Cheia unirii Republicii Moldova cu România este Transnistria


 
Azi radicalul rus Vladimir Jirinovschi a facut in Duma de stat a Rusiei o propunere istorica catorva tari europene limitrofe: „A venit timpul sa dam vestul Ucrainei Poloniei, Ungariei si Romaniei”. Mai mult, politicianul rus a spus ca Cernauti este un oras romanesc, care a fost luat de URSS datorita lacomiei lui Stalin. Jirinovschi a declarat astazi ceea ce nu a putut sa spuna public presedintele rus Vladimir Putin in parlamentul Rusiei, adica e timpul ca tarile europene care au suferit ocupatia sovietica sa-si primeasca inapoi ceea ce le-a furat Stalin dupa razboi. La urma urmei, Rusia a preluat Crimeea in urma unui referendum local unde populatia majoritara a votat unirea cu Moscova. Nu inteleg obsesia UE si a liderilor europeni sa considere anexare un teritoriu care a fost oferit cadou de Hrusciov Ucrainei in 1954 fara sa intrebe pe nimeni si sa consulte poporul. E o ironie a istoriei cum azi Obama, Merkel si Barroso apara cu indarjire de tip maoist o solutie arbitrara propusa de dictatorul sovietic S. Hrusciov, in 1954. Vladimir Putin a avut dreptate sa afirme in Duma de stat  ca a folosit in Crimeea precedentul si modelul Kosovo, care a fost aplicat de SUA in Europa, cu bombardarea atroce a unei tari suverane Serbia fara niciun acord ONU. Se pare ca legislatia internationala, care pentru interesul americanilor este muma, iar pentru interesul altora doar ciuma.

Vladimir Putin a declarat ca nu mai vrea alte anexari, dar se pare ca nu este adevarat: Transnistria a cerut din nou recunoasterea unui referendum din 2006, prin care locuitorii rusofoni au aprobat unirea cu Federatia Rusa. Moscova nu se grabeste sa anexeze Transnistra, deoarece o foloseste ca levier politic de control in sfera rusa a Republicii Moldova si Ucrainei. In acelasi timp, noi, romanii, trebuie sa recunoastem ca din punct de vedere geopolitic solutia propusa de Jirinovschi sau de Tiraspol este corecta. Chisinaul nu va dori niciodata unirea cu Romania, atat timp cat Transnistria nu pleaca spre Rusia. Unirea Tiraspolului cu Moscova va arunca firesc Republica Moldova in bratele Romaniei. Fara industria Transnistriei, Republica Moldova nu va putea exista ca stat independent, ci Chisinaul va fi obligat sa doreasca unirea cu Romania. Mentinerea independentei unui stat artificial cum este Republica Moldova poate fi un precedent periculos pentru Romania pe termen lung. Am fost de multe ori in Republica Moldova si am descoperit acolo o mentalitate agresiva fata de statul roman: tot mai multi basarabeni vor o Moldova Mare care intr-un context istoric dorit de Moscova poate duce la dezmembrarea Romaniei. Asa ca Transnistria rusofona sa plece la Rusia, iar Republica Moldova sa se uneasca cat mai repede cu Romania. Rusia  pare ca azi nu se opune unirii in aceste conditii. Numai naivii pot crede ca Transnistria cu sute de mii de rusi si cetateni ai Moscova se poate uni prin Chisinau cu Romania. Atunci va fi sfarsitul statului roman. Asa ca Transnistria drum bun spre Moscova, iar Republica Moldova hai acasa!

Ionut Tene
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6615-Cheia-unirii-Republicii-Moldova-cu-Rom226-nia-este-Transnistria.aspx