HIPER-REALISMUL - ARTA LUI MONI LEIBOVICI -
Dorel SCHOR

 

Pictura moderna creeaza unele dificultati privitorului nefamiliarizat. Tablouri abstracte, nefigurative, kinetice, op si pop art il pot nu numai dezorienta, dar, fara a intentiona, il tin la oarecare distanta. Nu mai vorbim de alte experimente sau cautari precum constructivismul, arta bruta, conceptuala, neoplasticism sau suprematism. In acest context, hiper-realismul, desi la fel de revolutionar in materie, este mult mai usor asimilat pentru ca ofera elemente de realism accentuat.

In esenta, acest stil, mult mai dificil decat altele, solicita pictorului precizie si concentratie, claritate si... stiinta de a picta. Artistul foloseste o tehnica de lucru care recurge la disciplina, de la alegerea culorilor si pana la redarea cu minutiozitate a celor mai mici amanunte. Frecvent, pictorul asterne pe panza sase, sapte straturi de grund inainte de a obtine fondul dorit.

Si iata, am ajuns la arta lui Moni Leibovici, pictor talentat si cu multa rabdare, bijutier in pictura, care prin jocul intensitatii luminii si al umbrelor obtine o semi-transparenta a obiectelor. Uneori, el confera acestora o patina de vechime, aureolata de un respect aproape mistic pentru exactitate. Pictorul creeaza acea atmosfera globala care, firesc, da personalitate imaginii. Sensibilitatea observatiei metamorfozata in sensibilitate estetica are ca rezultat o incontestabila pictura poetica. Si iata cum, acelasi privitor nefamiliarizat cu avatarurile artei moderne, poate asimila hiper-realismul, un prim pas catre alte stiluri si metode.

Creatiile lui Moni Leibovici rezista si unei analize estetice exigente ale oricarui critic de arta, cata vreme gasim in pictura sa o imbinare foarte interesanta a originalitatii, academismului si modernismului. Vederea privitorului este focalizata simultan catre interior si spre exterior. Intimitatea naturii statice interioare face casa buna cu componente ale exteriorului, artistul concentrandu-se asupra oricarui amanunt prezent in lucrare. Sunt destule argumente care pledeaza convingator pentru integritatea artistica a lui Moni Leibovici.

Dr. Dorel SCHOR
noiembrie, 2013

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5987-HIPER-REALISMUL-ARTA-LUI-MONI-LEIBOVICI.aspx