Ucraina a spus: Adio, UE! Moldova a ramas în sfera de influenta ruseasca


 Ucraina a decis joi un act istoric care va schimba geopolitica Europei. Rada ucraineana a decis suspendarea discutiilor preparatorii in vederea semnarii acordului de asociere cu Uniunea Europeana, propunand in schimb crearea unei comisii tripartite Ucraina/Rusia/UE pe tema comertului. In acest context dramatic, emisarul UE Aleksander Kwasniewski a comunicat ca acordul de asociere intre Ucraina si Uniunea Europeana nu va fi semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Parlamentul Ucrainei a respins joi proiectele de lege care ar fi permis transferul in strainatate al Iuliei Timosenko, o conditie esentiala pentru semnarea acordului cu UE. Uniunea Europeana a exprimat “dezamagire” in legatura cu decizia Ucrainei de a renunta la acordul de asociere, reiterand convingerea ca “viitorul” acestei tari consta intr-o “relatie puternica cu UE”. “Este o dezamagire, nu doar pentru UE, ci si pentru poporul ucrainean”, a declarat, potrivit AFP, Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
Refuzul Ucrainei de a semna asocierea cu UE la Vilnius reaseaza Republica Moldova in spatiul de influenta rusesc. Ucraina si Republica Moldova erau incluse la pachet sa semneze acordul cu UE. Refuzul Ucrainei de a semna acordul de la Vilnius a dus automat la anularea eforturilor Republicii Moldova de integrare in UE. Mitingul urias pro-european organizat saptamanile trecute de Guvernul de la Chisinau a fost inutil. Datorita refuzului Kievului, moldovenii mai au de asteptat in legatura cu integrarea in UE. De fapt, prin refuzul Ucrainei de asociere cu UE s-a reluat ciclul geo-politic al Moscovei, de recuperare a influentei sale, demarat de presedintele Putin la inceputul anilor 2000. Servicile secrete ruse l-au pus pe Putin la Kremlin ca sa recupereze din mainile oligarhilor rusi economia nationala. Razboiul lui Putin cu miliardarul Hodorkovski nu a fost decat inceputul recuperarii de catre statul rus a initiativei in fata oligarhilor rusi care faceau jocurile SUA si Angliei. Hodorkovski a incercat sa se prezinte ca un mare democrat occidental, in realitate fiind un om de afaceri corupt ce a devalizat economia rusa. Firma lui Yukos a fost nationalizata in favoarea companiei de stat Rosneft, iar Hodorkovski a fost arestat. Parodia democratiei americane se incheiase la Moscova. Pe acelasi scenariu presedintele Ianukovici a marsat la Kiev. A arestat-o pe femeia premier si miliardar Timosenko, corupta pana in maduva oaselor, dar reperezntanta democratiei occidentala. In ochii opiniei publice ruse si ucrainiene ideea de politician democrat pro-occidental este asimilata cu coruptia. Refuzul Ucrainei de a semna pactul de la Vilnius este ora adevarului. Ucraina reintra in spatiul geopolitic al Rusiei, care prin derivatie include si Republica Moldova. Scenariul “politician occidental identificat cu coruptia” prinde si la Bucuresti foarte bine la manifestarile din pietele publice. La urma urmei exploatarea gazelor de sist, care distrug mediu si apa freatica, nu este decat o incercare disperata americana, in complicitate cu valetii lor din guvernul de la Bucuresti, de a scoate Romania din dependenta acuta de gazul si energia ruseasca. Dilema e profunda si dificila pentru romani. Refuzi gazele de sist pe motiv real de mediu, dar ramai dependent de energia ruseasca. Exploatezi gazele de sist, scapi de dependenta energiei rusesti, dar distrugi ireparabil mediu si apa freatica.
Refuzul Ucrainei de a merge pe drumul integrarii europene va atinge si politica interna a Romaniei, pe viitor. Deja Republica Moldova va fi nevoita sa joace kazaciok la Chisinau. Dar e si un moment al adevarului ca Moldova sa lase deoparte ipocrizia integrarii in UE ca stat separat de Romania. Chisinaului ii ramane alternativa integrarii in UE prin singura cale posibila si morala: unirea cu Romania. Dar refuzul Kievului de integrare in UE este si o repozitionare geostrategica a Rusiei fata de tarile limitrofe, cum ar fi Romania. Pentru Bucuresti va incepe o epoca a marilor provocari, iar pentru romani un timp al dilemelor geopolitice intre est si vest.

Ionut Tene

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6008-Ucraina-a-spus-Adio-UE-Moldova-a-ramas-238-n-sfera-de-influenta-ruseasca.aspx