TABLETA DE WEEKEND (53): DE LA UNIRE LA REUNIRE


(ganduri de ianuarie)
 
Se implinesc 155 de ani de la Mica Unire. Un prim pas spre constituirea statului roman. Cu zbucium, romantism, diplomatie si oarece noroc.
Privind rational faptele a fost un proces firesc in contextul Revolutiei de la 1848, care descatusase energiile popoarelor europene. Reformele declansate in multe tari dadeau mari sperante, tuturor, spre mai bine. Trimiterea feciorilor din Moldova si Tara Romaneasca la studii in strainatate incepuse sa dea roade. Imperiul Otoman isi traia ultimele zile. Legaturile principatelor romane cu Poarta fiind mai mult simbolice. De aceasta situatie a profitat Tarul Alexandru I. Dupa infrangerea armatelor otomane la Ruse si Slobozia, in 1811, tarul face propunerea ca principatele, cu acceptul lui Napoleon Bonaparte (Tratatul de la Tilsit din 1807), sa se alipeasca „pe veci la Imperiul Rus, cu orasele, cetatile si satele, cu locuitorii acestora de ambele sexe si cu averea lor", specificandu-se ca „fluviul Dunarea va fi de acum inainte granita dintre cele doua Imperii". ...In cazul victoriei rusilor!
In cele din urma, Rusia se declara multumita doar cu ocuparea teritoriului Principatului Moldovei dintre Siret si Nistru. „Tratatul de pace” a fost semnat pe 16 mai 1812 la Bucuresti. „In hanul agentului secret Manuc Bei.” Imperiul Otoman vindea Imperiului Rus un teritoriu, care nu era al lui, de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetati, 17 orase si 695 de sate, (recensamant 1817). Au intrat, cu japca, in componenta Imperiului Rus tinuturile Hotin, Orhei, Soroca, Lapusna, Greceni, Hotarniceni, Codru, Tighina, Carligatura, Falciu, partea rasariteana a tinutului Iasilor si Bugeacul. Autoritatile tariste au reorganizat, in 1813, gubernia Basarabia ce a fost supusa unei rusificari intensive. Asadar, actul de anexare a Basarabiei de catre Imperiul tarist a fost unul fraudulos. Furtul s-a facut cu incalcarea tuturor tratatelor in vigoare si a dreptului international de atunci.  Moldova nu era provincie turca.
In multe tratate bilaterale, incepand cu secolul XVI, se mentiona, negru pe alb, ca Tara Moldovei este un stat liber. Astfel, otomanii suzerani nu aveau dreptul sa anexeze, sa ocupe sau sa cedeze acest stat. A fost un act criminal, un rapt care venea, repet, in totala contradictie cu practica internationala. Atunci, stravechiul principat al Moldovei lui Stefan cel Mare a fostdestructurat. Dupa ce pierduse, deja, Bucovina in 1774, cand domnitorul fanariot (sic !) Grigore Ghica al III-lea a fost asasinat pentru ca s-a impotrivit cotropirii Bucovinei de catre austrieci. Azi, cine isi mai aminteste?
In acei ani, insa, amintirile despre cotropirea unei parti importante a Principatului Moldovei de catre Imperiul tarist erau foarte proaspete. Era absolut normal ca inainte de Revolutia de la 1848 sa existe un curent proeuropean tot mai puternic, care lucra pentru Independenta si iesirea de sub tot felul de tutele. Rusa, otomana, austriaca... Realizare unirii celor doua principate romanesti (1959) si constituirea statului Romania (1862), a dat noi impulsuri spre realizarea deplina a independentei in 1877. Datorita curajului si luciditatii domitorului Alexandru Ioan Cuza si a echipei sale de patrioti, pachetul de reforme de inspiratie europeana incepe sa fie pus in aplicare. Cu toate riscurile asumate si cunoscute.
 Un mare merit revine, fara indoiala, si succesorului sau, regele Carol I, care a desavarsit modernizarea Romaniei. Apogeul intregirii tarii (295.641 km2), are loc in decembrie 1918, cand intreg poporul roman se afla, pentru prima data, dupa multe secole, intre granitele sale firesti. Adevar greu de recunoscut si-n ziua de azi, de cei care au ravnit si ravnesc la teritoriul harazit de Dumnezeu acestui neam, urmas al dacilor, romanilor si tuturor migratorilor, care s-au tot vanturat pana la constituirea principatelor romanesti: Moldova, Tara Romaneasca si Ardealul. Sintagma Romania Mare = Romania Intregita a fost folosita abia dupaTratatul de la Versailles din 1920 pana in 1940.
Urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), asa zisii protectori ai Romaniei o hartanesc in secret. S-a ajuns pana acolo incat si teritorii neprevazute in pacte sa fie inghitite de lacomia stalinista. Vezi Tinutul Herta. Se stie ca actul marii tradari s-a semnat la Yalta, unde tari, majoritatea regate ale Europei Centrale si de Est au fost vandute colonizatorilor sovietici pentru un experiment, care a falimentat in 1989. A urmat, in regie internationala, Revolutia din Europa de Est.
Curg ani ai marilor sperante. Multe implinite, in tarile scapate de ciuma comunismului. Numai la noi scenariul s-a gripat. 1990 a fost anul ratarilor incredibile. Inclusiv pentru revenirea teritoriilor rapite prin pactele Ribbentrop-Molotov si Yalta. Toti romanii am fost vinovati. Atat pe o parte cat si pe cealalta parte a Prutului. N-am miscat, oficial, niciun deget la razboiul din zona transnistreana. Am marsat, ulterior, la tot felul de poduri de flori. De fapt smecherii iliesciene                      / sneguriste de  temporizare a elanului national. Cu ordin de la Moscova !?!
Tin minte o manifestare entuziasta, una din multe altele, la Piatra-Neamt, a Asociatiei „Doua lacrimi gemene”, cand poetul Dabija ne spunea ca reunirea va veni, undeva, prin 2007. Iar timpul a trecut, pierzandu-ne intre Zavoranca si Bianca! Paradoxal, insa, sentimentul apartenentei la un singur popor s-a amplificat. Pe ambele maluri. Fara exaltari si fara nationalisme desuete. Cu pasi concreti. Economici si politici.
Sunt tot mai multe semne ca ora reintregirii neamului romanesc se apropie. Contextul regional este tot mai favorabil. Pentru asta, noi, poporul roman, fiecare dintre noi sa ne implicam responsabil!
Centenarul Romaniei Mari bate la usa!
Sa aratam, tuturor, ca nu a fost doar un vis frumos!
Unirea face puterea!
*
Toate bune!?!
Ai nevoie de o informatie?
Mica, mica? O rezolvam impreuna.
Trimite mai departe! Multumiri! Sa se vada! Ne-am eliberat de frica!
-------------------------------------------------
Sergiu GABUREC
http:/blogulluigabu.blogspot.ro
Bucuresti
vineri, 24 ianuarie 2014


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6318-TABLETA-DE-WEEKEND-53-DE-LA-UNIRE-LA-REUNIRE.aspx