Expozitie româneasca de fotografie, vernisata la sediul Comisiei Europene


Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: Expozitia de fotografie "Romania, oameni si locuri", apartinand artistilor romani Sorin Onisor si Bogdan Comanescu, a fost vernisata luni seara la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, in prezenta comisarului european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a ambasadorului tarii noastre in Belgia, stefan Tinca, a conducerii ICR Bruxelles, precum si a numerosi participanti.

In cele 40 de imagini care compun expozitia de fotografie, cei doi artisti romani aduc aproape de public expresivitatea debordanta a oamenilor simpli, autenticitatea vietii rurale si povesti fascinante ale locuitorilor unor tinuturi izolate sau arhaice din Romania.

Cei doi fotografi au dorit astfel sa frapeze, sa sensibilizeze si sa constientizeze valorile proprii, recunostinta de a trai si avantul de a experimenta viata intr-un alt mod.

"Este o expozitie care face parte din sfera de evenimente pe care am incercat sa le promovez de cand sunt la Bruxelles, sa permita cel putin celor care lucreaza in Comisia Europeana, dar si celor care trec zilnic prin holul Comisiei Europene, sa vada Romania si altfel decat vad la televizor sau decat citesc in presa sau in ghidurile turistice pe care le consulta.

In aceasta serie se inscrie si aceasta expozitie, expozitie la care am tinut foarte mult si pentru ca, dincolo de faptul ca este vorba de arta, cei doi fotografi au stiut sa faca aceasta arta din realitatile cotidiene ale lumii rurale din Romania si totodata adevarate documente vizavi de ceea ce inseamna astazi mediul rural din Romania, cu traditiile lui, cu realitatile lui, cu legatura dintre oameni si natura, cu specificul taranului roman", a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, gazda manifestarii.

Potrivit acestuia, expozitia reprezinta arta culeasa direct din realitatea cotidiana, din ceea ce mai putem trai inca astazi in mediul rural din Romania.

"Si, dincolo de simtul artistic, se reflecta in aceste fotografii foarte multa omenie, atat din partea celor care sunt in fotografii, dar mai ales din partea celor care le-au facut si care au cautat sa transmita, dincolo de peisaje, si omul, care face din mediul rural romanesc un mediu dinamic si specific", a subliniat Dacian Ciolos.

El a marturisit ca este, la randul sau, nostalgic fata de viata traita la tara, la bunicii sai. "Si regasesc, inca, in satul bunicilor, acest sentiment care nu mai are aceeasi autenticitate pe care o simteam in urma cu 15-20 de ani. si, sigur ca, asa va evolua, sunt eu convins, intreaga tara, o sa evolueze si mediul rural, oamenii care locuiesc acolo si care vor ramane vor vrea sa-si construiasca viata altfel. Dar, dincolo de aceasta transformare, va disparea si o parte importanta din acest autentic - ceea ce a insemnat pentru societatea romaneasca mediul rural si ceea ce a insemnat taranul roman. si este important sa avem aceasta referinta vazuta prin oameni cu suflet mare, dar si artisti", a completat comisarul european.

Bogdan Comanescu a subliniat ca doreste sa transmita celor care vad expozitia sa mandria fata de Romania, entuziasmul pentru traditiile tarii noastre.

"Da, am interactionat cu oamenii, si acesta este cel mai important lucru in ceea ce facem, mult mai importat decat partea de peisaj fotografic. Este foarte importanta pentru mine legatura cu personajele, nu numai partea de fotografie, pozitie si de atmosfera, ci legatura cu omul in sine, cunoasterea lui si a vietii lui. Oamenii expusi imi sunt mie dragi sau lui Sorin (Onisor). Sunt oameni care gandesc simplu, sunt oameni corecti, buni la suflet si foarte simpli in gandire, dar fericiti in viata pe care o au, multi dintre ei. Inca mai exista fericire!", a aratat artistul.

Sorin Onisor a fost desemnat "Fotograful anului", in 2010, de catre Asociatia Artistilor Fotografi din Romania, fiind supranumit "fotograful satului romanesc". Bogdan Comanescu si-a inceput studiul artei fotografice fiind stabilit in Germania, dar a revenit in Romania.AGERPRES/(editor: Ionut Mares)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6364-Expozitie-rom226-neasca-de-fotografie-vernisata-la-sediul-Comisiei-Europene.aspx