Cinstirea memoriei poetului Grigore Vieru

Intr-o perioada in care valorile traditionale si culturale romanesti, sunt minimalizate si supuse unui atac continuu, s-a constituit un grup de initiativa, care si-au propus sa realizeze si sa doneze Municipiului Bucuresti, bustul lui Grigore Vieru pentru a fi instalat acolo unde ii este locul, alaturi de ceilalti scriitori romani din micul Panteon al Literaturii Romanilor aflat in Cismigiu.

Basarabeanul Grigore Vieru, poetul national al tuturor romanilor este un simbol al rezistentei si continuitatii prin cultura a spiritului romanesc in spatiul unic si unitar al poporului nostru de pe cele doua maluri ale Prutului.

Moartea sa ne-a lasat cu sufletul cernit, si cu lacrimi in ochi, rugandu-ne pentru odihna Martirului pentru romanism, dar in acelas timp ne-a determinat sa-i preluam crezul si sa-i continuam lupta pentru propasirea intr-o singura Romanie pe care s-o lasam unita urmasilor nostri. Dumnezeu si Grigore Vieru, si mintile luminate, si toti Eroii Neamului sunt si speranta, si calauzitorii si Sfintii nostri protectori pe drumul spinos si greu al renasterii romanesti care este idealul suprem al oricarui roman. Ridicarea bustului lui Grigore Vieru in Panteonul Literaturii Romane nu poate fi o opera singulara, este doar un nou inceput de cinstire a valorilor noastre spirituale. Bustul va fi selectat si premiat in urma unui concurs la care sunt chemati sculptorii din intreg spatiul romanesc. Romanii de pretutindeni care cinstesc aceste valori perene romanesti sunt indemnati sa doneze o suma chiar si simbolica pentru constituirea fondului de premiere care va rasplati cea mai reusita opera.

Comitetul de initiativa:

Pr Constantin Alexe

Popescu Mircea

Neculai Popa

Ion Anton

Mihai Nicolae

Dwight Luchian-Patton

Virgil Ciuca

Mihai Stan

Bechis Vasile

..................................................................

Pentru SUA donatiile se pot face la:

Romanian World Council

363 N Palm Ave

Rialto, CA 92376

sau:

Washington Mutual

Washington Mutual Bank, FA

Rialto Financial Center 1295

101 Foothill Blvd

Rialto, CA 92376

Bank Account: 3083948263

PentruRomania si Europa donatiile se pot face la:

Banca Transilvania, sucursala Bucuresti, Piata Chibrit

Str Calea Grivitei # 395,

sector 1

cod client 859628, cont bancar 25110000486859628

cod IBAN RO47 BTRL 0450 120C 8596 28XX

Dragi romani!

In fiecare an, pe data de 14 februarie, eu sunam la Chisinau sa-l felicit cu ocazia zilei de nastere pe “Valentin al Patriei Romane”, adica pe Poetul National Grigore Vieru. Pe foarte putinii care nu-l iubeau, dintre romani, dansul ii numea “neprietenii mei”. S-a ferit totdeauna de cuvantul "dusman". Nu intamplator am propus, de fiecare data, sa-i spunem lui Grigore Vieru "cel mai iubit dintre romanii contemporani". Si n-a fost o greseala! Maestrul nostru a fost mai iubit decat oricare dintre noi! Ferice de cei care i-au fost apropiati! Ocazie unica!

Formula folosita de mine avea darul de a-l misca sufleteste si imbarbata;

“Salve, salve tricolore,

Astazi s-a nascut Grigore!”

Anul acesta, pe 14 februarie, o voce grava, indurerata, mi-a raspuns din casa marelui nostru poet, si anume sotia acestuia, ingerul pazitor care l-a ingrijit intocmai cum este ingrijit un copil, vreme de aproape cinzeci de ani.

Eu am adaptat vechea formula de felicitare la noua realitate si spun asa;

“Lacrimi, lacrimi incolore,

Ne-ai lasat singuri, Grigore!”

Asta este ceea ce simt, alaturi de toti cunoscutii si admiratorii lui Grigore Vieru. Ne simtim mai singuri, mai saraci, mai fara de aparare, in aceasta lume dura si deosebit de aspra.

In calitate de fin al familiei Vieru am fost imputernicit sa fac public urmatorul mesaj de multumire din partea sotiei indoliate, doamna Raisa Vieru;

"Multumesc tuturor romanilor din America pentru ca sunt alaturi de noi, alaturi de durerea noastra. Grigore Vieru este o mare pierdere pentru familie si pentru intreg Neamul Romanesc. Prin tot ce a facut, el si-a demonstrat dragostea mare pentru acest Neam, pentru Patrie, pentru Limba Romana si pentru Mama. Acestea au fost temele lui sfinte.

Sper ca memoria lui Grigore Vieru, prin opera sa, va fi transmisa din generatie in generatie si va ramane in eternitate."

Eu ma alatur familiei si multumesc tuturor celor care in direct sau telefonic ne-au transmis condoleante pentru plecarea la Domnul a marelui Grigore Vieru. Trecem prin momente unice in viata, care ne vor marca intreaga existenta de aici inainte. Durerea nu poate fi exprimata prin cuvinte si singura alinare vine de la cei care isi impartasesc propria lor durere cu care am fost loviti la acest inceput de an trist.

Bunul Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul zbuciumat in Imparatia Sa!

Florin Carlan , New York, 14 februarie 2009

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a712-Cinstirea-memoriei-poetului-Grigore-Vieru.aspx