"Reprezentanta - Camerei de Comert a României în Italia a fost constituita pentru a sprijini segmentul economiei italiene format în jurul unor români valorosi", Forum economic la Florenta 

 

Roma, 3 februarie 2014

 

            Reprezentanta - Camera de Comert a Romaniei in Italia (Cciro Italia) a organizat la Florenta, vineri, 31 ianuarie, primul Forum economic Romania-Italia din anul 2014, in colaborare cu Primaria Florenta. Intalnirea, la care au participat reprezentanti ai institutiilor locale si mediului privat - intreprinzatori italieni si romani din Toscana, a fost organizata in colaborare cu Primaria din Florenta la Salone de'Dugento de la sediul primariei, Palazzo Vecchio.

            "Romanii sunt in mare majoritate bine integrati, muncesc din greu si platesc taxele statului italian, contribuind cu aprox. 1,5% la PIB–ul italian", a spus consulul general al Romaniei la Bologna, Eugen serbanescu, subliniind importanta comunitatii romanesti, care, la nivelul Regiunii Toscana numara peste 110.000 de persoane. Pe fondul relatiilor bilaterale excelente, statuate intr-un parteneriat caracterizat recent de Ministrul roman de Externe Titus Corlatean drept „puternic, strategic si consolidat" („forte, strategica e consolidata"), Consulul general Eugen serbanescu a evocat radacinile comune cultural-istorice ca o premiza importanta pentru continuarea si intensificarea schimburilor comerciale intre cele doua tari. El a salutat organizarea de catre Reprezentanta in Italia a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei a Forumului Economic de la Florenta, moment de evaluare a competentelor in domeniu si a stadiului programelor in curs de defasurare, care a prilejuit, in acelasi timp, un larg schimb de cunostinte si experiente intre autoritati italiene si intreprinzatori romani si italieni.

            Este primul forum economic organizat de Cciro Italia la Florenta, dar din acest an intalnirea va deveni anuala la Florenta, pentru a forum va fi organizat in fiecare an. Eugen Terteleac, presedintele Cciro Italia, a prezentat activitatea de pana acum a Camerei, explicand ideea care a stat in spatele acestei constructii institutionale: "Reprezentanta - Camera de Comert si Industrie a Romaniei in Italia a fost constituita in special pentru a sprijini acest segment al economiei italiene format in jurul unor romani valorosi. Mai bine zis, in sprijinul a celor peste 50.000 de societati constituite de romani in Italia." Presedintele Cciro Italia a explicat si in ce consta acest sprijin: "Cciro Italia dispune de toate serviciile sistemului cameral romanesc, servicii de o importanta deosebita pentru mediul de afaceri: consultanta, garantarea creditelor, asistenta fiscala, asistenta juridica pentru infiintarea de noi societati, implementarea unor proiecte europene, organizarea de seminarii - acestea sunt doar cateva dintre serviciile pe care le oferim intreprinzatorilor romani si investitorilor italieni care doresc sa investeasca in Romania. In curand vom demara un nou program intitulat "incubator pentru IMM-uri". Acest proiect, organizat in colaboare cu alte institutii romanesti si italiene, va incerca sa simplifice, pe cat posibil, birocratia prin care trebuie sa treaca un investitor. Incubatorul elaboreaza toate nevoile investitorului, incepand de la infiintarea societatii si achizitia bazei materiale necesare, imobile, teren, utilaje, accesarea fondurilor europene, obtinerea de subventii de stat, participarea la licitatii publice".     

Andrea Amato, secretarul general al Cciro Italia, intreprinzator italian, a vorbit despre oportunitatile pe care le ofera Romania: "Romania este cea mai populata tara din Europa de Est, dar cu o economie care trebuie construita, intrucat este pe locul 48 in lume si penultima din Europa unita. Iata de ce legaturile cu structurile productive italiene pot fi foarte importante. Economia romaneasca este in crestere si rata sa de crestere prevazuta pentru anii urmatori este cea mai mare din Europa. De aceea multe firme prefera sa intre acum in aceasta piata infloritoare, renuntand la alte tari." Agricultura ofera oportunitati foarte bune, a mai spus Andrea Amato, avand in vedere costul de achizitie de 1.500/2.000 euro pe hectar. Agricultura contribuie cu 6-7% la PIB-ul romanesc, fata de o medie UE de 1.7%, de aceea exista mari investitii din partea Europei cu fonduri orientate spre sectorul agricol. si este nevoie de investitii, avand in vedere ca din punct de vedere al mecanizarii, in Romania exista 18/19 tractoare la fiecare 1000 de hectare, in timp ce media europeana este de 77. Dar nu numai agricultura: productia industriala romaneasca a crescut in ultimul deceniu cu 369%, chiar intr-un moment de criza puternica. Reprezentanta - Camera de Comert a Romaniei in Italia propune intreprinzatorilor italieni si romani din Toscana valorificarea potentialului de investitii romanesc.

Moderatorul evenimentului a fost Jean Luc Umberto Bertoni.

In cadrul forumului au mai luat cuvantul Fausto Capalbo, presedinte Iceps (Istituto per la Cooperazione Economica Internazionale e i Problemi dello Sviluppo), Alessandra Bianchi, vicepresedinte Confartigianato Roma, prof. Aldo Fittante, Università di Firenze, Luciano Franchi, presedinte Avis Toscana, Giovan Battista Donati, presedinte Confartigianato Imprese Toscana, Lamioni Giovanni, presedinte Confartigianato Grosseto, Av. Giussepe Bergamaschi, secretar Assimpresa Florenta.

 

Biroul de presa Cciro Italia
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6369-Reprezentanta-Camerei-de-Comert-a-Rom226-niei-238-n-Italia-a-fost-constituita-pentru-a-sprijini-segmentul-economiei-italiene-format-238-n-jurul-unor-rom226-ni-valorosi-Forum-economic-la-Florenta.aspx