Apel

Catre,

COMISIA EUROPEANA

In atentia Excelentei Sale José Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene

Excelenta,

Evolutia negativa a evenimentelor politice si in domeniul relatiilor interetnice din Romania in ultima perioada, ma obliga, nu de pe pozitia vreunui partid politic, ci a unui intelectual al acestei tari, sa va aduc la cunostinta o serie de fapte si sa va cer, respectuos, interventia, in conformitate cu competentele ce revin functiei Dvs., pentru stabilirea de masuri obiective, operative si urgente, in conformitate cu dreptul international si cu practicile diplomatice din tarile Europei civilizate.

Fac precizarea ca, in perioada 2000-2004, ca deputat in Parlamentul Romaniei, am fost secretar al Comisiei de Politica Externa, dar si membru in Comisia mixta UE-Romania pentru integrarea tarii mele in Uniunea Europeana. La data respectiva faceam parte si dintr-unul din partidele parlamentare ale Romaniei, calitate pe care n-o mai detin in prezent. Fac aceasta cuvenita precizare pentru a sti ca actualul meu demers nu are absolut nici o conotatie politica sau partinica si nici nu urmareste sa exprime vreun astfel de punct de vedere.

Dupa cum probabil sunteti informat, in zona S-E europeana exista o tara numita Ungaria, care – desi este membra a U.E. – are un comportament menit a crea stari permanente de ingrijorare si teama in randul populatiilor din tarile vecine, datorita unui comportament abuziv, extremist, care incalca flagrant si constient dreptul international si practicile democratice in vigoare in tarile europene suverane si independente, incurajand comportamente de tip apartheid, care subliniaza cultivarea sistematica a lipsei respectului cetatenilor tarilor respective, de nationalitate maghiara, fata de institutiile de stat si legislatia acelor tari.

De foarte multi ani, intr-un mod absolut singular la nivel european, inclusiv presedintele Ungariei, dovedind un dispret nepermis fata de tratatele internationale, care au stabilit perimetrul teritorial statal al tarilor vecine, cu preponderenta Slovacia, Romania si Serbia, a decis sarbatorirea Zilelor Nationale ale Ungariei fie in Transilvania, care dupa 1918 a incetat sa mai fie teritoriu maghiar, fie in Slovacia sau Voivodina sarba.

Care alt sef de stat din U.E. isi permite, Excelenta, sa-si sarbatoreasca Ziua Nationala a propriului stat in tarile vecine, pe teritoriul carora traieste o populatie minoritara avand originea tarii respective? Eu unul am cautat, fara patimi si pozitii exagerate, sa descopar astfel de situatii si va informez respectuos ca nu am descoperit nici o astfel de tara. Presedintele Ungariei, ca si diplomati ai tarii respective, nu se limiteaza doar la astfel de manifestari, din pacate, ci recurg frecvent si la intretinerea, cu fonduri substantiale, pentru a provoca si sfida populatia majoritara, dar si pentru a crea situatii conflictuale care sa permita ulterior posibile interventii din afara, inclusiv ciocniri armate in speranta refacerii himericei Ungarii Mari.

Pentru a nu considera ca ma refer doar la chestiuni de ordin general sau ca formulez acuzatii nefondate, va informez, Excelenta, ca ambasadorul Ungariei la Bucuresti incalca statutul si prerogativele sale diplomatice atunci cand, declara public ca „doar se preocupa de soarta comunitatilor maghiare din Romania" si ca, spre exemplu, la o intalnire avuta in municipiul Turda recent „i-a asigurat pe cei prezenti de sprijinul in rezolvarea diverselor probleme comunitare". 1

Dupa stiinta mea, ambasadorul Ungariei in Romania isi incalca competentele si prerogativele si se amesteca nepermis in treburile interne ale Romaniei. O alta dovada in acest sens este aceea ca, de ani de zile, presedintele Ungariei si alte autoritati ale acestei tari fac frecvent vizite neoficiale si particulare exclusiv in zonele sensibile ale tarii noastre, respectiv, in judetele Covasna, Harghita si Mures. Asemenea vizite, ca si fondurile uriase cheltuite de catre autoritatile budapestane nu au ramas fara urmari. O dovada certa o reprezinta – printre altele –recenta decizie a unor forte revvizioniste si revansarde din tara noastra care, profitand de lipsa de implicare a autoritatilor tarii, actioneaza pentru destabilizarea situatiei de tara prin crearea unei zone separatiste, scoasa – pur si simplu - de sub competenta autoritatilor statului roman Aceleasi forte, incitate de la Budapesta, au decis recent, sfidand Constitutia si legile in vigoare in Romania, dar si Parlamentul unui stat suveran, caruia i s-au sustituit ilegal declarand limba maghiara ca a doua limba oficiala in Romania.2

As dori, Excelenta, sa va reamintesc, cu tot respectul ca, noi, aici, in Ardeal, suntem urmasii celor care, dupa august 1944, cand a avut loc, ca urmare a unei nefericite politici de tip fascist3, atribuirea partii de N-V a Romaniei, Guvernului extremist al lui Horthy Miklos si, cand multe dintre rudele noastre au fost fie torturate sau ucise, fie alungate, cu cinism si bestialitate, pur si simplu din propria lor tara sau au fost tinta unor actiuni criminale care au indoliat aceasta regiune prin actiunile de epurare etnica si de distrugere a minoritatilor traitoare in aceasta regiune, cu predilectie a populatiei de origine romana, evreiasca sau tiganeasca. N-am dori niciodata ca astfel de situatii sa se mai repete, de aceea credem ca se impune, in regim de urgenta, analiza de catre expertii Comisiei Europene a situatiei ce va semnalez, precum si luarea de masuri ferme, coerente si legale pentru a se evita crearea in zona centrala si de sud est a Europei a unei situatii conflictuale si destabilizatoare cu consecinte greu de prevazut pentru linistea si stabilitatea zonei.

Personal, consider ca s-a ajuns intr-o asemenea situatie incendiara, in primul rand, datorita tolerantei inepte a autoritatilor nationale, dar si a lipsei de interes manifestata de institutiile U.E. prin tolerarea unui asemenea comportament iresponsabil si bizar din partea autoritatilor guvernamentale si a reprezentantilor diplomatici ai Ungariei. Ca tara a UE, Ungaria ar trebui obligata sa renunte definitiv la fantasmagoricele vise revizioniste ale extremistilor de la Budapesta, politica ce contravine flagrant principiilor relatiilor internationale si a practicilor din cadrul UE. Un stat cu pretentii teritoriale fata de vecinii sai nu are ce cauta in institutiile UE.

In opinia mea, Excelenta, a venit momentul unor actiuni concrete, coerente, ferme si imediate pentru a obliga absolut toate statele din regiune la un comportament, in conformitate cu dreptul international si cutumele diplomatice, netolerand absolut nici o incalcare a angajamentului international pe care si le-au asumat tarile U.E. si, in mod deosebit, statul ungar. Autoritatile de la Budapesta trebuie sa fie obligate sa renunte, in cel mai scurt timp, la excesele de tip extremist la care se deda si sa isi asume raspunderea pentru toate actiunile provocatoare pe care le are impotriva vecinilor sai imediati, adica atat a Romaniei, cat si a celorlalte state din regiune fata de care cercurile reventionist-revansarde din aceasta tara au formulat si mentinut pretentii nejustificate de ordin teritorial. Eu, personal, solicit interventie Excelentei Voastre pentru ca as dori, cu sinceritate, ca nici romanii, nici ceilalti locuitori ai acestei regiuni, indiferent de originea lor etnica, sa nu mai cunoasca ororile razboiului si confruntarilor militare doar de dragul infaptuirii unor vise bolnave ale unor forte extremist revansarde, care, dupa cum vedem, se mentin, din pacate, pe continentul nostru.

Iata de ce, Excelenta, cu tot respectul si pretuirea pe care vi le port, va solicit sa nu ramaneti indiferent fata de acest semnal, care nu urmareste vreun meschin profit politic si nici nu este subsumat jocurilor periculoase ale vreunei grupari extremiste din tara mea. Mai mult, cred ca interventia Dumneavoastra si a institutiei pe care o reprezentati este cu atat mai importanta si necesara cu cat in regiune functioneaza, din pacate, si in prezent, atat in randul extremistilor maghiari, cat si al celor romani, forte politice gata sa sacrifice pacea si linistea populatiei satisfacerii unor interese egoiste si inconstiente. In speranta ca veti dispune analize obiective, echidistante, exclusiv in interesul pacii si al stabilitatii in regiunea din care provin, va rog sa primiti, Excelenta, multumirile mele anticipate si asigurarea dorintei mele de a contribui cu toata capacitatea mea de munca la realizarea pe continentul european a unui climat de colaborare si intelegere in interesul apararii valorilor civilizatiei si democratiei pe continentul nostru si in regiunea din care provin.

prof. dr. Dan BRUDASCU

----------------------------------

1 Potrivit articolului semnat de Emil Halastuan in ziarul Faclia , anul XXI, nr. 5891, p. 1, de luni, 15 martie 2010

2 Este binecunoscut Excelenta ca, de ani de zile, ca dovada a spiritului profuund democratic al institutiilor statului roman, cetatenii romani de origine maghiara au dreptul de a folosi limba matrerna in relatiile cu autoritatile statului, dar si ca, de la bugetul de stat al Romaniei sunt finantate numeroase proiecte cultural- stiintifice, educative, religioase etc. pentru minoritatile etnice, inclusiv pentru cea maghiara. Recenta decizie a unor indivizi abuzivi urmareste in mod cert crearea de noi motive de tensiune, pana la escaladarea conflictului inteeretnic din zona, degenerarea lui intr-un conflict armat care sa impuna eventual interventia unor forte militare externe, dupa modelul Kosovo din fosta Jugoslavie. De reamintit ca aceasta masura a fost luata la implinirea a 20 de ani de la sangerosul si absurdul conflict declansat de forte obscure revizioniste unguresti la Targu Mures, in martie 1990.

3 Ma refer la Dictatul de la Viena din august 1940, avand ca principali arhitecti regimul fascist italian si cel hitlerist german, la insistentele fortelor de extrema dreapta aflate atunci la conducerea Ungariei, aceleasi care, 4 ani mai tatrziu vor trimite sute de mii de evrei, o mare parte de ei originari din Transilvania, cu concursul regimului hitlerist de ocupatie, in lagarele mortii.

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a660-Apel.aspx