Din Lumea... lui Stanley Kramer (1112)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Dintr-o regretabila eroare, in editia numarul 1111, cand mi-am permis sa va familiarizez cu modul in care functioneaza sistemul juridic american, am omis sa va explic mai succint argumentele care stau la baza deciziei juriului.
Deci: Un verdict de "not guilty" - "nevinovat" este generat de faptul ca "acuzarea nu a putut demonstra dincolo de cele mai mici dubii ca acuzatul a comis crima (infractiunea) - a decision that the prosecution has not proven beyong a resonable doubt that the defendant committed the crime". Si, cel mai important de retinut, un verdict de "not guilty" - nevinovat nu inseamna automat ca acuzatul este nevinovat!!! Un aspect si mai interesant, asta ca sa nu zic ciudat, consta in faptul ca in momentul preluarii in custodie - notiunea de arestat se aplica numai in urma unei decizii judecatoresti - ofiterul de politie este obligat sa-ti citeasca Miranda Law - dreptul de a nu te incrimina. Daca prin absurd nu face acest lucru, judecatorul te elibereaza automat, chiar daca exista o multitudine de dovezi ca esti autorul infractiunii - crimei.
Indiferent de opinia generala, "Legea si Ordinea exista pentru scopul de a stabili justitia si cand nu-si realizeaza acest obiectiv ele devin cei mai periculosi oponenti care blocheaza fluxul progresului social - Law and order exist for the purpose of establishing justice and when they fail in this purpose they become the dangerously structure dams that block the flow of social progress" - Martin Luther King Jr.. Fiind un ardent admirator al lui Mohandas Karamchand Gandhi, supranumit Mahatma, "suflet mare", elaboratorul doctrinei nonviolentei active, doresc sa va familiarizez cu una dintre eruditiile acestui om de o inalta cultura si simt civic rar intalnit: "exista o Curte mai inalta decat Curtile de Justitie si aceasta este Curtea Constiintei; ea inlocuieste toate Curtile existente. Din nefericire, cand vorbim de atribute de acest gen, constatam inexistenta lor, persoanele care mai poseda asemenea virtuti au ramas revoltator de putine.
 Imi amintesc, cu o nemarginita placere, de cuvintele politistului Frank Serpico, ramase din filmul cu acelasi nume - anul 1974, care a avut in rolul principal pe inegalabilul Al Pacino: "Lupta pentru Justitie impotriva coruptiei nu este usoara; nu a fost niciodata si nu va fi niciodata. Ea pretinde o taxa a noastra, a familiei, a prietenilor si in special a copiilor nostri. In final pretul platit este binemeritat si tine de demnitatea noastra - The fight for justice against corruption is never easy. It never has been never will be. It exacts a toll on our eslf, our families, our friends and especially our children. In the end, the price we pay is well holding on to our dignity". Cum sa lupti pentru justitie si impotriva coruptiei, cand Legea Suprema a tarii este total ignorata de cel - puterea executiva - care a jurat la preluarea mandatului ca va respecta Constitutia Statelor Unite. Chiar sa fi uitat mesianica faptura ca la preluarea mandatului a spus urmatoarele cuvinte: "I do solemnly swear  (or affirm) that I will faithfully execute the office of president of United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the constitution of the United States"; cum sa materializezi aceasta lupta cand in puterea legislativa investita in Congresul Statelor Unite, gasim asemenea componenta: 36 dintre alesii nostri au fost acuzati de abuzarea partenerului de viata - a sotiei, 7 au fost arestati pentru frauda, 19 au fost acuzati ca au emis cecuri fara acoperire, 117 au adus la stare de faliment cel putin doua companii, 3 au fost arestati pentru acte de violenta, 71 nu pot obtine un credit card, 14 au fost arestati pentru implicarea in consumul de droguri, 8 au fost arestati pentru furt din magazine, iar 84 au fost arestati pentru conducere auto sub influenta alcoolului!!! Sper ca va mai amintiti de senatorul democrat de West Virginia, Robert C Byrd, membru marcant al organizatiei rasiste Ku Klux Klan, ardent potrivnic al miscarii Civil Rights, care consfintea drepturi egale tuturor cetatenilor, indiferent de etnicitate - culoare a pielii, persoana care a refuzat sa faca armata, deoarece considera injositor sa stea alaturi de altii care nu aveau pielea alba, plus multe alte obsesii care te faceau mai degraba pensionar la Patton Facility, decat membru al Senatului USA. Surprinzator, nimeni din partidul democrat nu a protestat si nici gruparea Black Caucus, cunoscuta drept aparatoare a drepturilor afro-americanilor!!! Ma gandesc ca daca senatorul Byrd era republican, Mississippi River plus Dambovita nu aveau un debit suficient sa-i spele acuzele aduse de democrati. Ce sa va mai spun, al 33-lea presedinte al USA, Harry Truman a avut legaturi cu KKK. Asa ca si aici, nu numai pe malul Dambovitei, toate deciziile luate au caracter partinic, aspect care le indeparteaza total de eficienta maxima. Indiferent de opinia dumneavoastra, TARA, deciziile care se iau in legatura cu ea, nu trebuie sa poarte amprenta unei conotatii politice.
Oricum, in perimetrul geografic american, ne indreptam indubitabil spre Legea Martiala - Martial Law. Recent, titanicul Pontifus Maximus, a semnat un Executive Order care ii ofera "Carte Blanche", deci dreptul de a face ceea ce doreste si control absolut asupra tuturor evenimentelor, lucru nemaiintalnit din timpul Regelui George al III-lea, cand America avea statut de colonie britanica. Mesianicul personaj a mers atat de departe, incat cunoscutul grup extremist The Muslim Brotherhood s-a infiltrat la Casa Alba, securitatea nationala aflandu-se la mare risc. Cand auzi ca Mohamed Elibiary, cunoscut pentru legaturile sale cu miscari extremiste este membru al Departamentului de Homeland Security's Advisory Council te intrebi daca mai functioneaza ceva normal in USA, exceptand cea mai faimoasa agentie de intelligence americana, aflata pe Dolley Madison Bulevard, in Mc Lean, Fairfax County, statul Virginia. Un studiu al acestei agentii, formata din crema inteligentei si patriotismului american, afirma ca pana in anul 2020 pozitia USA pe plan mondial va fi complet erodata, India si China devenind principalele forte economico-militare ale mapamondului.
Nu trebuie sa fii neaparat un Dreistein sa realizezi ca Pontifus Maximus a decimat USA ca putere militara, renuntand la generali si ofiteri de elita care nu-i impartaseau mesianica viziune, reducand bugetul militar cu 1.3 trilioane de dolari, iar 200 dintre cei mai decorati ofiteri au fost trecuti pe "linia de garare", lucru care a generalizat demoralizarea efectivului fortelor armate. Greu de crezut ca asa ceva se poate intampla in USA, toate felicitarile de Craciun care purtau simboluri crestine au fost interzise pentru a nu jigni "cea mai pasnica" religie a mapamondului. Numai un nevazator nu realizeaza ca America se afla in cadere libera.
Cu toate acestea, "laboratoarele" si oficinele de propaganda de la care pana si Ion Popescu-Puturi, fostul ideolog al... stiti dumneavoastra cine, ar avea de invatat, ne arata ca stock market-ul este la cel mai inalt nivel posibil, preturile imobilelor se afla in crestere, rata somajului, desi similara celei din timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial, este in scadere!?! si o multitudine de anormalitati difuzate prin mijloacele de mass-media, aservite clasei conducatoare, ceea ce ma face sa cred ca intr-adevar suntem tratati la nivel de "bovi".
In tot acest "Dolce Far niente", un OM de factura militara, generalul maior Paul E Vallely, este initiatorul organizarii unui mars masiv spre Washington prin care sa se ceara un vot de neincredere in guvern si prezenta administratie. Sa fie aceasta materializarea cuvintelor rostite de politicianul Thomas Paine, la 10 Ianuarie, 1776: "Mai sta in puterile noastre sa dam lumii un nou inceput". Sa ne rugam Divinitatii ca actiunea preconizata de generalul Paul E Vallely sa constituie ... inceputul sfarsitului.  

A.C. Ton

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6311-Din-Lumea-lui-Stanley-Kramer-1112.aspx