Descopera Romania

ROMANIA LA EA ACASA
  Descopera Romania de la Arges
Tara Basarabilor


Argesul este cunoscut mai ales pentru cele trei capodobere spirituale: Manastirea Curtea de Arges,  Invataturile Voievodului Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie si  Legenda Mesterului Manole. Curtea de Arges ramane, insa, capitala de suflet a Regilor Romaniei moderne.

     Curtea de Arges

Prima capitala a Tarii Romanesti (1330) Legenda spune ca Negru Voda, coborand din Fagaras, ar fi intemeiat orasul pe la 1290; altii il considerau pe Litovoi drept Negru Voda. Aici s-a aflat Curtea lui Basarab I.


 


Biserica Domneasca (sec. XIV -XV),  cel mai vechi ansamblu de arta feudala, a fost conceputa ca edificiu de cult si gropnita domneasca. Este un adevarat tezaur al picturii romanesti si unul dintre cele mai de pret monumente ale arhitecturii romanesti, concentrand in tehnica, plan, structura si iconografie coordonatele stilistice ale nivelului de civilizatie materiala si spirituala de la Curtea Basarabilor.


Manastirea Curtea de Arges

 Auzisem de la mai multi oameni ca in acest tinut al Tarii Romanesti se afla o manastire domneasca... Dupa spusele lor nu are egal in ceeea ce priveste frumusetea arhitectonica... Se numeste manastirea Arges .... Aceasta biserica este o minune in lume.” , Paul de Alep, 1654     Construita de Neagoe Basarab (1512 – 1517) pe locul vechii mitropolii (1359), manastirea Curtea de Arges a fost pictata in timpul domniei ginerelui sau, Radu de la Afunati, in 1526. si domnitorul Serban Cantacuzino a contribuit la restaurarea vechiului  lacas, in anul 1682. Dupa multe refaceri partiale, Biserica Arhiepiscopala  a fost refacuta in timpul domniei lui Carol I (1866-1914), de catre arhitectul francez Andre  Lecompte du Nouy  si arhitectul roman Nicolae Gabrielescu. In pronaos  isi dorm somnul de veci intregitorii de neam si tara, Regii Romaniei moderne: Carol I si Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I si Regina Maria, ctitorul manastirii -Neagoe Basarab, sotia sa, Despina Doamna, precum si patru din cei sase copii ai lor: Anghelina, Petru, Ion si Doamna Stana, calugarita cu numele Sofronia.
               In apropierea manastirii se afla Fantana Mesterului  Manole, constructorul legendar al ctitoriei Neagoe Basarab, eroul mai multor balade populare.
Orasul Regilor
      Traditie si regalitate
•    Municipiul Curtea de Arges este situat la poalele Carpatilor. Orasul Curtea de Arges, numit si Orasul Regilor,  este localizat in partea de nord a judetului Arges, in depresiunea intracolinara a bazinului superior al raului Arges, la o altitudine de 450 metri deasupra nivelului marii, si este inconjurat de dealurile si muscelele sudice ale Muntilor Fagaras.  Este situat la o distanta de 38 km de municipiul Pitesti, la 36 km de orasul Ramnicu Valcea si la 45 km de Campulung.


Gara Regala, monument istoric,  a fost construita in anul 1898, in timpul Regelui Carol I.Poarta denumirea de Gara Regala, deoarece toti regii inmormantati la Manastirea Curtea de Arges au fost adusi cu trenul.
...in apropierea Bisericii Domnesti si a Ruinelor Bisericii San Nicoara.

Descopera Romania de la Arges
http://www.valea-cu-pesti.ro
          Transfagarasan.  Drumul dintre nori

Cu o lungime de 151 km,  Transfagarasanul este cea mai spectaculoasa sosea din  Romania si din lume. Construit peste Muntii Fagaras (cel mai inalt lant muntos din Romania) urca pana  la altitudinea de 2042 metri, in apropierea Lacului Balea. Drumul DN7C – Transfagarasan incepe in comuna Bascov, judetul Arges, in directia orasului Curtea de Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 intre Sibiu si Brasov, in apropierea comunei Cartisoara.


Barajul Vidraru
Complexul Valea cu  Pesti, 875 metri altitudine, la 12 km de Cetatea Poenari – Cetatea Contelui Dracula.

                                                    
 ELENA CHIRITA/ UZPR

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a6000-Descopera-Romania.aspx