Miraje optice

Ne plac reclamele? In mod cert ne plac, pentru ca altfel nu ne-am lasa hipnotizati de ele si ne-am stapani impulsul de a fugi repede la magazine pentru a cumpara produsele mult-laudate. Reclamele sunt foarte colorate, stralucitoare, dinamice. Sunt o combinatie intre arta si minciuna. Ciudat este faptul ca oamenilor le place sa fie mintiti frumos. La Polul Nord, o ursoaica alba priveste cum ursuletul ei invata sa se descurce in viata procurandu-si o sticla de suc de pe o bucata de gheata ce pluteste in apele reci. Aceeasi bautura este asteptata in strada de un sat intreg. Peisajul este parca scos dintr-un basm si toti copiii asteapta camionul cu licoarea fermecata vrajiti si cuprinsi de bucurie.

Oamenii care mananca la fast-food sunt mai fericiti si arata mai bine sau cel putin asa arata reclamele. Dar bunica oare de ce spune ca sucurile naturale si fructele sunt cele mai sanatoase? Poate ea nu a vazut reclama!

Ma intreb daca voi arata precum fotomodelele din paginile revistelor de moda in cazul in care voi folosi produsele pe care le lauda ele. Chiar asa naivi suntem? Ne lasam atrasi de orice reclama care suna bine sau cautam fericirea pe care o afiseaza oamenii din reclama? Oricum, cheia fericirii nu sta in mana unor actori care promoveaza niste produse impachetate in cutii frumos colorate.

Alexandra Pergel

Colegiul National "Unirea", Targu-Mures, Romania

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a938-Miraje-optice.aspx