Din Lumea... lui Stanley Kramer (1113)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

In editia numarul 866 din 1 Noiembrie 2008, a acestor eseuri - nu mai folosesc atributul modeste, deoarece intelectuali de prima marime, cadre universitare, profesori doctori docenti, multe personalitati ale vietii artistice si culturale, cat si marea majoritate a cititorilor nostri le-au catalogat drept "excelente", v-am familiarizat cu cartea  scriitorului Jon Meanchem, referitoare la cel de al 7-lea presedinte al USA, Andrew Jackson, al carui portret mai poate fi vazut pe bancnota de 20 de dolari. Cartea intitulata "American Lion" se refera la faptul ca sub administratia Jackson s-a creat o Presedintie moderna, iar "vox populi" a fost intr-adevar "Vox Dei" si a avut o constanta rezonanta la Casa Alba. "American Lion" a trasat cadrul juridic si parametrii comportamentali optimi pentru rezolvarea situatiilor inerente de criza, care survin in timpul mandatului prezidential.
Spre deosebire de actualul ocupant al Biroului Oval, Andrew Jackson, desi nu a terminat niciuna dintre Universitatile cunoscute sau "necunoscute" ale Statelor Unite, s-a inconjurat in exclusivitate de consilieri independenti, care i-au relatat numai adevarul despre Starea Uniunii, indiferent cat de dureros a fost adevarul si pentru fiecare actiune majora luata, avea intotdeauna pregatit un plan de rezerva; presedintele Jackson a separat total activitatea politica de ... restul activitatilor si a tratat tot ceea ce este legat de politica drept o opera bufa – comedie. Ideea a fost preluata si de cancelarul Bismark care a indragit-o atat de mult incat, dupa lansarea ei la 18 Decembrie 1863, in fata Camerei Seniorilor Germani - (Die Politik ist keine exacte wissenshaft-Politica nu este o stiinta exacta) Senatul German, a reluat-o in Reichstad la 15 Ianuarie 1872, 15 Martie 1884 si la 29 Ianuarie 1886. Oricum, dupa noul discurs referitor la Starea Uniunii, de care am avut parte in ziua de Marti, 28 Ianuarie 2014, mai devreme decat va inchipuiti, lozinci de genul "Proletarier Aller Lander Vereinight Euch - Proletari din toate tarile uniti-va", apel cu care se incheie Manifestul Partidului Comunist - Londra 1848 - vor fi vizibile in tot perimetrul teritorial american, adeverindu-se previziunile corifeilor care au anticipat ca sistemul va deveni mondial.
Asa cum mi-am permis sa va mentionez si in caracterizarile anteriore, privitoare la  Starea Uniunii - Discurs al Tronului - un sef de stat care-si respecta "guvernatii" si nu-i trateaza la nivel de "bovi" ar fi tinut un discurs simplu, la obiect si care ar fi durat cu totul, inclusiv aplauzele, cateva minute: uniunea este distrusa, America este mai divizata ca niciodata, datoria nationala a depasit Produsul Intern Brut, insolvabila, in stare de faliment, cu o rata a somajului nemaiintalnita in istorie, armata americana, candva garantul stabilitatii mondiale, are cel mai scazut moral din intreaga ei existenta si se indreapta implacabil spre un iminent colaps; va multumesc pentru atentie. Consider ca acesta ar fi fost mesajul unui sef de stat care-si respecta constituentii si cauta sa fie un promotor al adevarului. In schimb, am asistat la un discurs lipsit de sens, cu tenta dictatoriala in care s-a precizat ca puterea executiva - presedintele nu trebuie sa consulte puterea legislativa - Congresul USA, in luarea deciziilor si o sumedenie de anormalitati legislative care ridica indreptatite semne de intrebare, daca mesianicul personaj a fost intr-adevar sau nu si profesor de drept constitutional?
In argumentarea paragrafului de mai sus, va informez ca astazi, Vineri 31 Ianuarie, 2014, cand va scriu acest eseu, datoria externa a Statelor Unite ale Americii se cifreaza la 17.272.506.995.913,71 trilioane de dolari, revenind pe cap de locuitor suma de 56.850 de dolari; printre creditorii cei mai importanti se numara China cu 1.304 trilioane de dolari, Japonia cu 1.174 trilioane, Brazilia cu 246 miliarde, Taiwan cu 184 miliarde, Belgia cu 180 miliarde, Elvetia cu 174 miliarde si Regatul Unit cu 158 miliarde de dolari. Doar pentru comparabilitate, la terminarea mandatului, presedintele George Walker Bush a lasat economia cu un deficit de 6.2 trilioane de dolari, rata somajului la nivel de 5.8%, pretul galonului de benzina la 1.79 dolari (acum pretul unui galon de benzina a depasit 4 dolari), alimentele la un pret ridicol de scazut si o multitudine de facilitati cu care nu ne vom mai intalni niciodata in istoria USA.
Ce frumos, inaltator, decent era daca inainte de a ne supune unui nou tsunami dezinformational, mesianica faptura s-ar fi inspirat sau ar fi reluat intocmai, cu mentionarea sursei, din discursul omului politic britanic, Winston Churchill, care in prima sedinta dupa ocuparea postului de prim-ministru al Marii Britanii si Irlandei de Nord, care a vut loc la 13 Mai 1940, a afirmat textual: "nu am nimic de oferit, decat sange, munca istovitoare, lacrimi si sudoare. (I have nothing to offer, but blood, toil, tears and sweat)". Ceea ce ne-a oferit titanica faptura demn de un discurs al Regelui George al III-lea - apropo, a decedat la 29 Ianuarie, 1820 la Winsor Castle - se regaseste perfect in confesiunile facute de Winston Churchill, generalului Ismay: "Saracii oameni, saracii oameni, ei au incredere in mine si eu nu pot sa le ofer decat dezastru pentru destul de mult timp. (Poor people, poor people they trust me, and I can give them nothing but disaster for a quite long time). In privinta increderii, masa amorfa de "bovi" spera in ridicarea salariului minim la 10.10 dolari pe ora, nerealizand ca aceasta majorare se refera numai la salariatii companiilor private care au contract cu guvernul federal, deci nu include marea majoritate a angajatilor - salariatilor. Dar asa se intampla cand cei mai putin capabili sa produca, aleg pe cei mai putin capabili sa conduca si spera ca USA va fi Sine Die o vaca sovietica Kostroma, care da la fiecare mulsoare 64 litri de lapte!
Pentru putinele minti rationale, discursul a fost presarat in exclusivitate cu inexactitati, a avut o tenta utopica, regasita in "Utopia" lui Thomas Morus,  total rupt de advarata situatie in care se afla America, respectiv economia americana, viziunea mesianicei fapturi fiind desprinsa din studierea aprofundata a lucrarii "Das Capital", a lui Moses Mordecai Karl Levi, menita sa duca America la cel mai disfunctional sistem politic din istoria umanitatii.
Am crezut, se pare  in mod eronat, ca Revolutionary War -Razboiul de Independenta, care a generat peste 25.000 de victime in randul revolutionarilor americani, a avut ca scop eliberarea coloniilor americane de sub jurisdictia monarhului George al III-lea si obtinerea Republicii ca forma de guvernamant. Dupa cele reiesite din Discursul Tronului, Pontifus Maximus nici nu s-a sfiit sa nege, se pare ca vom reveni la o noua forma de Monarhie, avand la timona un monarh absolut care va conduce natiunea prin Executive Orders -Ordine Executive, puterea legislativa - Congresul nefiind luat in considerare, deci ca si inexistent. A murit George al III-lea - Traiasca noul George al IV-lea.
LE ROI EST MORT, VIVE LE ROI !
Originea acestei expresii se pierde in negura timpului, fiind rostita la inscaunarea pe tronul Frantei a Regelui Charles al VII-lea in anul 1422 dupa moartea  tatalui sau, regele Charles al VI-lea.

A.C.Ton

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6339-Din-Lumea-lui-Stanley-Kramer-1113.aspx