O PIESA DE TEATRU ROMÂNEASCA FACE VALURI ÎN NOUA ZEELANDA
    Festivalul de Arta Romaneasca „Doina 2013” din Auckland, Noua Zeelanda.
    *
    Atmosfera de sarbatoare in sanul comunitatii romanesti de la capatul lumii.
    *
    Premiera piesei de teatru „Magura”, de George Smarandache - un succes absolut.
    *
    Aplauze repetate a sute de spectatori  neo-zeelandezi de toate neamurile!

Multi si-au pus intrebarea: De ce o piesa de teatru romanesca si de ce „Magura” dramaturgului George Smarandache... la capatul lumii? Sa incercam sa dam o explicatie urmarind evolutia evenimentelor!
 
Primarul municipiului Slatina, domnul Minel Prina afirma: „... «Magura» este, cu adevarat, o poveste de dragoste; o magica intalnire cu ceea ce este profund si tainic in traditia si folclorul romanesc. Pornind de la o poveste de dragoste dintre doi tineri ce traiesc in mediul rural, piesa de teatru cuprinde un spectacol amplu al vietii, al conditiei, obiceiurilor pamantului in care omul de rand si-a dus si isi duce existenta, intr-un cuvant spus, o exegeza a spiritualitatii taranului roman cu toate etapele vietii sale. Mesajul acestei piese, dar si noutatea modului de exprimare vine sa demonstreze publicului larg faptul ca viata este o scena de teatru si fiecare individ este un actor care isi joaca propriul rol. Sper ca acest proiect sa aduca in inimile romanilor de pretutindeni un crampei din nostalgia locurilor natale si sa aline dorul provocat de distanta fizica care-i desparte de acestea si in acelasi timp sa prezinte publicului neo-zeelandez o parte din spiritualitatea si traditiile poporului roman”.

Spectacolul „Magura" - dramatizare dupa romanul „Lumea satului” de George Smarandache - a fost pus in scena de un grup de artisti amatori din comunitatea romanilor din Auckland, Noua Zeelanda, avandu-l ca regizor pe binecunoscutul actor Claudiu Bleont de la Teatrul National Bucuresti. Este un spectacol care a ajuns la inimile tuturor. Realizat in mod profesionist, cu idei bune la nivelul interventiei regizorale si cu multa energie si inventivitate cand vine vorba despre miscarea scenica si coregrafie. Laudele se cuvin desigur, actorilor amatori care au facut cu bine fata ritmului strans al momentelor coregrafice si au incearcat sa-si depaseasca limitele. Un alt merit care se atribuie acestora este insusirea personajelor si patosul cu care si-au interpretat rolurile. Distributia a fost urmatoarea: Claudiu Belont, Irina Pegler, Constantin Pucu-Rosu, Delia Giurgiu, Dragos Radu, Laura Axinte Iugan, Alex Stan, Alexandru Giurgiu, Calina Tataru, Sabina Giurgiu, Lavinia Macoviciuc, Dana Gascu si Mariana Popa. Lumini si sunet: Cristi Giurgiu, Julia Giurgiu. Organizatorii: Adina Giurgiu si Lucretia Macoviciuc. Deci peste tot... familia Giurgiu a fost la inaltime! Sincere felicitari din partea autorului acestor randuri. Ecourile aplauzelor au ajuns pana si in... Australia!

Premiera a avut loc duminica, 28 iulie 2013, la Rose Center din Auckland, unde s-au jucat doua spectacole, ambele fiind rasplatite cu ovatii si multe aplauze din partea publicului spectator. Nu numai romani au fost prezenti in sala, ci si foarte multi kiwioti de sorginte anglo-saxona, maori bastinasi, chinezi emigranti si alti spectatori apartinand mai multor natii venetice. Dupa fiecare reprezentatie foaierul salii de teatru a fost invadat de spectatori, iar actorii au fost asaltati cu intrebari, felicitari, flori si cu aparatele de filmat si fotografiat. Pentru o ora si douazeci de minute, publicul romanesc s-a simtit acasa pe plaiurile natale, iar cel provenit din celelalte natii au descoperit cu placere, frumusetea si profunzimea spiritualitatii romanesti.

Tot in aceeasi atmosfera de fast a avut loc lansarea volumului de poezie „Ochii sufletului, toamna”, semnat de scriitorul George Smarandache. Este uluitor cata bucurie poate aduce in inima unui om un astfel de moment. Chipuri senine, veselie, amintiri si voie buna, aceasta a fost atmosfera ce s-a creat dupa spectacol. Fiecare romanas prezent acolo era dornic sa povesteasca cu patos si nostalgie despre meleagurile natale, despre parinti si stramosi, despre satul, sau curtea de la tara... Facea aceasta cu toata fiinta sa, refuland parca din interior un dor de mult stapanit pe care acum prinsesera momentul oportun sa-l elibereze si sa se elibereze. Dupa astfel de discutii emotionante, multi dintre cei prezenti si-au exprimat dorinta ca spectacolul sa se mai joace o data. Raspunzand cu drag, bucurie si intelegere cerintelor, realizatorii spectacolului au fost de acord ca urmatoarea reprezentatie sa se tina joi pe data de 2 august.

Un proiect de ambitie, realizat cu eforturi sustinute si dorinta de a face ceva pentru semenii nostri stramutati la capatul lumii! Initiat de Asociatia „Doina”, avand sprijinul Primariei din Auckland, al Primariei Municipiului Slatina si al Centrului Cultural „Eugen Ionescu" Slatina, s-a creat acest moment minunat care a adus multe satisfactii in comunitatea de romani din Auckland si nu numai.

George ROCA
Sydney, Australia
5 august 2013

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5479-O-PIESA-DE-TEATRU-ROM194-NEASCA-FACE-VALURI-206-N-NOUA-ZEELANDA.aspx