Din Lumea... lui Stanley Kramer (1104)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

 Intr-un climat debusolant continua sarabanda dezinformarilor si al unui adevarat tsunami mediational al presei liberale care, fara niciun dubiu, poarta amprenta directivelor de "stat si de partid" si al ordinelor executive venite din partea celui care ocupa Barackingham Pallace, situat pe 1600 Pennsylvania Avenue, din Washington, DC.
Ca niciodata in istoria fostelor State Unite ale Americii se potrivesc perfect emanatiile cerebrale ale celui care a fost supranumit "Inteleptul din Baltimore - The Sage of Baltimore", H.L.Mencken, referitor la ocupantul Biroului Oval: "Intr-o zi mare si glorioasa, locuitorii tarii vor ajunge sa-si indeplineasca dorinta inimii lor si in cele din urma Casa Alba va fi impodobita cu un de-a dreptul idiot (idiot adevarat) - On some great and glorious day the plain folks of the land will reach their heart's desire and the White House will be adorned by a downright moron". Pentru refamiliarizarea dumneavoastra - pardon, a revoltator de putini dintre dumneavoastra - Henry Louis Mencken (1880-1956) a fost un jurnalist american, eseist, editor si un acerbic critic al culturii si modului de viata american; cunoscut sub titulatura de "Inteleptul din Baltimore" este considerat ca unul dintre cei mai influenti scriitori americani din prima jumatate a secolului al XX-lea. Desi nu a trecut ca "altii" prin tot felul de Universitati si Collegii care nu pot fi localizate nici de crema organizatiilor de Intelligence de pe mapamond, nivelul educational oprindu-se la studii medii, Henry a demonstrat veridicitatea postulatului care stipuleaza ca, "educatia nu are nicio legatura cu anii de scolarizare" - Mark Twain si isi merita un loc in Pantheonul intelectualitatii mondiale.
Desi de extractie germana, eu l-as asocia cu cei 7 Intelepti ai Greciei Antice, Solon din Atena, Thales din Milet, Bias din Pirene, Chilon din Lacedemona (Sparta), Cleobul din Lindos, Periandru din Corint si Pittacus din Mitilene, fiind o persoana de o cerebralitate rarisima si posesorul unui intelect de exceptie. Am indreptatite dubii sa cred ca Titanicul Pontifus Maximus a auzit de legislatorul Solon din Atena, care in anul 594 I.Cr. a propus redistribuirea pamanturilor la cei saraci si a stabilit fundatia democratiei Ateniene; nu de alta, dar mesianica faptura doreste redistribuirea veniturilor de la cei care le-au obtinut prin munca la cei care n-au produs, nu produc si nici nu vor produce ceva pentru societate. Bine ar fi fost, sa se retina acest sfat intelept, care provine tot de la Solon si este valabil pentru fiecare dintre noi: "In toate sa ai in vedere sfarsitul".
 Pentru cultura dumneavoastra generala, prietenul legislatorului Solon a fost "un conational" de-al nostru, semilegendarul Anacharsis, filosof scit din secolul al VI-lea, primul strain care a primit cetatenia Ateniana, care dupa ce a asistat la o sedinta a Adunarii Poporului din Atena - un fel de Parlament - ar fi rostit urmatoarele cuvinte, de o revoltatoare veridicitate in timpurile curente si pe toate coordonatele geografice ale terifiantului nostru Mapamond: "E de mirare ca la Greci, inteleptii dau sfaturile, iar prostii hotarasc". Multe voci s-au pronuntat pentru includerea lui Anacharsis pe lista Inteleptilor Greciei Antice", dar specialisti in numerologie au stabilit ca cifra 7 este de esenta Divina si orice adaus ar rupe-o de esenta ei. Intors acasa, Anacharsis a fost omorat de propriul lui frate care n-a vrut sa impartaseasca valorile Greciei Antice, la timpul respectiv, cea mai avansata cultura din lume. Din nefericire, dupa 26 de secole de la acest trist eveniment, cultura ramane o insuportabila povara pentru conationalii nostri, citirea presei de limba romana fiind un adevarat supliciu, indiferent de pretinsul lor nivel educational. Si aici, ca si in multe alte domenii, ne distingem printr-o totala indiferenta fata de tot ceea ce provine din TARA care adaposteste mormintele inaintasilor nostri, fenomen care se manifesta atat la nivel individual, cat si la nivelul organizatiilor romanesti de toate naturile si domeniile inclusiv bisericile. Chiar daca deranjeaza, suntem singurii minoritari din America, caracterizati cu o asemenea atitudine ostila fata de tot ceea ce reprezinta cultura, revoltator de multi conationali afirma cu nonsalanta ca ei nu citesc, nerealizand ca o astfel de afirmatie te descalifica ca individ si te plaseaza in alte ...  regnuri  necuvantatoare!!!
Danton, orator, om politic francez, considerat printre intemeietorii primei Republici Franceze, asta pentru cine are urechi de auzit sa auda, are o celebra formula, gravata pe statuia lui de pe Bulevardul Saint Germain din Paris: "dupa paine, educatia este prima nevoie a unui popor - natiuni". M-am intrebat, care este ratiunea pentru care acest verset Biblic, "Cine are urechi de auzit, sa auda", are cea mai mare frecventa in Biblie, regasindu-l de 10 ori in Evanghelia dupa Matei, cap.11:15, cap.13:9, Evanghelia dupa Marcu cap. 4:9, Apocalipsa cap 2:7,cap. 2:11, cap. 2:17, cap.2:29, cap.3:6, cap.3:13 si cap.3;22. Nu cumva ne reaminteste mesajul ca daca "Puteati face un bine si nu l-ati facut, MIE nu mi l-ati facut". Ar fi multe de spus despre reactia infantila, de-a dreptul ostila fata de tot ceea ce reprezinta intelect sau cultura a marii majoritati a conationalilor nostri care salasluiesc in coordonatele geografice ale Americii.
Oricum, intr-un viitor care se profileaza revoltator de sumbru, consolati-va cu cele ramase de la Paul Valery, eseist, poet si filosof francez: "Viitorul nu este ceea ce obisnuia sa fie - The future isn't what it used to be". Chiar daca incercam sa evitam realitatea, nu putem evita consecintele care rezulta din aceasta actiune - evitarea realitatii. Invatatura chineza Tao Te Ching si cele ramase de la filosoful Sun Tzu ne familiarizeaza cu faptul ca "adevarul nu este intotdeauna frumos - the truth is not always beautiful".
Recurgand din nou la Thomas Paine si la capodopera lui "Common Sense", imi permit un indemn adresat tuturor: "mai sta in puterile noastre sa dam lumii un nou inceput - we have it in our power to begin the world over again". Dar pentru aceasta trebuie sa ne schimbam radical atitudinea fata de noi insine, fata de semenii nostri si fata de TARA natala si cea de adoptie, sau parafrazand pe presedintele Thomas Jefferson, "daca vrei ceva ce n-ai avut niciodata trebuie sa vrei sa faci ceva ce n-ai facut niciodata".
Jenantul situatiei este ca de multe ori oamenii nu vor sa auda adevarul, pentru a nu-si distruge iluziile -  Frederich Nietzsche, iar populatia admira pe cei mai indrazneti mincinosi si detesta cel mai violent pe acei care-i familiarizeaza cu adevarul - H.L.Mencken. Pana una alta, sa ne reamintim replica data de colonelul Nathan R Jessep, comandantul bazei militare americane de la Guantanamo, locotenentului J.G. Daniel Kaffe, din "A few good men": you can't handle the truth - tu nu poti suporta adevarul!
Dupa parerea subsemnatului, adevarul este o categorie filosofica ce nu poate fi suportat decat de o anumita categorie dintre locuitorii acestui conglomerat de imperfectiune, categorie ale caror standarde comportamentale se regasesc doar in....Vechea Sparta sau sunt descendenti directi ai Spartanului Leonidas. Cu alte cuvinte, adevarul este greu - asta, ca sa nu zic imposibil - de suportat.

A. C. Ton

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6001-Din-Lumea-lui-Stanley-Kramer-1104.aspx