Discutii la sedinta comuna

Un fapt de mare insemnatate petrecut pe scena politica actuala a fost cea de-a patra sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Ungariei, desfasurata cu succes, marti, 21 octombrie, la Primaria din Szeged, in prezenta premierului roman, Calin Popescu Tariceanu si a celui ungar, Ferenc Gyurcsany. Ziarele au scris ca premierul Calin Popescu Tariceanu a fost primit de catre omologul sau ungar, Ferenc Gyurcsany, cu onoruri militare, iar intalnirea guvernantilor din cele doua tari a fost urmata de semnarea unor documente bilaterale. Dezbaterile guvernantilor romani si ungari au abordat o vasta tematica, vizand numeroase domenii: armonizarea politicilor de dezvoltare, infrastructura, domeniul economico-financiar, al comunicatiilor, turismului si comertului, sectorul energetic, al tehnologiei informatiei, al protectiei mediului, al dezvoltarii rurale, al sanatatii si al resurselor umane, precum si compartimentul afacerilor externe, interne, al administratiei publice si al apararii, domeniul culturii, invatamantului si al minoritatilor.

Pe ordinea de zi a sedintei comune romano-ungare s-au aflat proiecte importante, precum dezvoltarea integrata a bazinului Dunarii, monitorizarea si fluidizarea traficului rutier de frontiera, recunoasterea reciproca a diplomelor, a certificatelor de studii si a titlurilor stiintifice, transfer de know-how asupra atragerii de fonduri comunitare de catre IMM-uri, un proiect comun privind dezvoltarea transfrontaliera a produselor turistice, colaborarea in domeniul politicilor agricole si un proiect ce vizeaza colaborarea dintre intreprinzatorii din cele doua tari. In conferinta de presa sustinuta la finalul lucrarilor, premierul roman Calin Popescu Tariceanu a apreciat evolutia pozitiva a relatiilor bilaterale dintre Romania si Ungaria, exprimandu-si convingerea ca traditia organizarii de sedinte comune intre cele doua guverne va continua, pentru ca rezultatul este pozitiv. "A fost o sedinta prieteneasca, amicala, bazata pe un sentiment de colegialitate, de incredere. Am convingerea ca astazi am facut un nou pas important in dezvoltarea acestui parteneriat strategic intre tarile noastre si a prieteniei dintre noi", a afirmat premierul Tariceanu.

Premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, a apreciat, la randul sau, dezvoltarea "spectaculoasa" din ultimii ani a relatiilor romano-ungare si colaborarea foarte buna dintre Executivele celor doua tari. "Am colaborat foarte bine cu acest Guvern, iar colaborarea noastra poate fi descrisa ca fiind exceptionala", a spus Ferenc Gyurcsany. Seful Executivului roman a mentionat cateva dintre subiectele aflate pe agenda discutiilor de la Szeged. Una dintre temele de interes pentru ambele state este cooperarea in vederea asigurarii securitatii energetice prin gasirea de solutii alternative celor deja existente.

Premierul Tariceanu a tinut sa felicite partea ungara pentru initiativa organizarii in anul viitor, la Budapesta, a unei conferinte dedicate Proiectului Nabucco, dand asigurari ca Romania va fi prezenta la acest eveniment. "Consider, asemenea omologului meu Calin Popescu Tariceanu, ca acest proiect este esential pentru Europa", a spus premierul Gyurcsany, subliniind ca trebuie facute toate eforturile pentru materializarea lui. Proiectele de interconectare a retelelor de transport si distributie de gaze dintre Romania si Ungaria au reprezentat un punct important pe ordinea de zi a sedintei, premierul Tariceanu afirmand ca s-a discutat despre interconectarea gazoductului Arad-Szeged. De asemenea, s-au purtat discutii despre alte proiecte de transport, cum ar fi conectarea autostrazii Brasov - Bors - Artand cu autostrada din Ungaria sau construirea drumului expres Vaja - Satu Mare - Baia Mare, ale carui lucrari vor incepe deja in Romania.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca Romania doreste prelungirea liniei de tren de mare viteza (TGV) Viena - Budapesta pana la Constanta, pentru a putea facilita transportul de calatori de la Est la Vest.

Despre transportul fluvial, seful Executivului roman a subliniat importanta dezvoltarii coridorului european VII, care "ofera avantaje in planul consolidarii relatiilor dintre tarile dunarene" si a precizat ca in acest proiect se doreste si implicarea Serbiei. In ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen, "obiectivul Romaniei este aderarea in anul 2011, cand Ungaria va detine Presedintia Consiliului European", a afirmat premierul Tariceanu.

In sedinta comuna de la Szeged, guvernele Romaniei si Ungariei au mai semnat o declaratie comuna privind dimensiunea estica a Politicii Europene de Vecinatate, in care este subliniata necesitatea sprijinirii in comun a aspiratiilor europene ale Ucrainei si Republicii Moldova. Guvernantii Romaniei si Ungariei au discutat si despre criza financiara internationala si economica mondiala, evidentiind cooperarea dintre cele doua state in direct, dar si cadrul agendei europene. (Clipa)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a937-Discutii-la-sedinta-comuna.aspx