institutiei beneficiaza de imunitate mai ceva decat presedintele statului.

Dupa ce a dezvaluit ca "bani se spala la Tokio, in Kuweit, la New Delhi, si in multe alte locuri", Grigoras a fost dat afara. Faptasii, "oameni cu functii de raspundere" nu puteau fi atinsi nici macar cu o floare.

(Va urma)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a947-Raportul-Ohanesian.aspx