"UN NOU CONTRACT MARCA BECHTEL” 
Dupa mai multe incercari esuate din 2004 pana anul trecut, pentru a gasi un constructor sa realizeze autostrada ComarnicBrasov, premierul Victor Ponta a anuntat ca, in principiu, a batut palma cu reprezentantii consortiului Vistrada Nord, compus din companiile Vinci (Franta), Strabeg (Austria) si Aktor (Grecia). Semnarea contractului se va face pana in 20 aprilie 2014, cand vor incepe si lucrarile la acest mult asteptat tronson de autostrada, care, conform spuselor primministrului, se vor termina in 2017.

De asemenea, premierul crede ca lucrarile se vor incheia inainte de alegerile parlamentare din toamna lui 2016, alegeri la care nu va mai candida, daca nu va fi gata autostrada Comarnic-Brasov, declaratie facuta in februarie 2013.

Daca prim-ministrul se va tine de cuvant sau nu, in cazul ca spusele lui nu se vor implini, nu avem nicio garantie, deoarece prea multe promisiuni facute pana acum au ramas doar amintiri si atat, cum se va intampla si de aceasta data. "In anuntul publicat in 2012, costurile pentru cei 58 de kilometri de autostrada Comarnic-Brasov erau estimate la 5,32 miliarde de lei fara TVA, adica 1,18 miliarde de euro, iar in loc de 58 de kilometri de autostrada se vor construi 53 de kilometri de autostrada si 7 kilometri de drumuri de legatura. Deci, costul de constructie pe kilometru, anuntat de Ponta, este de 28 milioane de euro, cu 25% mai mare decat cel negociat in 2010. Alexandru Nazare, fost ministru al transporturilor, vicepresedinte al PDL, considera ca: "Este inacceptabil ca un proiect in concesiune, lansat in procedura de licitatie, cu o valoare estimata de 1,2 miliarde de euro si cu o lungime de 58 de kilometri sa ajunga sa coste acum cu 600 de milioane de euro mai mult si sa aiba numai 53 de kilometri”.

Dan Sova, ministrul marilor proiecte, a motivat costul total mai mare prin faptul ca: "Avem aproape 1,5 miliarde de euro constructie, restul pana la 1,8 miliarde de euro sunt cheltuieli de proiectare”. Motivand costurile mai mari ale constructiei si ce garantie are ca lucrarile vor incepe la data prevazuta, premierul a raspuns ca "nu primesc niciun leu (e vorba de constructori) pana nu termina autostrada, fapt care ii va determina pe constructori sa termine lucrarile pentru a primi banii”. Premierul a mai precizat ca s-a stabilit o taxa de 5,7 lei, fara TVA, adica 7 lei pentru un autoturism care va circula pe autostrada de la Comarnic la Brasov, sume care vor fi platite catre constructor. Insa sumele anuntate de autoritati nu prezinta intreg aranjamentul financiar al concesionarii pe 26 de ani, timp in care constructorul va primi din partea statului o suma maxima de 973 de milioane de euro din valoarea totala a contractului, ceea ce va pune o presiune mare pe buget privind deficitul acestuia. Astfel, "costul final al autostrazii ar putea ajunge chiar la peste 5 miliarde de euro pe intreaga perioada de concesionare de 29 de ani (3 ani de constructie si 26 de ani de operare)”. Deci statul va trebui sa achite anual din buget sume mari, pentru a achita nota de plata, deoarece din taxa platita de cei care vor circula pe autostrada, in 2017-2018, nu se va incasa mai mult de 15 milioane de euro.

Daca Guvernul "ar fi continuat refacerea studiului de viabilizare, asa cum am inceput in 2012, am fi avut acum un proiect la un pret corect, cu un amplasament clar stabilit. In schimb, s-a preferat un traseu modificat dupa ureche, fara un studiu in prealabil. Riscam, insa, sa ajungem din nou, ca in cazul Bechtel, cu un proiect fara costuri clare, dar la care trebuie sa achitam anual nota de plata”, mai sustine Alexandru Nazare. "In 2010, fostul guvern a semnat un contract cu Vinci si Aktor (care a cazut), pentru constructia aceluiasi tronson de autostrada, iar costul total s-a ridicat la 4,4 miliarde de euro, valoare in care erau incluse si sumele pe care statul urma sa le plateasca in cei 25 de ani de concesionare. In urma cu 4 ani, costurile de constructie erau estimate la mai putin de 22 milioane de euro/ kilometru, adica o valoare totala de 1,2 miliarde de euro. Guvernul Boc a fost aspru criticat de liderii socialdemocrati pentru contractul din 2010, chiar daca atunci costurile erau mai mici decat in prezent.

Si preturile au scazut in ultimii ani de criza, guvernul actual atribuie francezilor de la Vinci contractul pentru constructia autostrazi Comarnic-Brasov, chiar daca preturile sunt cu 25% mai mari decat in 2010”. Alte comentarii sunt de prisos. De fapt, totul este propaganda politica, facuta in folosul celor aflati la putere, pentru a obtine prin minciuna voturile celor creduli.

IOAN HUSAR

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6356-UN-NOU-CONTRACT-MARCA-BECHTEL”.aspx