ÎNTÂMPLARI HAZLII CU O NEPOTICA... POVESTITE DE BUNICA TITINA

Dorina COSTEA

Scriitoarea ca Tene, din nou, a iesit in intampinarea micilor cititori cu o carte care sa le incante copilaria, avand titlul „Intamplari hazlii cu o nepotica povestite de bunica”,  aparuta le Editura „Ecou Transilvan”, Cluj-Napoca, 2014.
Autoare a volumelor „Bucuria lucrurilor simple”, „Recreatia gradinii”, „Amurg de intoarcere”, „Pietre de aducere aminte”, „Scaunul harului”, „Anotimpul jocului”, „Viata ca o punte”, „Un strop de vesnicie”, (tradusa si in engleza de Mariana Zavati Gardner), „Neastamparul toamnei”, „O noapte palpitanta”, in majoritate carti pentru copii si nu numai, (traduse in limbile catalana, sarba, germana, engleza etc.)    
Titina Nica Tene este considerata in articolul „Aspecte ale copilariei in literatura romana si literatura universala“, din revista “Preparandia “, alaturi de:  Mihai Eminescu, Marin Preda, Elena Farago, Alecsandri, Cosbuc, Creanga, Arghezii, Blandiana si de alti scriitori mari din literatura universala ca de exemplu Hans Cristian Andersen si Jonathan Swift, care s-au aplecat asupra universului copilariei, scriind pagini memorabile in acest domeniu „o  poeta talentata a zilelor noastre, pune in versuri cizelate secvente din viata copilului, impletita cu mediul inconjurator”.
Noua carte a scriitoarei Titina Nica Tene cuprinde 13 povestiri: „Intrebare fara raspuns”, „Catinca si… E-urile”, „Catinca si… iubitul”, „O noapte palpitanta”, „Gradinita”, „Pan, Pan, Americano…”, „Portmoneul”, „Secretul”, „Caldura”, „Capra cu trei iezi”, „Mos Craciun”, „Copiii, ingerii lui Dumnezeu” si „Duminica Floriilor petrecuta cu nepoatele”, povestiri inspirate din intamplarile hazlii  alaturi de  nepoate.
Textele sunt scrise cursiv, se citesc cu placere si de cei mici si de cei mari, starnind zambetul care lumineaza viata, nu sunt moralizatoare, dar din continutul lor se desprind invataminte nebanuite.
Cartea va fi lansata la Scoala Generala din Floresti, joi, 12 iunie, si la Cenaclul „Artur Silvestri” tot la aceeasi data. Despre carte va vorbi editoarea Nadia Farcas-Baciu si prof. Antonia Bodea.
Prof. Dorina COSTEA
Cluj-Napoca,
7 iunie 2014


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a9047-206-NT194-MPLARI-HAZLII-CU-O-NEPOTICA-POVESTITE-DE-BUNICA-TITINA.aspx