Criza din Ucraina - consecinta secolelor de arbitrariu geopolitic


General Br. (r) Aurel Rogojan  

Miercuri, 05 Martie, 2014

Abrogarea unei legii de folosire a limbilor minoritatilor nationale in scoli, o amenintare si la adresa identitatii nationale a romanilor
 
Mai devreme sau mai tarziu, chestiunea ucraineana necesita un pachet de solutii, fiindca intr-o asemenea constructie geopolitica eterogena, pe care, numai in ultimul secol, Lenin, Stalin si Hrusciov au remodelat-o, fiecare cu alt scop, sunt numeroase problemele litigioase inghetate, prin tratate impuse impotriva unor realitati istorice, etnice si culturale. Ucraina traditionala este puternic nationalista, in sensul cel mai periculos posibil, iar constructia geopolitica a venit in intampinarea orgoliilor nationaliste. Nici un roman adevarat nu se poate resemna in fata faptului ca Ucrainei i-au fost date parti din patria sa strabuna si o modificare a status quo-lui constructiei geopolitice nu ne poate fi indiferenta. Dimpotriva! Unitatea de teritoriu a congenerilor, crearea conditiilor de afirmare si consolidarea propriei identitati etno-culturale romanesti trebuie sa ne preocupe in cel mai inalt grad. Prima masura adoptata de puterea provizorie de la Kiev a fost abrogarea unei legi care permitea folosirea limbilor minoritatilor nationale in scoli, ceea ce denota clar o amenintare si la adresa identitatii nationale a romanilor. Spre deosebire de Polonia, prezenta in miezul evenimentelor, in primul rand, din asemenea motive, diplomatia romaneasca este posibil sa nu fi avut temeritatea unei implicari pe masura mizelor. In arealul est-european avem in ultimul sfert de secol experienta indedita a reculului istoriei. Cand nu esti corect pozitionat pentru a atenua forta de recul a istoriei, poti fi lovit in plin. Rusia a fost sistematic provocata, izolata si vulnerabilizata. N.A.T.O. a ajuns departe pe flancul sudic al Rusiei, apropiindu-se si de China. Frontierele imense ale Rusiei se afla sub presiuni fara de precedent. In consecinta, de cativa ani, Rusia face un foarte mare efort de pregatire pentru o aparare militara de proportii, comparabila cu perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial.
 
Impotriva Romaniei au fost lansate repetate si violente atacuri imagologice
 
Teza romanismului agresiv in Republica Moldova si in vestul Ucrainei a devenit o marota a nationalistilor rusi si a celor ucraineni.[1] In ultimii ani, impotriva Romaniei au fost lansate repetate si violente atacuri imagologice, intr-o campanie coerent orchestrata cu evolutiile negative periculoase din Transnistria si Gagauzia.O dezagregare a statu quo-ului Ucrainei va dezgheta violent si alte conflicte din regiune si ar putea conduce la transarea lor potrivit vointei „pacificatorului”.Rusia nu va mai permite „exportul de democratie” in numele securitatii Statelor Unite ale Americii, dincolo de spatiul sau de siguranta. Un spatiu pe care si-l va impune si consolida, potrivit conceptului vecinatatii apropiate, consacrat in doctrina apararii militare a Federatiei Ruse.Din pacate, intr-un astfel de moment hotarator, Romania, din cauza propriilor vulnerabilitati politice interne, se manifesta indecis, fara un concept solid al interesului national, sustinut de o diplomatie inteligenta si activa, cu tinte strategice de securitate corect identificate.
 
Anexa documentara:
Ce trebuie sa stim despre Ucraina in context istoric?
 
In secolul al IX-lea, mare parte din Ucraina de astazi era populata de rusi, care formasera statul Rusia Kieveana. In secolele al X-lea si al XI-lea, acest stat a devenit cel mai mare si mai puternic din Europa. In secolele care au urmat, acesta a pus bazele identitatii nationale a mai multor popoare slave rasaritene, iar Kievul, capitala Ucrainei moderne, a devenit cel mai important oras al Rusiei. Invazia mongola din secolul al XIII-lea a devastat Rusia Kieveana. Kievul a fost distrus complet in anul 1240. Pe teritoriul ucrainean, Rusia Kieveana a fost urmata de principatele Halicisi Volinia, care au fost unite, ulterior, sub numele de Halici-Volinia. La jumatatea secolului al XIV-lea, Halici-Volinia a fost supusa regelui polon Casimir cel Mare, iar centrul fostei Rusii Kievene, inclusiv Kievul, a fost preluat de Marele Ducat al Lituaniei.
In 1386, are loc o uniune dinastica intre Polonia si Lituania, iar mare parte din teritoriul Ucrainei a fost controlat de nobilii lituanieni rutenizati. Din acest moment, termenii de Ruteniasi ruteni au devenit folositi pe scara mai larga pentru a denumi regiunile Ucrainei si oamenii ce le locuiau, ca versiuni latinizate ale cuvantului „rus”. Dupa 1569, Uniunea de la Lublin a format Uniunea statala polono-lituaniana, si o parte semnificativa a teritoriului ucrainean a trecut din mainile nobililor lituanieni rutenizati in administrarea polona, acesta fiind transferat coroanei polone. Sub presiunea culturala si politica a polonizarii, multi membri ai claselor superioare rutene s-au convertit la catolicism, devenind confundabili cu nobilii poloni. Astfel, ucrainenii de rand, lipsiti de protectorii lor din randurile nobilimii rutene, au recurs la protectia cazacilor, care ramasesera permanent ortodocsi si aveau tendinta de a recurge la violenta impotriva celor perceputi de ei ca dusmani, in particular impotriva statului polon si reprezentantilor acestuia.
La jumatatea secolului al XVII-lea, a fost infiintat un cvasistat militar cazacesc de catre cazacii de la Nipru si taranii ruteni care fugeau de iobagie. Suprimarea Bisericii Ortodoxe i-a impins pe cazaci departe de Polonia. Aspiratiile lor erau de a avea reprezentare in Seimul polon, recunoastere a traditiilor ortodoxe si cresterea treptata a prezentei cazacilor in armata. Aceste aspiratii au fost refuzate cu vehementa de regii poloni. In cele din urma, cazacii s-au aliat cu Rusia ortodoxa, decizie ce a condus, mai tarziu, la decaderea statului polono-lituanian si la pastrarea crestinismului ortodox in Ucraina.
In 1648, Bohdan Hmelnitki a condus cea mai mare rascoala cazaceasca impotriva Uniunii Polono-Lituaniene si impotriva regelui polon Ioan al II-lea Casimir. Teritoriul de pe malul stang al Niprului a fost integrat in Rusia, sub forma Hatmanatului Cazac. Dupa moartea lui Hmelnitki, Ucraina cazaceasca decade. Izbucnind Marele Razboi Nordic dintre Rusiasi Suedia, Ivan Mazepa rupe alianta cazacilor ucraineni cu rusii, aliindu-se cu Suedia. Victoria rusilor a pus capat visului de independenta a lui Mazepa, independenta pe care o promisesera suedezii in schimbul ajutorului acordat de ucraineni. Dupa moartea lui Kirilo Rozumovski, ultimul hatman, Ucraina intra sub stapanirea rusa. In pofida promisiunilor de autonomie a Ucrainei facute cu ocazia Tratatului de la Pereiaslav, cazacii si nobilii ucraineni nu au primit niciodata libertatile si autonomia pe care le asteptau de la Imperiul Rus. Totusi, in cadrul imperiului, ucrainenii au ajuns sa ocupe functii inalte in administratia de stat ruseasca si in Biserica Ortodoxa Rusa. Mai tarziu, regimul tarist a dus o politica de rusificare a teritoriilor ucrainene, suprimand folosirea limbii ucrainene in tiparituri si in administratie.
In Primul Razboi Mondial, ucrainienii au luptat atat de partea Puterilor Centrale, sub Austria, cat si de partea Antantei, sub Rusia. In timpul razboiului, autoritatile austro-ungare au format Legiunea Ucraineana, alaturi de Legiunea Polona, pentru a lupta impotriva Imperiului Rus. Aceste legiuni au stat la baza armatei polone interbelice si a armatei galitiene ucrainene ce a luptat impotriva bolsevicilorsi a polonilor in perioada imediat urmatoare Primului Razboi Mondial (1919–1923). Odata cu prabusirea imperiilor rus si austro-ungar in urma Primului Razboi Mondial si al Revolutiei Ruse, a aparut o miscare nationala ucraineana pentru independenta. In perioada 1917–20, au aparut cateva state ucrainene: Republica Populara Ucraineana, Hatmanatul, Directoratulsi Republica Sovietica Socialista Ucraineana (probolsevica), state ce au ocupat teritorii din fostul Imperiu Rus; de asemenea, pe fostul teritoriu austro-ungar s-a format Republica Populara Vest-Ucraineana. In mijlocul Razboiului Civil Rus, s-a dezvoltat si o miscare anarhista ucraineana, numita Armata Neagra, condusa de Nestor Mahno. Totusi, in urma infrangerii Ucrainei de Vest in Razboiul Polono-Ucrainean, urmat de esecul invaziei polone respinse de fortele ruse si ucrainene pro-sovietice, Ucraina si-a pierdut independenta.
In urma Pacii de la Riga, prin tratatul semnat de Rusia Sovietica, Ucraina Sovietica si Polonia, vestul Ucrainei a fost impartit si incorporat in Polonia, iar partile centrale si estice au format, in martie 1919, Republica Socialista Sovietica Ucraineana, care a devenit, in decembrie 1922, republica fondatoare a U.R.S.S.. In urma invadarii Poloniei, in septembrie 1939, trupele germanesi sovieticesi-au impartit teritoriul Poloniei. Astfel, Galitia si Volinia, cu populatia lor majoritar ucraineana, au fost unite cu restul Ucrainei. Unificarea reusita de Ucraina pentru prima oara in istoria sa a fost un eveniment decisiv in istoria acestei tari.
 
In urma ultimatumului sovietic la adresa Romaniei, din 26-28 august 1940, R.S.S. Ucraineana a incorporat nordul si sudul Basarabiei, nordul Bucovinei, si tinutul Herta
 
In urma ultimatumului sovietic la adresa Romaniei, din 26-28 august 1940, aceasta a predat Basarabia, iar R.S.S. Ucraineana a incorporat nordul si sudul Basarabiei, nordul Bucovinei, si tinutul Herta, ocupat de sovietici. Vestul fostei Republici Autonome Moldovenesti a fost cedat de Ucraina sovietica nou-createi R.S.S. Moldovenesti. Aceste anexari teritoriale au fost recunoscute de tratatele de pace din 1947. Desi marea majoritate a ucrainenilor (intre 4,5 si 7 milioane) au luptat de partea Armatei Rosii si a rezistentei sovietice, unii nationalisti ucraineni au creat o formatiune antisovietica in Galitia, Armata Insurectionala Ucraineana (1942), care s-a ciocnit, uneori, cu fortele naziste; in timp ce o alta miscare nationalista a luptat de partea nazistilor. Initial, germanii au fost primiti ca eliberatori de unii ucraineni din vest, adica din teritoriile anexate de U.R.S.S. in 1939 si 1940. Dar administratiile teritoriilor ocupate nu au exploatat nemultumirile ucrainenilor fata de politicile staliniste. Dimpotriva, nazistii au pastrat sistemul fermelor colective, au dus politici sistematice de exterminare a evreilor, au deportat oameni in Germania pentru munca si au inceput o politica de depopulare a Ucrainei pentru a o pregati pentru colonizare. In aceste conditii, in mare parte, cei ramasi in teritoriul ocupat s-au opus, activ sau pasiv, nazistilor. Pierderile totale de populatie suferite de Ucraina in timpul razboiului sunt estimate a fi intre cinci si opt milioane, inclusiv peste o jumatate de milion de evrei ucisi de Einsatzgruppen, uneori cu ajutorul colaboratorilor locali. Din 8,7milioane de soldati sovietici care au murit in luptele contra nazistilor, 1,4milioane erau etnici ucraineni.
 
Ucraina a fost grav afectata de razboi si a fost nevoie de eforturi semnificative pentru a isi reveni. Peste 700 de orase si 28.000 de sate au fost distruse. Situatia a fost inrautatita de o foamete cumplita, in 1946–47, cauzata de seceta. Rezistenta antisovietica a continuat multi ani dupa razboi, mai ales in vestul Ucrainei, teritorii proaspat ocupate de U.R.S.S., dar si in alte regiuni. Armata Ucraineana Insurgenta a continuat sa lupte impotriva U.R.S.S. pana in anii '50, folosind tactici de gherila. In urma mortii lui Stalin, in 1953, Nikita Hrusciov a devenit noul lider al U.R.S.S.. In calitate de fost Prim Secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din R.S.S. Ucraineana in perioada 1938-49, Hrusciov cunostea in detaliu situatia acestei republici si, dupa preluarea puterii la Moscova, a pus accent pe prietenia dintre popoarele rus si ucrainean. In 1954, aniversarea a 300 de ani de la Tratatul de la Pereiaslav a fost sarbatorita cu fast, si in acel an, Crimeea a fost transferata de la R.S.F.S. Rusa la R.S.S. Ucraineana. Pana in anii '50, Ucraina a depasit nivelul de productie industriala dinainte de razboi. De asemenea, a devenit un important centru al productiei sovietice de armament si al cercetarii stiintifice. Acest rol important a avut drept consecinta obtinerea unei influente majore de catre elita locala. Multi membri ai conducerii sovietice proveneau din Ucraina, cel mai de seama fiind Leonid Brejnev, care l-a inlaturat pe Hrusciov si a devenit lider al Uniunii, intre 1964 si 1982.
La 16 iulie 1990, noul parlament a adoptat Declaratia Suveranitatii de Stat a Ucrainei. Declaratia stabilea principiile de autodeterminare a natiunii ucrainene, democratie, independenta politica si economica, si prioritatea legii ucrainene pe teritoriul ucrainean in fata legii sovietice.
La 24 august 1991, parlamentul ucrainean a adoptat Declaratia de Independenta, in care Ucraina era declarata stat democratic si independent. Un referendum si primele alegeri prezidentiale au avut loc la 1 decembrie 1991. In acea zi, peste 90% din ucraineni si-au exprimat sustinerea pentru independenta si l-au ales pe presedintele parlamentului, Leonid Kravciuk, ca presedinte al tarii. La intalnirea de la Brest (Belarus), din 8 decembrie, si apoi la intalnirea de la Alma Ata, din 21 decembrie, liderii Belarusului, Rusiei, si Ucrainei, au dizolvat, oficial, Uniunea Sovietica si au format Comunitatea Statelor Independente (C.S.I.). Ucraina a fost, initial, vazuta ca o republica cu conditii economice favorabile, in comparatie cu celelalte regiuni ale fostei URSS. Totusi, tara a suferit o scadere economica mai profunda decat alte foste republici sovietice. Economia ucraineana s-a stabilizat pana la sfarsitul anilor '90. O noua moneda, grivna, a fost introdusa in 1996. Din 2000 tara a avut o crestere economica medie de 7% pe an. O noua Constitutie a Ucrainei a fost adoptata in 1996, ceea ce a transformat Ucraina intr-o republica semiprezidentiala. Presedintele Kucima a fost, insa, criticat de adversari pentru ca a concentrat prea multa putere in functia prezidentiala, pentru coruptie, transferul proprietatii publice in mainile unei oligarhii loiale lui, descurajarea libertatii de exprimare si frauda electorala.
In 2004, Viktor Ianukovici, pe atunci prim-ministru, a fost declarat castigator al alegerilor prezidentiale, care au fost fraudate masiv, dupa cum a constatat si Curtea Suprema de Justitie a Ucrainei. Rezultatele au cauzat nemultumiri si demonstratii in favoarea candidatului opozitiei, Viktor Iuscenko, care a contestat rezultatele si a condus Revolutia Portocalie. In urma repetarii alegerilor, Viktor Iuscenko a devenit presedinte si Iulia Timosenko prim ministru. sase ani mai tarziu, Ianukovici a fost ales in functia de presedinte al Ucrainei in 2010, dupa un tur doi de scrutin extrem de disputat cu Iulia Timosenko.
Grafica - Ion Maldarescu
--------------------------------------------
[1] Exista si mize secrete ale regionalizarii Romaniei?

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6528-Criza-din-Ucraina-consecinta-secolelor-de-arbitrariu-geopolitic.aspx