Simona Lucescu si visul ei American

Blonda, cu parul zburlit cum ii place sa spuna atunci cand vorbeste despre sine, Simona Lucescu a fost timp de sase ani asistenta medicala la Spitalul Judetean din Bistrita, apoi a terminat Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai" din Cluj si din 1996 a devenit profesoara de limba engleza si germana la Colegiul National „Liviu Rebreanu". Mereu cu zambetul pe buze, Simona era un dascal cu har. Era inconjurata mereu de elevi, fiindca stia cum sa comunice cu ei. Se daruia scolii si visa intr-o Romanie in care sa se traiasca asa cum ar trebui. S-a saturat sa astepte insa acea zi si a ales sa plece dincolo de Ocean, impreuna cu familia, cu Dan, sotul ei, si Dana, fiica lor care avea pe atunci 14 ani. Dupa ce a aplicat de 13 ori pentru Loteria Vizelor, a castigat in mai 2003, in 2 ianuarie 2004 a plecat din tara, iar in 3 a pus piciorul pe pamantul american. S-a stabilit in Arizona, mai exact in Glendale, langa Phoenix, desi initial se g andise la California. Nu a ajutat-o la inceput nimeni, doar Dumnezeu si increderea in sine. Initial a lucrat ca secretara la un magazin de bijuterii ce apartinea unor evrei polonezi si se ocupa de corespondenta firmei. Considera ca a avut noroc, mai ales ca proprietara magazinului a angajat-o fiindca semana cu mama acesteia, care a fost profesoara de germana si a murit in lagarul de la Auschwitz. Dupa sase luni, s-a angajat la spitalul din localitate cu ajutorul unei nemtoaice care a ajutat-o sa se inscrie la un interviu pentru sectia de chirugie. Marturiseste zambind ca atunci cand a ajuns sa lucreze la sectia de chirurgie, se uita ca mata in calendar, fiindca totul era diferit de sistemul medical romanesc. De aceea a trebuit sa o ia de la capat. I s-a recunoscut bachelor degree in germana si engleza (asta ar insemna ca i s-au recunoscut cei 4 ani de facultate din Romania si faptul ca e licentiata in engleza si germana) si a dat un examen pentru a fi practitional nurse (cel mai mic nivel al unei asistente medicale din SUA). Apoi s-a inscris la Glendale Community College, a facut inca 3 ani de scoala, iar acum este registered nurse la sectia de chirurgie a Banner Hospital din Glendale. I-ar fi placut sa luceze in invatamant, dar limbile straine nu sunt neaparat o garantie a succesului in State, cel putin nu germana, fiindca a doua limba ca importanta este acolo spaniola.

 

Dan, sotul ei, subinginer in tara, specialist in automobile, lucreaza ca sofer de autobus la City Bus, iar Dana va absolvi in decembrie cusumma cum laude, la Arizona State University, trei specializari: economie, business si limba germana. Recunoaste ca nu a prea avut timp liber, fiind ocupata cu completarea studiilor, dar ca atunci cand a avut cateva zile libere a calatorit prin tara de adoptie. Vede in fiecare zi moartea si vrea sa se bucure de ceea ce are.

Priveste cu nostalgie spre Bistrita, isi aminteste cu drag de trei profesori din scoala: de Cici Cindrea si Marianne Arcalean de la Liviu si de dr. Grapini, de la Sanitar, profesorul ei de microbiologie (stie ca ar fi mandru de ea daca ar vedea-o acum). Iubeste Bistrita si pe oamenii de aici si marturiseste ca a ramas bistriteanca in adancul sufletului. Nu s-a rupt total de aceste locuri, are o parte a familiei in oras, citeste presa online din judet si din tara, tine legatura cu prietenii. Crede ca romanii ar trebui sa aiba mai multa incredere in ei si ca n-ar trebui sa-si mai vorbeasca de rau tara cand sunt in strainatate, fiindca reprezinti Romania chiar daca ai o alta cetatenie (a auzit Romania ponegrita de romani chiar in spitalul in care lucreaza, a reactionat si a fost rasplatita cu aplauzele americanilor). Si-a propus sa vina in vara viitoare in Romania, sa isi vada parintii, fratele, nepotii si prietenii. Fostii elevi ii scriu ca vor sa o intalneasca atunci cand va veni in si se bucura ca lumea nu a uitat-o: „Nu imi vine sa cred ca nu m-au uitat; mi-a placut sa fiu profa, imi place si ce fac acum. Cred ca e important sa faci cu drag ce faci. Asta e secretul: daca faci curatenie, fa-o perfect, daca faci paine, fa-o buna, daca esti profesor, invata-l pe elev, nu fii plictisit...".

Spune ca ii e dor de oameni, de prieteni, dar nu de sistem. Ii place America, fiindca este o tara in care traiesc atatea natii, dar traiesc frumos impreuna. Visul devine aici realitate.

Monica Ardelean

www.phoenixmission.org

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a656-Simona-Lucescu-si-visul-ei-American.aspx