De ce si pentru ce sa nu plece romanii?  In sfarsit, si tarile conservatoare, din UE, de la 1 ianuarie 2014 au fost obligate sa-si deschida granitele si pentru romani si bulgari, care pot pleca sa munceasca legal in toate statele Uniunii. Deci, acest inceput de an este un moment istoric (chiar daca Romania nu a primit viza Schenghen) pentru romanii care au cale libera (legala) sa munceasca in toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene si in Anglia. Da, si in Anglia, care este cea mai inflexibila dintre cele noua tari cu restrictii severe pentru romani si bulgari privind acordarea dreptului legal de munca in Regatul Unit. Presa Britanica titreaza in aceste zile de inceput de an ca romanii vor invada Anglia (alaturi de bulgari), cu consecinte deosebite asupra cresterii infractionalitatii si problemelor grave ce vor conturba linistea si civilizatia britanicilor.
  Adevarul este cu totul altul, si anume: nu romanii creeaza probleme de criminalitate si de instabilitate in Anglia, ci vechii lor emigranti, veniti cu multi ani in urma, din alte tari din afara Europei, care, ca si romanii, muncesc pe salarii de cateva ori mai mici, fata de cele primite de britanici, pentru activitati refuzate de localnici, socotite injositoare pentru acestia. Realitatea este ca "strainii" contribuie cu multe procente la cresterea Produsului Intern Brut al Regatului Unit si a bunastarii britanicilor, care castiga de doua-trei ori mai mult decat strainii, chiar daca presteaza aceeasi munca.
   De pierdut are numai Romania, care ocupa locul opt in topul global al migratiei fortei de munca, cu circa 3,5 milioane de persoane ce lucreaza legal din greu pentru alte state sporindu-le venitul national si implicit nivelul de trai al locuitorilor acestora. De ce? Pentru ca 80% din emigrantii romani, plecati sa munceasca prin lume, au varste cuprinse intre 18 si 40 de ani – segmentul de varsta cel mai activ si eficient (productiv) si mai dispus la schimbare, persoane a caror lipsa se simte din plin in blocarea schimbarii in bine, din toate punctele de vedere (mai ales politic, democratic si economic), a Romaniei.
   Cei mai multi romani plecati cu forme legale sa munceasca in alte state sunt: in Italia si Spania cu peste un milion in fiecare, circa 500 de mii in Germania, 300 de mii in Marea Britanie, 210 mii in Ungaria, peste 100 de mii in Israel, vreo 80 de mii in Austria, sute de mii in SUA, in Canada, Australia, tarile arabe si in alte state ale lumii. Adevarul e ca Romania ocupa locul intai in UE, din totalul populatiei care a emigrat (12,7%) in alte tari. Insa, cel mai ingrijorator fapt e ca 18,4% din totalul emigrantilor din Romania sunt cu studii superioare, in timp ce media europeana este doar 5% cu studii universitare. Pentru ca sa ne dam seama de proportia si ingrijorarea fenomenului (rezulta ca guvernantilor nu le pasa sau se fac ca nu cunosc realitatea), este suficient sa precizam ca avem cei mai putini absolventi de facultate din Europa. Este foarte trist sa aflam ca dintre acestia o cincime muncesc si aduc venit pentru alte economii si putini sunt angajati la mari companii, majoritatea lucreaza acolo unde refuza localnicii, mai exact spus la munca de jos, cu bratele nu cu mintea, multi cu studii superioare.
   De ce accepta sa lucreze in astfel de activitati, care nu au nimic comun cu studiile lor? Deoarece castiga dublu sau triplu decat in tara, chiar daca si-ar gasi loc de munca corespunzator cu nivelul studiilor facute. "Pentru Romania, acest fenomen se traduce prin scaderea progresiva, dar masiva, a efectivelor de specialisti, in educatie, inginerie si sanatate. Mai mult, piata autohtona a muncii incepe deja sa se confrunte cu goluri de personal in constructii, turism, textile si industria lemnului. Pe termen scurt, continuarea fenomenului are mai degraba valente pozitive: pentru zecile de mii de familii ramase acasa (dar si pentru economia tarii, mai ales pentru actualii guvernanti), sumele trimise de cei plecati, sunt estimate anual, la patru miliarde de euro, sunt un veritabil panaceu (dar mai ales salvatoare pentru acoperirea cheltuielilor guvernului facute in favoarea clientelei politice). Apoi, este evident ca in stadiul de acum piata muncii este incapabila sa absoarba cateva milioane de oameni care s-ar intoarce, sau s-ar razgandi in privinta plecarii (se estimeaza ca in primul trimestru din 2014 vor pleca sa lucreze afara, peste 100 de mii de persoane, in special tineri absolventi de universitati – medici, profesori, electronisti, ingineri). Pe termen lung, insa, nu trebuie sa ne mintim: "consecintele vor fi dezastruoase, si nu, nu este un cuvant dur", sustine Mirona Hritcu, in revista Capital. Daca avem in vedere ca in 10 luni din 2013, numarul somerilor a crescut cu 54.000, investitiile s-au redus cu 8%, taxele noi sau cele majorate s-au inmultit cu 34, investitorii straini sunt pusi pe fuga din cauza fiscalitatii tot mai mari, ce se va intampla in 2014. E greu sa ne asteptam la mai bine! Ca urmare de ce si la ce sa se intoarca romanii acasa? De ce si pentru ce sa nu plece multi altii sa lucreze afara? Raspunsul trebuie dat de Guvern, daca il mai are.
IOAN HUSAR

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6239-De-ce-si-pentru-ce-sa-nu-plece-romanii.aspx