DESPRE DREPTATECine, oare, pe lumea asta, nu isi doreste sa i se faca dreptate in toate domeniile vietii sale? Adica, sa i se respecte drepturile si libertatile si sa se bucure de recunoastere si apreciere, acestea fiind chiar nevoi legitime ale fiecarui individ. Dar ne punem intrebarea vreodata cat de corect ne raportan unii fata de altii si cat de obiectiv ne analizam pe noi insine?
In materialele anterioare am vorbit despre interferente spirituale si despre cum sa alegem sa traim cu Dumnezeu. Acum as vrea sa vedem notiunea de dreptate a lui Dumnezeu si a noastra si daca acestea doua coincid,  in toate aspectele vietii noastre atat sociale cat si personale, respectiv, intime.
 Si as aminti mai intai „Cele zece Porunci" scrise de Dumnezeu poporului si comunicate prin Moise pe Muntele Sinai, ca o constitutie si legile exprese pe care le enumara in mod detaliat cu privire la toate aspectele legate de existenta si de comportamentul uman aici pe pamant  (Exodul incepand cu capitolul douazeci pana la sfarsitul cartii, continuand cu Levitic.) E foarte interesant deoarece Dumnezeu insusi scrie legile pe tablele de piatra si se arata poporului, coborand cu toata slava Lui pe munte. In capitolul douazeci si trei din Exodul  sunt scrise anumite legi privitoare la dreptate si incepe cu impunerea de a nu raspandi zvonuri in societate si sa nu marturisesti stramb, cuprinzand si legea privind coruptia. Sunt atat de explicite incat oricine poate sa inteleaga ce inseamna conduita sociala ceruta de Creator.
In Levitic, capitolul optsprezece veti putea, dragii mei cititori, sa va informati, daca nu ati facut-o deja, ce anume e natural si drept in viata intima si ceea ce nu e. Si mai ales ceea ce e scarbos in fata lui Dumnezeu.  Ce anume Dumnezeu pedepseste cu moartea in vechime si in vremurile moderne spune ca unele practici pornesc de la o minte blestemata care refuza ascultarea si supunerea fata de Creatorul nostru. Si va rog sa cititi si trimiterile de la sfarsitul versetelor catre alte parti ale Bibliei si in Noul Testament, legand si actualizand oarecum aceste scrieri. Nu doresc sa dezvolt subiectele controversate de altfel, binecunoscute si mult dezbatute in contemporaneitate. Deoarece doar cine cauta adevarul il poate afla. El sta scris in cartea de baza a omenirii, in Biblie, unde sunt enumerate cel mai clar care ar fi drepturile si libertatile omului si ce anume nu inseamna acest lucru. Bine ar fi ca legile statelor sa fie in acord cu legile divine pentru ca binecuvantarea sa fie revarsata peste popoare. Altminteri, blestemul si conflictualiatea se va dezvolta in tot mai mare masura in lume. Pacea si buna invoire nu poate fi decat intre oamenii placuti lui Dumnezeu care cauta sa respecte intrutotul perceptele biblice si principiile unei societati umane. Asadar, conducatorii si oamenii intelepti ar trebuie sa educe generatiile tinere in spiritul biblic si crestinesc pentru ca ei sa poata intelege bine care este voia lui Dumnezeu cu privire la omenire si ce anume caracterizeaza o societate umana evoluata intelectual, dar si spiritual. Cu ani in urma, discutam cu un sociolog despre unele fenomene care contravin moralitatii si l-am intrebat ce parere are vis a vis de atatea anomalii in comportamentele oamenilor si de ce unii isi schimba orientarea sexuala, de ce unii aleg sa se refugieze in bautura si droguri. Mi-a raspuns ca aceasta decadere s-a facut treptat, fara sa isi dea seama. Unii din pricina dezamagirilor, dar in marea masura aceste fenomene le gasim la cei cu situatie financiara buna. Si specialistii spun ca „omul, de prea mult bine, turbeaza". Asadar, acestea sunt refugiile oamenilor care nu il cauta pe Dumnezeu care nu sunt „flamanzi dupa dreptate".
Cei care il urmam deja pe Domnul Isus ar trebui sa ne cercetam daca nu cumva ne-am racit privind dragostea de oameni. Daca nu cumva eludam legile lui Dumnezeu, cautand sa placem mai mult oamenilor din jur si nu Lui Dumnezeu. In cazul acesta nu suntem mai buni decat ateii. In Apocalipsa, capitolul al doilea, Domnul Isus recomanda  Bisericii din Efes sa isi aduca aminte de unde "a cazut" si sa se pocaiasca. De ce? Isi pierduse entuaziasmul dragostei de oameni. E greu sa fim drepti? Nu! Trebuie doar sa vrem din tot sufletul sa promovam dreptatea. Nu trebuie sa avem o credinta mecanica ci una intentioala, o incredere totala ca Dumnezeu poate sa faca „mai mult decat cerem sau gandim noi". Doamne, ajuta-ne!
Am observat ca in limbajul modern cuvantul „neprihanit" s-a inlocuit cu „drept". „Neprihanit" inseamna nevinovat, curat. Cum am putea fi oare socotiti nevinovati, cand suntem atat de indaratnici uneori, plini de sine si cu cea mai grosolana rebeliune dorim sa fim independeti de Dumnezeul din care ne tragem obarsia, de la care am primit viata de pe pamant?! Putem! Prin pocainta si credinta in jertfa Domnului nostru Isus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu care s-a aratat omenirii acum doua mii de ani si care ne-a lasat ca mostenire viata vesnica tuturor celor care acceptam si ne dedicam Lui pentru totdeauna. Dumnezeu se va arata din nou, dar nu va mai aduce cu El legile si nu va mai veni sa ne civilizeze, ci sa ne ceara socoteala de dreptatea pe care am facut-o noi, ascultand sau nu de Cuvantul Sau. Domnul Isus va reveni ca Judecator Drept al fiecaruia dintre noi. El va „rasplati fiecaruia dupa faptele sale pe care le-a facut pe cand traia in trup".
Cat de drepti suntem in viata sociala si cea intima? Domnul cunoaste totul! Trebuie doar ca noi sa recunoastem ca suntem falimentari fara viata divina pe care o pune in noi Dumnezeu. Doar nasterea din nou  prin Duhul Sau cel Sfant constituie singura modalitate de regenerare a rasei umane. Si asta a fost valabil atat in antichitate cat si in vremurile noastre moderne. Dumnezeu spune ca cine cauta gaseste, cui bate i se va deschide. Haideti, sa cautam si sa gasim Adevarul! Doar El ne va face slobozi cu adevarat! Si va lucra in noi dreptatea Lui pentru totdeauna si vom lupta mereu contra raului care doreste sa ne infranga si sa ne duca in confuzie. Ce onoare sa lucram alaturi de Dumnezeu: jurnalisti, juristi, oameni de afaceri, politicieni si simpli cetateni, urmarind pacea si binele general!  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Marina GLODICI
Cluj-Napoca,
26 ianuarie 2014


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6340-DESPRE-DREPTATE.aspx