Alba: Dosarul accidentului aviatic din Apuseni, preluat de Parchetul Militar


Dosarul privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni a fost declinat de catre Parchetul Curtii de Apel (PCA) Alba Iulia catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare, a declarat marti, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al PCA Alba Iulia, Mihaela Chicea.

Dosarul privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni a fost declinat de catre Parchetul Curtii de Apel (PCA) Alba Iulia catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare, a declarat marti, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al PCA Alba Iulia, Mihaela Chicea.

'Din actele de urmarire penala realizate pana in prezent a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, persoane avand calitati ce atrag competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia parchetelor militare', se mentioneaza intr-un comunicat remis marti AGERPRES.

Astfel, marti, printr-o ordonanta a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus declinarea competentei de solutionare a acestei cauze in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia parchetelor militare, care va continua ancheta in cauza.

Procurorii PCA Alba Iulia - Sectia de urmarire penala au incheiat un prim stadiu al cercetarilor in dosarul privind accidentul aviatic, efectuand cercetarea locului producerii accidentului, ridicarea mijloacelor materiale de proba, audierea persoanelor vatamate in accident, a persoanelor care au participat, in diferite calitati la operatiunile de salvare, medici de urgenta etc.

Au fost audiati 28 de martori din personalul ISU, SMURD, silvic, jandarmi, localnici din Horea, precum si cele 5 victime, patru medici si copilotul avionului.

De asemenea, s-a dispus efectuarea de rapoarte medico-legale, s-au solicitat si depus documentele relevante de la institutiile in cauza.

Mijloacele materiale de proba ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS si statia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmand a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.

Procurorul general al PCA Alba Iulia, Augustin Lazar, a afirmat saptamana trecuta ca, dupa epuizarea probatiunii la Alba Iulia si Cimpeni, cand se va forma o imagine asupra situatiei de fapt de aici, se va decide daca va fi nevoie ca acest dosar sa ramana in continuare la PCA Alba Iulia sau ancheta va continua la Bucuresti, "in masura in care ponderea activitatilor va trebui sa fie efectuata acolo, pentru bunul mers al anchetei, pentru buna instrumentare a acestei cauze si clarificarea rapida a situatiei de fapt".

"Noi ne-am putea declina competenta daca va fi nevoie. Vom vedea. Ne vom face o evaluarea a situatiei si, in masura in care se va dovedi ca persoane care nu pot fi cercetate de catre Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia apar in acest dosar si majoritatea, ponderea actelor de facut va fi la Bucuresti, intr-o astfel de situatie ancheta ar putea continua la Bucuresti', a declarat atunci procurorul general al PCA Alba Iulia.

Intrebat daca se refera la ministri, Lazar a raspuns ca nu doreste sa faca referire la persoane anume, fiindca nu este cazul. 'Eu v-am precizat in ce situatii dosarul ar putea sa fie preluat la Bucuresti', a subliniat atunci Augustin Lazar.

Pana in prezent au fost audiate in acest caz 29 de persoane, printre care copilotul si medicii raniti in accident, personal SMURD, jandarmi, localnici, personal silvic, conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba etc.


Procurori ai Sectiei de urmarire penala din cadrul PCA Alba Iulia au dispus, in 22 ianuarie, inceperea urmaririi penale in rem in cauza privind accidentul aviatic produs in Muntii Apuseni pentru incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului, si vatamare corporala din culpa.

Doua persoane au decedat si cinci a fost ranite dupa ce aeronava in care se aflau, de tip BN 2, a cazut intr-o zona impadurita din Apuseni, in zona Varfului Petreasa, la 1.600 de metri altitudine. Cele sapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului si cinci persoane din echipa medicala, se deplasau la Oradea pentru o operatie de prelevare de organe pentru transplant.

Epava avionului si victimele au fost descoperite de catre trei sateni din Horea, o comuna din judetul Alba. AGERPRES / (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Diana Dumitru)Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6359-Alba-Dosarul-accidentului-aviatic-din-Apuseni-preluat-de-Parchetul-Militar.aspx