Bicicleta din lemn construita la Târgu Mures ar putea fi prezentata la Turul Frantei


Singura bicicleta construita aproape in totalitate din lemn stratificat, care circula in municipiul Targu Mures, a fost invitata in acest an la o prezentare, cu ocazia Turului Frantei, a declarat presei, luni, inventatorul bicicletei ecologice, Zsok Donat.
Foto: (C) DORINA MATIS \ AGERPRES FLUX
'Este facuta din lemn de brad stratificat - cadrul are 6 straturi de lemn - fiecare strat are imbinarile interne pentru rezistenta. Furca este din lemn, pe spate am o roata de scuter, iar pe fata una de bicicleta. I-am pus un arc la scaun pentru amortizarea socurilor. Ghidonul este din lemn cu metal, combinat. Am facut-o sa fie si functionala. Altii zic ca au vazut cu lant din lemn, dar am spus ca nu poti merge cu ea daca-i pui lant din lemn (...) Un domn din Anglia mi-a facut poze, a spus ca promoveaza chestii din acestea ecologice si ca in vara incepe Turul Frantei si are de gand, pe cheltuiala lui, sa ma invite acolo sa promovez bicicleta. Am ramas surprins, am cartea de vizita in buzunar, astept acum sa fiu contactat', a declarat luni Zsok Donat.
Inventatorul a spus ca a fost nevoie de o munca sustinuta pentru a putea face o bicicleta sigura, ca a inceput cu o serie de schite pe calculator, apoi a adaptat la cadrul de lemn o roata de scuter si una de bicicleta, a pus lant metalic si pedale normale.
'Am muncit la ea, este foarte mult de lucru si mult de gandit. A trebuit sa gandesc fiecare distanta, cum ar fi cea dintre scaune si pedale, sa nu dau cu genunchii in ghidon, sa pot lua curba corect cu ea, a trebuit sa ma gandesc la toate aspectele pentru a fi functionala', a spus inventatorul, care a precizat ca anumite detalii cu privire la confectionarea unor parti ale bicicletei le va pastra secrete.
In privinta costului unei biciclete ecologice, Zsok Donat a aratat ca aceasta ar costa cateva mii de euro, insa deocamdata exemplarul cu care circula prin Targu Mures nu este de vanzare.
'Inca nu m-am hotarat, dar e mii de euro, e de lucru la ea, e deosebita, e unica, nu m-am hotarat la pret, dar ma gandesc undeva intre 5.000 si 10.000 de euro. Altii vehiculau si mai mult. Deocamdata e facuta pentru mine. Am un pusti de 16 ani si ma pregatesc sa mai fac macar una pentru el, sa mergem amandoi. Lumea intreaba, e curioasa, dar cand aude de mii de euro, se cam dezumfla', a sustinut inventatorul.
Acesta a precizat ca bicicleta ecologica a confectionat-o intr-un atelier mic, pe care il are acasa. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matis, editor: Diana Dumitru) FOTO PE FLUX

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6357-Bicicleta-din-lemn-construita-la-T226-rgu-Mures-ar-putea-fi-prezentata-la-Turul-Frantei.aspx