Pacepa, erou sau tradator?Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung din 17. nov. 2013, Karl-Peter Schwarz: Der Kronzeuge soll verstummen / Martorul principal trebuie sa ramana mut / impreuna cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc il readuc in actualitate pe generalul de Securitate Ioan Mihai Pacepa, la 85 de ani, erou neinteles, domiciliat in USA.
Institutul din subordonarea Partidului filorus la putere (PSD) l-a invitat pe Pacepa, reabilitat 1999 - 2004, la Bucuresti pentru a contribui la „demascarea caracterului criminal al dictaturii comuniste din Romania“. Acelasi imbold nobil il are si ziarul german, demascarea crimelor ceausiste.
Pacepa este insa in Securitate din anul 1951 si a participat la primele crime ale noii puteri. Ele nu se prescriu, asa ca e putin probabil ca el sa revina senin la locul faptei. Asta presupune si ziarul de la Frankfurt preocupat insa numai de excesele nationalismului, nu si de crimele din perioada stalinista.
Pacepa se mandreste ca a fost agentul NKVD/KGB-ului, care l-a promovat si determinat sa fuga in SUA, ca sa compromita nationalismul: politica de independenta a lui Ceausescu e falsa, el e agent al Moscovei. O diversiune descoperita repede de americani. Insa Institutul de Investigatii din Bucuresti ca si cotidianul din Frankfurt cred in dezinformarea KGB-ului, nu in punctul de vedere al CIA-ului.
Teroarea din Romania ruso-comunista a fost incomparabil mai radicala la inceput, decat in perioada finala, nationalista, cu toate astea crimele anilor 50 sunt tabuizate atat in tara, cat si in strainatate. Despre activitatea spionului NKVD-KGB din cea mai sinistra perioada stalinista nici un cuvant.
Daca de informatii si dezinformatii se ocupa atat presa cat si serviciile secrete, sa vedem care sunt interesele reale, bine cunoscute. Dictatura de dezvoltare si independenta nationala a lui Ceausescu era impotriva intereselor rusilor si anglo-mozaicilor, care s-au inteles si l-au ucis in 1989. Pacepa recunoaste ca a activat in conformitate cu interesele rusesti, impotriva intereselor romanesti. Oricum rusii si anglo-americanii nu tolereaza in Europa o emancipare nationala in afara intereselor lor.
Dupa lichidarea lui Ceausescu, curentul filorus domina din nou la Bucuresti, asa ca nu-i surprinzator ca un agent KGB de marca este reabilitat si acum invitat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc sa fie in mod paradoxal martorul principal al unor crime la care s-ar fi putut sa fi fost partas. Oricum, la metamorfozarea lui Pacepa din spion tradator in erou al luptei anticomuniste participa acum si cel mai influent cotidian german. Cui prodest?
www.viorel-roman.ro

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6012-Pacepa-erou-sau-tradator.aspx