Harghita: Aproximativ sapte mii de persoane, la un impresionant ceremonial de sfintire a bucatelor, de Pastele Catolic

 
Aproximativ sapte mii de persoane au participat, duminica dimineata, la Miercurea Ciuc, la un impresionant ceremonial de sfintire a bucatelor, cu ocazia Pastelui Catolic.
 Foto: (c) Gina STEFAN - AGERPRES FOTO
La fel ca in fiecare an, oamenii s-au adunat pe platoul din fata Palatului Administrativ, purtand in maini cosuri de nuiele in care au pus oua rosii, carne de miel, sunca, vin, palinca si cozonac. Fiecare cos a fost acoperit cu servetele albe, brodate, pe care unele dintre credincioase le folosesc doar cu acest prilej. Printre cei prezenti s-au numarat persoane de toate varstele, de la varstnici pana la familii cu copii, unii foarte mici, care au purtat cosuri de dimensiuni reduse, pentru ca sa invete si sa pastreze acest obicei.
"Am pus in cos cate ceva din ce avem pe masa de Pasti. Adica miel, sunca, oua rosii, colaci, cozonac si prajituri, dar si un pic de palinca. Obiceiul este foarte, foarte vechi, inainte ne adunam la biserica, dar e frumos acum ca ne adunam in numar mare aici. La sate mai este un obicei, acela de a nu arunca nimic din bucatele de Pasti. Chiar si cojile de oua si oasele se pastreaza si se ard, pentru ca este pacat", a spus o femeie prezenta la ceremonial.
Organizarea ceremonialului este una impecabila, oamenii fiind asezati pe mai multe randuri si asteptand cu rabdare sa le fie sfintite bucatele pascale. 'In Secuime suntem oameni credinciosi credem ca in ziua de Pasti trebuie sa sfintim mancarea pe care o consumam. Totodata, suntem impreuna cu familiile, cu cei dragi si este un eveniment in care comunitatea este impreuna', a afirmat un barbat aflat la ceremonial.
Slujba matinala a fost oficiata de episcopul auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credinciosilor, impreuna cu mai multi preoti catolici, de la un altar improvizat in fata Casei de Cultura a Sindicatelor. Dupa slujba, preotii au mers printre randurile lungi de oameni si au sfintit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale.
Preotii le-au adresat credinciosilor traditionalele urari de Pasti, iar la finalul ritualului s-a intonat Imnul Ungariei si cel secuiesc. Ceremonialul de la Miercurea Ciuc s-a desfasurat in ordine, in ciuda numarului mare de participanti.
Obiceiul de sfintire a bucatelor in centrul orasului a fost instituit in urma cu mai multi ani de episcopul Tamas Jozsef, din dorinta de a aduna impreuna un numar cat mai mare de oameni.
Ritualul era tinut si inainte de 1989 la Miercurea Ciuc, dar atunci oamenii nu se adunau in centrul orasului, ci in apropierea bisericilor catolice.
AGERPRES-FOTO PE FLUX(AS, autor: Gina Stefan, editor: Mihai Simionescu)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6793-Harghita-Aproximativ-sapte-mii-de-persoane-la-un-impresionant-ceremonial-de-sfintire-a-bucatelor-de-Pastele-Catolic.aspx