Din Viata si Invataturile lui IISUS - In ultimele zile din saptamana Sf. Patimi

de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Caci invata pe ucenicii Sai, si zicea: „Fiul Omului va fi dat in mainile oamenilor; ei Il vor omori, si a treia zi dupa ce-L vor omori, va invia." (Marcu 9,31)

 

(Continuare din numarul precedent)

In concluzie, Pilat a renuntat la puterea lui, care a spus ca o are "de a-L elibera pe Iisus" si de frica sa nu isi piarda pozitia de procurator in Iudeea, a implinit cererea Sinedriului Iudaic, din vremea aceea, in Ierusalim, de a-L da pe Iisus la moarte, prin rastignire, si de a-l elibera pe Baraba, care era un tilhar si criminal.

Ce Sentintasi Decizie criminala - pentru Iisus nevinovat - au putut da arhiereul Caiafa cu sinedristii si procuratorul roman, Pontiu Pilat!!! Ce tragedie poate savarsi omul nelegiurii si al pacatului, care nu s-au gandit ca vor raspunde peste veacuri si veacuri, in fata generatiilor in istorie.

Alte cauze ale condamnarii lui Iisus

Falsa conceptie iudaica despre Mesia Hristos si popularitatea Domnului Iisus Hristos. Liderii religiosi si carturarii vremii din poporul Israel asteptau un Mesia politic care sa-i elibereze de sub stapanirea Imperiului Roman si Nu un Mesia Hristos care a venit sa elibereze toate popoarele lumii de sub stapanirea mortii pacatului.

Iar popolaritatea Mantuitorului Hristos Iisus a dat de gandit, atat liderilor lui Israel, ca noua Credinta in Dumnezeu ii va schimba din structurile lor, cat si liderilor politici din Imperiul Roman ca vor pierde stapanirea atator popoare. Adevarul popolaritatii lui Iisus, il prezinta afirmatia fariseilor la Intrarea Triumfala a Domnului in Ierusalim, inainte de Pasti, cand ei din multime au zis: "Deci fariseii ziceau intre ei: Vedeti ca nimic nu foloseste! Iata, lumea s-a dus dupa El (adica dupa Iisus) (Ioan 12,19). Dragostea Domnului Iisus pentru popor si invatatura despre o Viata noua si vesnica in Imparatia lui Dumnezeu a adus o aderenta de neimaginat a multimilor de oameni pentru urmarea lui Hristos Iisus in istorie. Ori, pentru aceasta, in conceptia si vederea liderilor vremii, Iisus trebuia sa moara! Ne dam seama din aceasta ce intunecati si morti in pacatele lor erau liderii religiosi si politici ai vremurilor lui Iisus Hristos.

Titlul deasupra Crucii

"Iar Pilat a scris si titlu si l-a pus deasupra Crucuii. si era scris: Iisus Nazarineanul, Imparatul Iudeilor!”(Ioan 19,19). Dupa ce au citit multi iudei acest titlul, care era scris: in "evreieste, latineste si greceste", Iar "arhiereii i-au zis lui Pilat: Nu scrie Imparatul Iudeilor, ci ca Acela a zis: Eu sunt Imparatul Iudeilor, Pilat a raspuns: Ce am scris, am scris" (cf. Ioan 19,20-22). Vedem, deci, ca in vederea pregatirii Crucii pe care s-o duca Iisus si sa fie rastignit, Pilat a pregatit o tablita, pe care a scris tilul si numele Celui ce va fi rastignit, scriind: "Iisus Nazarineanul, Imparatul Iudeilor!" Inscriptia arata vina rastignitului. Acest lucru nu a placut arhiereilor, precum am vazut, de unde rezulta o rautate cu impotrivire de nerecunoastere a lui Iisus, pana in ultima clipa, dar "Sangele lui Iisus au cerut sa fie asupra lor si asupra copiilor lor", cerand parca un blestem, cand a zis Pilat: "Nevinovat sunt de Sangele Dreptului acestuia" (cf. Matei 27,24-25).

Spre Golgota rastignirii lui Iisus

"Si ducandu-si crucea, a iesit la locul ce se cheama al Capatanei, care in evreieste se zice Golgota. Unde L-au rastignit, si impreuna cu El pe alti doi, de o parte si de alta, iar in mijloc pe Iisus" (Ioan 19,17-18). Asadar, Pilat aproband strigatul arhiereilor si slujitorilor L-a predat pe Iisus lor sa-L duca sa fie rastignit (cf. Ioan 19,17), iar ei L-au dus la locul numit in evreieste Golgota (cf. Ioan 19,17), unde L-au rastignit si impreuna cu el au mai dus doi talhari, pe care i-a rastignit: unul de-a dreapta si altul de-a stanga lui Iisus (cf. Marcu 15,27).

Drumul lui Iisus, cu Crucea in spate, spre Golgota mantuirii neamului omenesc, Traditia Bisericii l-a numit "Drumul Crucii", "Via Dolorosa"- si l-a impartit in 12 stari: 1) Iisus este batjocorit si chinuit de judecatori; 2) Luarea Crucii si plecarea spre Golgota in insotirea multimii; 3) Iisus cade prima oara sub povoara Crucii la iesirea din cetate; 4) Mama Lui Maria incearca sa-L ajute; 5) Simon Cirineanul duce Crucea lui Iisus; 6) Veronica alearga cu mahrama ei sa-i stearga fata de sudori; 7) Iisus cade a doua oara sub povoara Crucii; 8) Fiicele credincioase ale Ierusalimului Il plang pe Iisus; 9) Iisus cade a treia oara, aproape de locul rastignirii; 10) Iisus este desbracat si au tras sortii pentru camasa Lui, 11) Iisus este pironit pe Cruce si 12) Iisus Isi da Duhul pentru mantuirea lumii.

Iisus pe drumul Crucii urmat in lacrimi de multime

"Iar dupa El venea multime multa de popor si de femei, care se bateau in piept si Il plangeau" (Luca 23,27). Drumul Crucii, spre dealul Capatanei - Golgota - a fost o adevarata Drama a mantuirii neamului omenesc, in povoara Crucii lui Iisus. Era inainte de amiaza, caci iudeii se grabeau sa inceapa sarbatorirea Pastilor. Hlamida rosie au luat-o de pe Domnul, care o avusese cand L-au judecat, si L-au imbracat in hainele Lui. Cineva i-a adus Crucea pentru care Pilat pregatise tablita cu Inscriptia in "latineste, evreieste si grecesete" – "Iisus Nazarineanul, Imparatul Iudeilor!" – caci condamnatul trebuia sa-si duca singur Crucea. Ori, Iisus, era condamnat pentru pacatele mele, ale tale, stimate cititorule, si ale tuturor oamenilor de pretutindeni. Altul adusese veste ca odata cu "regele iudeilor" vor mai fi rastigniti si doi talhari. Ce icoana tainica i-au pregatit judecatorii lui: Iisus, Mantuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu, pus intre talharii lumii!!! Iisus a primit si a tacut, caci a venit, doar, sa "mantuiasca pe cei pacatosi" (cf. Luca 5, 32 si 1Tim. 1,15).

Apoi, toate fiind gata, multimea a pornit la drum avand in frunte pe Iisus cu Crucea si centurionul roman. In urma, ostasii romani pentru ordine, iar in spate si pe delaturi, mai marii poporului Iudeu: arhiereii, farisei, carturar si batranii poporului iudeu care au strigat "ca dupa legea lor El (Iisus) trebuie sa moara". Tot alaiul era inconjurat de multimea oropsita, in confuzie, si multi cu lacrimi in ochi. Golgota, dealul Capatanei, era din colo de zidurile care inconjurau orasul Ierusalim. Multimea mergea incet, in urmarea Marelui condamnat la moarte - Iisus Hristos – cu Crucea omenirii in spate, simbolizand pacatele fiecarui om, pentru ca Domnul pasea anevoie, fiind istovit de bataile primite, precum am vazut.

Fecioara Maria, Mama lui Iisus, Maria Magdalena, Salomeia si celelalte credincioase care L-au insotit pe Iisus din Galileia, frante de durere, s-or fi pierdut prin multimea care le-au impins. Cu toate acestea au strabatut prin multime sa-L ajute pe Domnul cand a cazut sub povoara Crucii, Mama lui Maria, iar credincioasa Veronica i-a dat marama ei sa-si stearga fata de sudori, pictandu-se pe ea prima Icoana cu chipul Domnului Iisus. Lumea crestina nu va uita credinciosia, curajul, duiosia pioasei Veronica de-apururi, care cu credinta si dragostea ei a strapuns multimea si a ajuns la Domnul Iisus, dandu-ne prima Icoana cu chipul Sfant. Nu a lipsit nici ucenicul Ioan, Evanghelistul Ioan, de mai tarziu, desi l-au impins, pentru ca voia sa vada toate, sa ne scrie cu de-amanunt cate a patimit Iisus pentru mantuirea lumii, fiind astfel in apropiere.

Toti priveau spre Invatatorul si Mantuitorul lor si al lumii, vazandu-L atat de schimbat, cu fata plina de sudori si sange din bataile primite, de la coroana de spini care Ii patrunse pielea Capului Sfant al Domnului Iisus! Istovit, Iisus a simtit nevoia sa se odihneasca o clipa ca Om, dar cei din jurul Sau Il lovira si I-au cerut sa se grabeasca. Atunci Domnul Iisus a cazut sub povoara Crucii care purta pacatele omenirii. Vazand ca a cazut sub povoara Crucii, si ca drumul pana la Dealul Golgotei nu este asa de scurt, si ca ar putea muri poate pe drum, inainte de a ajunge pe Dealul Golgotei, ostasii romani au silit pe Simon Cirineanul, un om ce venea de la camp, tatal lui Alexandru si a lui Ruf, sa-L ajute sa duca Crucea (cf. Marcu 15,21).

Pentru romani Crucea era o umilire si o injosire. Astfel, ei nu au luat Cruce lui Iisus, dar s-au ingrijit sa puna pe altcineva s-o duca, ca sa-si poata indeplini ordinul primit pentru rastignirea lui Iisus. Asa au pierdut ostasii romani prilejul sfant de a fi primii purtatori de Cruce, si a devenit Simon Cirineanul, un taran nevinovat care venea de la tarina, primul purtator de Cruce, care a ramas in constiinta istoriei. Odata Crucea luata, Iisus, pasea alaturi de Simon Cirineanul, istovit, suferind, indurerat, obosit si stergandu-si sudorile si sangerarile de sub coroana de spini care Il patrunsese. Toate sub chinurile care le indura pentru mantuirea noastra, pentru mantuirea tuturor ce vor crede in Dumnezeu.

Asa Domnul a putut sa vada partea din multime care se bucura si partea care plangea, zicand: "Si intorcandu-se catre ele, Iisus le-a zis: Fiice ale Ierusalimului, nu Ma plangeti pe Mine, ci pe voi plangeti-va si pe copiii vostri. Caci iata vin zile in care vor zice: Fericite sunt cele sterpe si pantecele care n-au nascut si sanii care nu au alaptat! Atunci vor incepe sa zica muntilor: Cadeti peste noi; si dealurilor: Acoperiti-ne. Caci daca fac acestea cu lemnul verde, cu cel uscat ce va fi?" (Luca 23,28-31). Aici vedem, cum Domnul Iisus si in acea suferinta a cautat sa de-a invataturi, cu privire la vremurile ce vor veni ca urmare a necredintei oamenilor.

Rastignirea pe Golgota

"Si cand au ajuns la locul ce se cheama al Capatanei (in evreieste Goglota), L-au rastignit acolo pe El si pe facatorii de rele, unul de-a dreapta si altul de-a stanga" (Luca 23,33). Dupa suferintele Domnului pe Drumul Crucii spre Golgota rastignirii, iata-i, pe toti ca au ajuns acolo, sa implineasca Drama Unica in istorie omenirii, a rastignirii - Fiului lui Dumnezeu si Fiul Omului, Iisus Hristos!!!, o Drama dincolo de lacrimi!!!

Va urma

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a942-Din-Viata-si-Invataturile-lui-IISUS-In-ultimele-zile-din-saptamana-Sf-Patimi.aspx