Primavara intregirii Bihorului - 20 Aprilie 1919 - 20 Aprilie 2009

 

INTRODUCERE

La Oradea si in alte localitati ale judetului Bihor s-au desfasurat in ultimele zile o suita de manifestari care au marcat implinirea a 90 de ani de la elibearea acestor locuri de sub ocupatia austro-ungara si a hoardelor bolsevice ale lui Kun Bella.

Vom nota in primul rand vernisajul unei expozitii de fotografii de epoca deschisa la Muzeul Memorial „Aurel Lazar" si intitulata „Primavara Intregirii" alcatuita din colectiile Muzeului Tarii Crisurilor si a Filialei Oradea a Muzeului Militar National.

Programul a continuat a doua zi cu slujbe religioase la Biserica cu Luna si Biserica Sf. Nicolae, urmate, de un concert de muzica militara, sustinut de Fanfara Garnizoanei Bistrita, in Piata Unirii. Participantii s-au deplasat la statuia generalului Traian Mosoiu (pe traseul: P-ta Unirii - strada Avram Iancu - strada Armatei Romane), unde, a avut loc un ce-remonial militar urmat de un concert de muzica populara, sustinut de Ansamblul „Crisana" si Nicolae Furdui Iancu.

Sala Mare a Primariei Oradea a gazduit apoi un simpozion dedicat evenimentului, in care au tinut prelegeri Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop de la Universitatea Babes-Bolyai, respectiv Prof. Univ. Dr. Ioan Zainea, de la Universitatea Oradea care au vorbit despre insemnatatea acestui eveniment, iar primarul Oradiei, Ilie Bolojan a acordat diplome de execelenta unor personalitati si militari de cariera care s-au remarcat intr-un mod cu totul deosebit pentru promovarea trecutului istoric al patriei. Dintre celelate manifestari organizate cu acelasi prilej, amintim ca jertfa bravilor ostasi romani a fost omagiata de beiuseni la Monumentul Martirilor Bihorului Ioan Ciordas si Nicolae Bolcas, victime ale Primului Razboi Mondial, si a luptei de faurirea Romaniei Mari.

Pentru a rememora evenimentul amintit mai sus va oferim un amplu documentar alcatuit de un specialist in domeniu Lt.col.(r) dr. Constantin MOSINCAT.

 P.S. Este foarte adevarat ca unele dintre aceste manifestari au coincis cu Sfintele Sarbatori Pascale, insa nu este o scuza pentru a ca reprezentatii presei sa lipseasca aproape in totalitate. Deasemeni vom aminti in acest sens doar un singur aparat de luat vederi, deci, era reprezentat doar un singur post de televiziune, iar la simpozionul care a incheiat suita de manifestari de la Oradea „am zarit" figurile a doar doi cosilieri locali, desi simpoziunul s-a incheiat cu un „protocol" de zile mari.

Prof. Iosif Popa

Oradea, aprilie 2009

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a568-Primavara-intregirii-Bihorului-20-Aprilie-1919-20-Aprilie-2009.aspx