China si Europa Centrala si de Est convin sa-si intensifice cooperarea în baza unui `ghid` agreat la Bucuresti (sinteza)


Summitul sefilor de guvern din China si Europa Centrala si de Est, desfasurat in paralel cu un forum economic ce a reunit la Palatul Parlamentului peste 1.500 de oameni de afaceri din cele 17 state reprezentate la reuniune, s-a incheiat cu stabilirea unui document - 'Bucharest Guidelines' - care vizeaza intarirea cooperarii in domeniile de interes comun.
"Am agreat, in urma discutiilor de astazi, linii de actiune viitoare, in baza unui document numit Bucharest Guidelines, pentru consolidarea cooperarii in domeniile de interes comun, cu accent pe promovarea investitiilor, a cooperarii economice si comerciale, desemnarea anului 2014 ca an pentru promovarea investitiilor si afacerilor in relatia Europa Centrala si de Est - China si organizarea de diverse actiuni in acest context", a anuntat premierul Victor Ponta la finalul reuniunii.
Premierul chinez, Li Keqiang, a declarat, la randul sau, ca participantii la Summitul China - Europa Centrala si de Est trebuie sa depuna eforturi pentru a traduce in realitati programul convenit la reuniunea din Romania, precum si sa creeze o ambianta buna pentru cooperarea intre intreprinderile din aceste state.
In timp ce sefii guvernelor discutau in spatele usilor inchise, o serie de subiecte practice erau dezbatute la un forum economic de oamenii de afaceri si mai multi ministri din cele 17 state.
In deschiderea acestui forum, premierul chinez a declarat ca tara sa vizeaza proiecte de cooperare in infrastructura, comunicatii, in domeniul nuclear si al cailor ferate de mare viteza, "care vor genera investitii masive si o crestere a schimburilor comerciale cu regiunea".
El a precizat ca Beijingul doreste dublarea volumului comercial cu cele 16 tari din regiune in urmatorii cinci ani.
Premierul Ponta a aratat ca regiunea Europei Centrale si de Est este cea mai dinamica economic din Europa, dar are nevoie pentru dezvoltarea in continuare de un partener cu experienta cum este China.
"Ultimele cifre si previziuni cu privire la Romania si cu privire la celelalte tari din regiune sunt pozitive si incurajatoare. tara mea are cea mai crescuta rata de crestere din UE si majoritatea celor 16 tari prezente aici, astazi, au date pozitive. Avem datorie publica scazuta si deficit bugetar scazut. Previziunile independente prezentate de regiunea noastra indica faptul ca este cea mai dinamica din Europa", a declarat premierul roman.
El a mai spus ca Beijingul are nevoie de prieteni politici pe termen lung si de incredere si de parteneri comerciali la nivel mondial, iar Romania si tarile din aceasta zona a Europei au o traditie in acest sens.
Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est, in cadrul caruia au avut loc si seminarii tematice, a oferit terenul unor discutii despre proiecte concrete. Astfel, compania chineza de stat Sinohydro, cel mai mare producator de energie hidroelectrica din China si unul dintre cei mai mari din lume, a anuntat ca este interesata sa participe la proiecte energetice in Romania.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat ca intreprinderile chineze s-au aratat interesate sa investeasca peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice in Romania iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor.
'Nu trebuie sa ne mai temem de China. Experienta lor ne este utila', a spus Nita, precizand ca investitorii chinezi s-au aratat interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, de hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti, de termocentrala Rovinari si de reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la termocentrala Mintia-Deva.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus ca Romania a inregistrat in ultima perioada o crestere a vizibilitatii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri, dar si de statutul de membru al Uniunii Europene.
Presedintele EximBank, Traian Halalai, a afirmat ca analizeaza posibilitatea incheierii unui acord de cooperare financiara cu China Exim Bank, in conditiile in care instrumentele noastre respecta atat cerintele Uniunii Europene, cat si bunele practici bancare internationale.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, i-a indemnat pe investitorii straini prezenti la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est sa cumpere obligatiuni ale statului roman, aratand ca datoria publica a Romaniei este de trei ori mai mica decat media europeana.
'Sa cumparati obligatiuni romanesti! Comparativ cu media europeana, datoria publica a Romaniei este de trei ori mai mica, iar in ultimii ani nivelul a ramas constant, dupa 2009-2010. Profilul datoriei s-a schimbat considerabil in ultimii cinci ani. Jumatate din obligatiuni sunt in euro, 30% in dolari iar 20% in moneda locala', a spus Voinea.
In marja reuniunii de la Bucuresti, ministrii romani au avut posibilitatea sa se intalneasca cu omologii lor din China si alte state din regiune.
De asemenea, intrunirea a oferit prilejul stabilirii unor acorduri intre state din Europa Centrala si de Est si China. Astfel, Ungaria si Serbia vor coopera cu China la proiectul unei cai ferate intre Budapesta si Belgrad. Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat ca Europa are nevoie de prezenta economica a Chinei, in contextul in care zona euro nu-si permite sa finanteze investitii de infrastructura in partea centrala si de est a continentului.
Organizarea acestei editii a Summitului China - Europa Centrala si de Est la Bucuresti a fost propusa de premierul Victor Ponta in cadrul vizitei pe care a efectuat-o in iulie la Beijing.
Vizita lui Li Keqiang in Romania este prima dupa 19 ani a unui premier al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze. AGERPRES/(AS - autor: Victoria Vioara, editor: Antonia Nita)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6023-China-si-Europa-Centrala-si-de-Est-convin-sa-si-intensifice-cooperarea-238-n-baza-unui-ghid-agreat-la-Bucuresti-sinteza.aspx