Alpinism: Ticu Lacatusu încearca escaladarea în premiera mondiala a vârfului himalayan Tsartse


Alpinistul Ticu Lacatusu, primul roman care a cucerit Everestul si singurul care a cucerit cele mai inalte varfuri de pe cele sapte continente, va incerca escaladarea in premiera mondiala a varfului himalayan Tsartse, inalt de 6.346 m.
Din expeditia condusa de Ticu Lacatusu, care se va desfasura in perioada 22 aprilie-26 mai, fara serpasi de altitudine, mai fac parte alpinistii Viorel Amzaroiu, Cristi Gruia si Sebi Paulenco, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Varful virgin Tsartse face parte din masivul Mukut, grupul Sanndache Himal, regiunea himalayana Dhaulagiri, fiind situat in nordul Nepalului, in apropierea granitei cu Tibetul. Varful este in acest moment inca neurcat de om desi a fost incercat in ultimii ani de alpinisti din Japonia, Franta, SUA, Germania, Romania, Australia. Constantin Lacatusu, impreuna cu germanii Frank Meutzner si Goetz Wiegand, a incercat acest varf de trei ori, in 2006, 2012 si 2013, dar varful a ramas necucerit.
In cursul acestor tentative, Lacatusu si cei doi colegi germani au urcat in premiera absoluta varful botezat Europa (6.403 m, cel mai inalt din masiv), dar si Tashi Kang (6.386 m, al doilea pisc din masiv, Tsartse fiind al treilea). Ultima tentativa apartine unei echipe australiene, in toamna anului trecut. Tsartse este inconjurat din toate partile de versanti stancosi dificili care il apara aidoma unei fortarete inexpugnabile.
AGERPRES (AS — editor: Mihai Tenea)
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6802-Alpinism-Ticu-Lacatusu-238-ncearca-escaladarea-238-n-premiera-mondiala-a-v226-rfului-himalayan-Tsartse.aspx