Dupa ’89, PCR (desi nu mai e!) "traieste", inca, prin… mentalitatea partidelor de azi!      Un cititor ne-a intrebat: "e vreo deosebire intre fostul PCR si partidele de azi?". Nu-i vom da un raspuns transant cu "da" sau "nu". Ci vom face urmatorul comentariu. Inainte de ’89 exista, este adevarat, un singur partid – PCR, ai carui membri de vaza si de baza (activistii de partid) ocupau toate functiile bine platite din societate. Dupa ’89, lucrurile s-au schimbat doar in sensul ca, in locul partidului unic – Partidul Comunist Roman –, au aparut, ca ciupercile dupa ploaia… democratiei, mai multe partide, ale caror denumiri, in timp, au suferit diverse schimbari, iar astazi sunt cele pe care le stim: PSD, PNL, PC, PDL, UNPR, PC, PPDD, UDMR (daca ultimul poate fi considerat partid, cata vreme nu este inscris oficial!) si, evident, partidele neparlamentare… Asadar, o schimbare s-a produs dupa ’89, caci doar e democratie, in rest? Capitalism de cumetrie!
      Ceea ce nu s-a schimbat insa deloc, in ultimii 23-24 de ani, este un lucru esential: mentalitatea! Caci, iata ce constatam, o poate face oricine. De 23-24 de ani sunt (se afla) cam aceleasi "personaje" la putere. Dovada? Un numar important dintre politicienii de azi (majoritari, am spune) – ministri, parlamentari – se afla, ca si activistii PCR de ieri, in al cincilea, poate chiar al saselea mandat (precum in defuncta MAN), cocotati pe valul nemultumirilor de dinainte de 1989. Tinerii, aparuti in politica, in ultimii ani, proveniti din organizatiile de tineret ale partidelor mentionate? Seamana, izbitor, ca mentalitate, cu cei recrutati de PCR din… randurile fostului UTC! Sigur, nu intra aici exceptiile. Si am fi nedrepti sa nu recunoastem ca exista (ce-i drept, putini) si politicieni autentici. In rest, toti o apa si-un pamant: mincinosi si tupeisti de profesie, indivizi care (precum in trecut activistii) considera ca li se cuvine totul; ca, daca partidul lor a ajuns la putere, trebuie sa ocupe toate functiile; ca "prostimea" trebuie sa-i voteze fara sa puna intrebari. Punem, totusi (si noi), o intrebare: cum au reusit unii dintre acesti impostori sa se mentina, ani la rand, la putere, in Parlament, in guvernele care s-au succedat? N-or fi fost, prin Romania, altii mai buni si mai competenti? Raspunsul este simplu. Dupa ’89, de la prefect pana la seful Garzii Financiare sau al Politiei, toti au fost numiti pe criterii politice. Inainte de ’89, ca sa ocupi o functie, trebuia, musai, sa fii membru de partid. Acum, numirile se fac tot pe criterii politice (si nu, decat arareori, de competenta). In ultimii 23 de ani, schimbarea guvernelor insemna automat un val de destituiri in lant. Mai intai a fost pesedizarea, apoi cederizarea, din nou pesedizarea, iar, la un moment dat, Romania a fost impartita intre liberali si democrati, ultimii vopsiti peste noapte in culori democrat-liberale. Cot la cot cu acestia au fost – caci azi, inca, nu mai sunt udemeristii, care, profitand de iresponsabilitatea unor "lideri" romani, "si-au implantat" oameni in aproape toate structurile Puterii, iar, prin santaj, si-au impus legi favorabile, precum Legea Educatiei! In sfarsit, la guvernare se afla acum USL (PSD, PNL, PC, UNPR)! Deocamdata, pentru ca alianta "scartaie" si, cine stie, s-ar putea sa ne trezim, din nou, cu udemeristii la guvernare! Orice e posibil in politica romaneasca…
Acesta a fost (este) contextul sub care, in ultimii 22-23 de ani, s-au dat tunuri de zeci de miliarde de dolari, au fost devalizate banci, au fost vandute la preturi de nimic "bijuteriile" Romaniei (Romtelecom, Sidex Galati, Roman, Petrom si cate altele). Tot ce a contat a fost comisionul, plasarea, fara nerusinare, a ministrilor in consiliile de administratie, in comisiile de privatizare si cam in tot ce aducea profit (bani nemunciti) din tara devalizata. Nimeni nu a putut demonstra nimic, atat timp cat Justitia a fost, este si acum, in 2013, inregimentata in slujba politicului. Poate ca, din considerentele mentionate, comunistii din trecut au fost, incomparabil, mai cinstiti, chiar mai patrioti. Inainte de ’89, nimeni nu a cumulat, in doar cativa ani, zeci de milioane de euro, putini si-au schimbat "cutiile de chibrit" – cum se numeau apartamentele de stat – cu palate sfidatoare, Daciile, cu masini de ultimul tip. Aceasta-i mica, marea deosebire intre trecutul socialism si prezentul capitalism!
Asa am ajuns ca, in 2013 – si in pregatirea alegerilor pentru 2014 –, in numele functiilor si a privilegiilor, sa confunde intentionat (cei care ne conduc, evident) solutiile cu demagogia, responsabilitatea cu scandalurile politice (gen Basescu-Ponta) si lupta anticoruptie cu propriile interese. Denota si schimbarile propuse, pe usa din dos, la noul Cod Penal!
    La varf, Traian Basescu ne vorbeste despre viitorul Romaniei, despre interesul national, iar alti politicieni, despre scandalurile interminabile si starea de conflict declansate, seara pe la 18.30, de presedinte. Or, pe acest fundal, Kelemen Hunor, Marko Bela, Tõkes et comp. continua fantasmele autonomiei, intr-o tentativa disperata de a nu pierde voturile maghiarilor. Acestia (si reprezentantii lor) ne vor cere si in 2014 voturile si la europarlamentare, si la prezidentiale. De aceea, sa deschidem bine ochii, inainte de a vota, intrucat toti cei care ne-au mintit cu nerusinare in ultimii ani o vor face si in viitor. Dupa alegeri – si nu doar dupa cele din 2014, ci si din 2016 –, ar fi bine, normal, ca electoratul din Romania sa pretinda asigurari ca promisiunile vor fi urmate de fapte! Ca in alte tari, cu o democratie avansata, si nu doar… mimata!

GHEORGHE GIURGIU

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6155-Dupa-’89-PCR-desi-nu-mai-e-traieste-inca-prin…-mentalitatea-partidelor-de-azi.aspx