Dialoguri privilegiate

Maria Diana Popescu

 

(Continuare din numarul anterior)

Exista libertatea reala de a pleca in lumea larga, unii au si facut-o deja, insa cu ce pret? Cu ce sacrificii? Sa intrebam romanii cinstiti aflati in Italia.

Pentru ca tot a venit vorba, Romania „libera" nu mai este, de multa vreme, condusa de romani...

O descriere uimitor de reala a libertatii mileniului trei, de care ati amintit, apartine poetului nostru national:  Mita e-n stare sa patrunza orisiunde in tara aceasta, pentru mita capetele cele mai de sus ale administratiei vand sangele si averea unei generatii… Oameni care au comis crime grave se plimba pe strade, ocupa functiuni inalte, in loc de a-si petrece viata la puscarie… Functiunile publice sunt, adesea, in mainile unor oameni stricati, loviti de sentinte judecatoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheseftarii de toata mana, care, in schimbul foloaselor lor individuale, dau conducatorilor lor o supunere mai mult decat oarba. Elemente economice nesanatoase, jucatori la bursa si intreprinzatori sarlatani, se urca, cu repejune, in clasele superioare ale societatii omenesti".

Nu vi se pare ca slova „luceafarului" semana mai degraba cu un fel de „amintiri din viitor"?

MDP: In cultura, cum s-a rasfrint libertatea de dupa 1989? Petre Tutea spunea ca „libertatea e o franghie agatata de cer - poti urca participand la actul mantuirii tale sau poti cobori in intuneric". Iata bipolaritatea libertatii.

Ion Maldarescu: Ati citat corect, conteaza doar de sensul vectorului.

Romanii au avut, mai au inca, valori exceptionale in cultura; din pacate, asemenea celei de care ati amintit, unele au trecut in alta dimensiune si cu exceptiile de rigoare, astazi „intunericul" da, deseori, frau liber absurditatilor culturale. Scandalurile provocate de expozitiile de „arta" (a se citi aberatii made Zacusca-sexual s.a.) la reprezentantele Institutului Cultural Roman de la New York si de la Berlin aduc deservicii ireparabile imaginii Romaniei. Sfidand orice urma a bunului simt, directorul acestei institutii platite pe banii contribuabilului roman, intr-o emisiune a unui post de televiziune a ridicat expunerea aberatiilor pornografice la rangul de „succes imens".

Impotriva intereselor romanesti si spre sfidarea Constitutiei Romaniei, recent, bustului „Führerului" de la ICR i s-a acordat permisiunea de a ramane pe „tron" pe o perioada de inca patru ani. „Apa trece, reziduurile raman..."

Autointitulata elita intelectuala detine astazi monopolul culturii romanesti contemporane: Liiceanu, Plesu, Patapievici, Stefanescu, Alina Mungiu Pippidi, Dinescu, Cartarescu... & Co, personaje care apar mult prea des pe ecranele televizoarelor. Aceasta „generetie expirata" inainte de termen detine pozitii cheie si puteri decizionale economice in cultura romaneasca. Peste ea „nu se trece".

Se pare ca franghia lui Tutea a permis „elitei" sa coboare asa de mult, incat s-a izolat complet de realitate; „iluminatii natiunii" hiberneaza in clubul lor exclusivist, iar valorile autentice ale tinerei generatii nu pot ocupa locurile meritate, pentru ca mumiile stau lipite de fotoliile mai mult sau mai putin „academice".

Dupa spusele unora, Mihai Eminescu nu mai este astazi „la moda", iar „inalta" intelepciune a führerul de la ICR a decis: "Eminescu reprezinta „cadavrul din debaraua romanilor". Vreme de zeci de ani scrisul doctrinar, alaturi de o considerabila parte a operei poetului au stat intemnitate. Avand o parere diametral opusa fata de cea a autorul volumului „Politice", ma simt obligat sa redau cateva randuri din scrierile, valabile si astazi:

„Peste tot credintele vechi mor, un materialism brutal le ia locul, cultura secolului, mana-n mana cu saracia claselor lucratoare, ameninta toata cladirea mareata a civilizatiei crestine. Shakespeare cedeaza in fata bufoneriilor si dramelor de incest si adulteriu, cancanul alunga pe Beethoven, ideile mari asfintesc, zeii mor." (Mihai Eminescu).

Cui ma sfatuiti sa dau crezare, „demodatului" Eminescu ori Führerului ICR?

Ultima aberatie a salariatilor acestei institutii platite din banii contribuabilului roman este „mandria" de a batjocori limba romana, prin stimularea „imbogatirii" ei abuzive cu ghiveciul romano-spaniol numit rumaniol.

Dupa cum vedeti, ecoul „libertatii" are numeroase reverberatii dizarmonice in cultura romaneasca actuala.

MDP: Dar asupra invatamintului romanesc?

Ion Maldarescu: Incepand cu marele reformator al scolii romanesti, Spiru Haret, sistemul romanesc de invatamant a devenit unul dintre cele mai performante din lume. Chiar si cu modificarile nefericite din perioada de pana in decembrie 1989, sistemul a functionat. Dovada o constituie multitudinea performantelor romanilor raspanditi pe toate meridianele lumii, imediat dupa ‘89. Din nefericire, asa numita si mult trambitata reforma postdecembrista s-a dovedit a fi un fiasco total. Ministrii Educatiei (?) au ordonat, dupa un amatorism daunator si ratiuni doar de ei stiute, fel de fel de schimbari. Intregul sistem s-a deteriorat, bulversandu-i pe elevi si pe profesori, deopotriva.

Profesorii sunt timorati, terorizati de „democratia" destrabalarii, de grija zilei de maine si, sine die, interesul lor pentru educarea tinerelor generatii s-a diminuat. Cu putina vreme in urma, am fost socat de raspunsul unui profesor „modern" la intrebarea mea: „Domnule profesor, nu credeti ca educatia elevilor face parte din obligatiile cadrelor didactice?" Raspunsul lui a fost, pentru mine, stupefiant: „Educatie? Sa-i faca masa si tacsu’. Eu predau doar specialitatea. Restul, nu ma intereseaza!" Desigur, nu generalizez. Exista numerosi dascali de elita, devotati profesiei lor, insa din pacate, mod de gandire mentionat s-a instalat temeinic in scoli. Rezultatul acestei politici nu poate fi decat „inceputul sfarsitului" invatamantului romanesc.

As vrea sa va prezint si aspecte din situatia reala: chiar dupa decaderea regretabila a sistemului educativ si de invatamant, exodul romanilor spre vestul Europei a demonstrat ca absolventii scolilor romanesti sunt, inca, mai bine pregatiti decat multi colegi ai lor din „tarile civilizate". Iata doua exemple edificatoare:

- Un copil de clasa a treia din Romania, are cunostinte compatibile cu cele ale unui coleg din Italia aflat in clasa a cincea. Reintors in tara, acelasi elev care a frecventat clasa a cincea in scolile italiene, este inscris in clasa a patra...

- La Sibiu, copii germani, care si-au insotit familiile in Romania, pana nu demult fosti elevi ai scolilor din Germania, astazi, prin forta imprejurarilor, elevi in scolile romanesti s-au exprimat: „(...) este mai greu decat am crezut, dar cunostintele scolare sunt mult mai vaste, iar pregatirea este superioara celei din scolile germane... regret ca am venit aici abia acum... "

Quod erat demonstrandum!

MDP: Informatia cu caracter istoric national de toate gradele care circula astazi in societate satisface nevoia de cunoastere a adevarului istoric?

Ion Maldarescu: „Istoria o scriu invingatorii!" Asa a fost fabricata - printre altele - si istoria ultimei conflagratii mondiale. Atunci cand „interesele... au cerut-o", nu s-a facut economie de vopsea neagra ori, dupa caz, busturile schimonosite au fost extrase din lada de gunoi a istoriei si catarate in pozitii nemeritate, pe piedestale inalte.

Iata trei detalii istorice mai putin cunoscute, cenzurate cu grija si ocultate astazi, chiar mai mult decat inainte de 1989:

- Legatura intima intre Regele Mihai si spioana internationala Dolly Chrissolegos - sensibila atat la dolari, cat si la marci germane sau ruble - a fost o realitate de necontestat.

- Maresalul Ion Antonescu a declansat un razboi, justificat si acceptat de intreaga populatie a tarii, pentru recuperarea teritoriilor rapite prin diferite intelegeri intre puternicii Europei. Anexele secrete ale Pactului Hitler-Stalin au fost ascunse cu meticulozitate, iar dupa razboi, maresalul a fost condamnat la moarte, de un „tribunal" aservit Moscovei. Impreuna cu alti trei martiri a fost victima unui veritabil macel. Relativ recent, fara o mediatizare corecta, una din acuzatiile aduse guvernarii Antonescu de catre „Tribunalul Poporului", cea de declansarea razboiului nejustificat impotriva Uniunii Sovietice a fost retrasa...

- Matusa fostului rege Mihai, Principeasa Ileana, o Hohenzollern-Sigmaringen, verisoara a reginei Elisabeta a II-a a Angliei si casatorita cu Arhiducele Anton de Habsburg era, in anii razboiului, de o frumusete tulburatoare. Castelana de la Bran, nu s-a rusinat sa adaposteasca in propriul buduar, un dezertor din armata romana - Emil Bodnaras - fugit la sovietici pe vremea regelui Carol al II-lea. Legatura principesei, ca si locatia spionului sovietic erau cunoscute doar de regele Mihai, de regina-mama Elena si de Lucretiu Patrascanu. Dupa arestarea Maresalului Ion Antonescu, la 23 august 1944, Emil Bodnaras a plecat, de la Bran, direct la Bucuresti, pentru a prelua arestatul.

Nu gasiti nimic relevant in aspectele prezentate?

(Va urma)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a555-Dialoguri-privilegiate.aspx