Presedintele Putin si Papa Francisc s-au pronuntat pentru ajungerea la o solutie prin negocieri în criza siriana


Papa Francisc si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-au pronuntat luni pentru "privilegierea caii negocierilor" in scopul gasirii unei solutii pasnice la criza din Siria, conform unui anunt facut de Sfantul Scaun cu ocazia primei intalniri dintre Papa si presedintele rus, conform AFP.

Cei doi au lansat un apel pentru "o solutie care sa privilegieze calea negocierilor si sa implice diferitele componente etnice si religioase, recunoscandu-le rolul indispensabil in societate", a precizat Vaticanul intr-un comunicat de presa.
Presedintele Rusiei a fost primit luni de Papa Francisc, discutiile dintre cei doi lideri abordand predominant tema relatiilor dintre catolici si ortodocsi. Intr-un gest simbolic, menit sa atraga atentia asupra radacinilor comune ale catolicismului si ortodoxiei, presedintele rus si Suveranul Pontif s-au recules in fata icoanei Modonei din Vladimir, una din cele mai venerate icoane ortodoxe, considerata protectoarea sfanta a Rusiei. Presedintele rus i-a oferit Suveranului Pontif o reproducere a acestei icoane.
La randul sau, Papa Francisc i-a oferit lui Vladimir Putin un mozaic reprezentand Gradinile Vaticanului, conform jurnalistilor prezenti.
In cadrul discutiilor cei doi au abordat problema crizelor din diferite parti ale lumii, situatia crestinilor din Orient, fie ei catolici sau ortodocsi, cooperarea culturala, raporturile dintre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa Rusa, precum si pozitia Vaticanului si a Rusiei in diferite organizatii internationale si europene.
Vaticanul si Rusia si-au reluat relatiile diplomatice depline din 2009, dupa o lunga perioada de raceala si uneori chiar de ostilitate in perioada comunista. AGERPRES/(AS - editor: Codrut Balu)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6021-Presedintele-Putin-si-Papa-Francisc-s-au-pronuntat-pentru-ajungerea-la-o-solutie-prin-negocieri-238-n-criza-siriana.aspx