Fraude financiare, inocente ... (4)

In vremea colonialismului metropolele exploatau popoarele subjugate direct si nemijlocit. Capitalul bancilor anglo-americane era de 25%. Azi occidentul fura intreaga lume in numele libertatii si democratiei de tip Westminster prin intermediul bancilor al caror capital propriu s-a redus la 5 %. Industria financiara ? asa se autodefineste acum bransa - se ocupa mai nou de inginerii bancare si vinde pe piata asa zise produse, instrumente financiare, pentru a pune pe roate o frauda financiara de dimensiuni, care pun toate performantele colonialismului in umbra.

In numele democratiei se fura pe fata, de aceea pierde din credibilitate. In drum spre marile depozite din Bucuresti, unele microbuze erau oprite de autoturisme, una in fata, alta in spate, din care coborau tigani romi si sub amenintarea cu pistolul furau banii celor veniti la cumparaturi. Dupa mai multe cazuri, politia in civil a venit la fel cu microbusul si scena s-a repetat. Dupa un schimb de focuri de arma, hotii raniti au fost dusi la spital unde clanurile celor afectati au protestat: "Nu trageti in noi, noi din asta traim!". Democratia omoara: ce-i atat de bun la vot " / Democracy Kills: What´s So Good About Vote"? si-a intitulat cartea sa Humphrey Hawksley, iar prof. Paul Collier, Oxford, a demonstrat ca fara jurisdictie, democratia impiedica progresul tarii, cum este impiedicat un cal cand e lasat sa pasca cu picioarele din fata legate.
Exista un consens, ca sistemul financiar mondial sa fie facut credibil si in Romania sistemul de drept eficient. Dar cine sa lege clopotelul de gatul pisicii? Bancherii sunt mai puternici decat politicienii vremelnici, care tremura ca-si pierd privilegiile (adica legi private) la urmatoarele alegeri, iar tiganizarea Romaniei este bine cunoscuta.

Natiunile sunt o familie, ONU si isi coordoneaza activitatea financiara si economica prin intermediul Bancii Mondiale, FMI, G 8, 20.

Patriarhul occidentului, Benedictus XVI vine in ajutorul celor care cauta iesirea din acest labirint al crizei globalizarii cu enciclica Caritas in veritate / iubirea din adevar, 2009.

Papa cere ca sistemul economico-financiar, nu numai o parte, sa se bazeze pe un cod de comportament etic. Mai ales cei ce se folosesc de "produse" financiare sa nu mai excrocheze omul de rand. Cei slabi, ca si popoarele sarace trebuie protejati. Este din ce in ce mai stringenta necesitatea unei autoritati politice mondiale, care sa fie subordonata normelor de drept, principiilor solidaritatii si subsidiaritatii. Aceste deziderate sunt deja mentionate in Statutul Natiunilor Unite, urmeza ca ele sa fie traduse acum in viata.

Bangkok, Januar 2010

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a78-Fraude-financiare-inocente-4.aspx