Soprana Irina Iordachescu si basul rus Denis Sedov încep un turneu în România pe 5 noiembrie


Soprana romana Irina Iordachescu si basul rus Denis Sedov isi incep turneul in Romania cu un concert pe 5 noiembrie, la Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski" din Constanta, informeaza un comunicat al agentiei EvArt remis AGERPRES.
Concertul se desfasoara sub patronajul Consulatului General al Federatiei Ruse la Constanta si este organizat cu ocazia implinirii a 135 de ani de relatii diplomatice romano-ruse. Evenimentul va incepe la ora 19,00. In acest periplu liric, solistii vor fi acompaniati de pianistul Ieronim Buga.
In perioada 5-17 noiembrie, cei doi solisti de opera vor incanta publicul cu cele mai cunoscute si mai indragite arii de opera, opereta si musical, delectand publicul din Constanta (5 noiembrie), Iasi (13 noiembrie), Sibiu (15 noiembrie), Chisinau (17 noiembrie).
Denumit "Feeria muzicii", turneul reprezinta o premiera in cariera sopranei Irina Iordachescu. Astfel, va fi mai aproape de publicul sau si va prezenta un program special ales pentru acest turneu.
Basul rus Denis Sedov revine cu aceasta ocazie in Romania, dupa ce in luna aprilie a acestui an a participat in cadrul altui proiect artistic al Agentiei EvArt - turneul Corului Catedralei Sf. Isaac din Sankt Petersburg, desfasurat la Iasi, Timisoara si Braila. Atunci, Denis Sedov a putut fi ascultat ca solist al acestui prestigios ansamblu coral, abordand un repertoriu de muzica sacra ortodoxa in binecunoscuta traditie clasica rusa.
Biletele pot fi achizitionate exclusiv de la casa de bilete a institutiei gazda.
Una dintre cele mai apreciate soliste de opera ale generatiei sale, Irina Iordachescu detine un palmares de premii obtinute la importante Concursuri Nationale si Internationale, iar in anul 2009 a primit "Premiul pentru cel mai bun solist de opera din Romania" acordat de Revista VIP.
Printre cele mai importante aparitii ale sopranei se numara debutul international pe scena Teatrului "Dante Alighieri" in cadrul Festivalului de la Ravenna - Italia, debutul pe scena Teatro alla Scala, in 2001, intr-un concert vocal-simfonic si cu o revenire in 2007 in rolul lui Zeyno Kari din opera "Teneke" de Fabio Vacchi in premiera mondiala.
Au urmat numeroase colaborari cu importante opere si institutii de arta din Europa si America - Teatro Massimo "Vincenzo Bellini" din Catania - (Italia), Festivalul de Opera de la Glyndebourne - (Anglia), Festivalul de Opera de la Sankt Margarethen (Austria), Sala de Concerte "Isaac Stern" - Carnegie Hall din New York - (SUA), Sala de Concerte "P.I. Ceaikovski" din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg (Rusia), Abay State Opera House din Almaty si Opera de Stat din Astana (Kazakhstan), etc. De asemenea, este o prezenta constanta pe toate scenele de Opera si Filarmonici din Romania.
Printre proiectele inedite ale sopranei Irina Iordachescu se numara colaborarea cu formatia rock Directia 5, precum si infiintarea la Bucuresti a studioului de muzica ''Voice of Musi" unde tineri si adulti se pot inscrie la cursuri de muzica usoara, canto clasic si pian.
Despre basul rus Denis Sedov, prestigioasa revista de specialitate Opera News afirma ca solistul seduce atat prin vocea sa cat si prin prezenta fizica. De altfel, Opera News a urmarit si a consemnat ascensiunea tanarului, care colaboreaza cu opere din Europa si America, printre care si celebrele Metropolitan Opera - New York, Royal Opera House - Covent Garden, Londra, Teatro alla Scala Milano, Opera din Paris, Teatro Colon din Buenos Aires, etc.; de asemenea, sala de concerte Carnegie Hall din New York reprezinta un punct de referinta in agenda solistului de opera. Pentru calitatile sale scenice si interpretative, la debutul carierei sale internationale a contribuit si Metropolitan Opera, incluzandu-l in programul "Lindemann Young Artist Development", apoi cooptandu-l in repertoriul teatrului.
Muzician complex, Denis Sedov l-a inspirat pe Carlos Alberto Vázquez (compozitor din Puerto Rico, unul dintre cei mai apreciati compozitori contemporani ai Americii Latine), care a compus ciclul de cantece pentru bas si orchestra "Caribbean Echoes".
Totodata, solistul este captivat si de alte genuri muzicale, astfel incat numele Denis Sedov este intalnit si pe afisele unor concerte sustinute de celebra formatie ruseasca Bis-Quit; alaturi de aceasta, in 2011, a ajuns si in Romania, pentru a inaugura Zilele culturii spirituale rusesti in Romania. De asemenea, s-a alaturat proiectului romanesc Mozart Rocks, interpretand muzica clasica pe ritmuri rock. Calatoriile in Brazilia l-au adus in contact cu un gen autentic, Bossa Nova (jazz-ul brazilian), muzica si ritmurile acestuia provocandu-l sa initieze un nou proiect pe care in 2014 Agentia EvArt isi propune sa-l prezinte si publicului romanesc.
AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghita, editor: Florin Marin)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5843-Soprana-Irina-Iordachescu-si-basul-rus-Denis-Sedov-238-ncep-un-turneu-238-n-Rom226-nia-pe-5-noiembrie.aspx