Din Lumea... lui Stanley Kramer (1087)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus


Nu este intentia autorului acestor eseuri, de a atribui merite inexistente nimanui, cu atat mai mult Titanicului personaj care a facut din aceasta fosta port-drapel al democratiei un fel de republica bananiera, situata undeva printr-o insula uitata de Divinitate, in apele Oceanului Atlantic. Totusi, am motive indubitabile sa cred ca pe langa operele mentorului sau -ma refer la Saul Alinsky, cu faimosul Rules of Radicals- mesianica faptura este la curent cu operele filosofului Kurt Lewin, parintele Filosofiei Sociale si autorul notiunii de Haos Controlat. Nu de alta, dar haosul generalizat cu care se confrunta omenirea in general si America in special nu este si nici nu poate fi rodul  unor fenomene intamplatoare cu caracter economic, ci este produsul special al unor minti diabolice, menit sa tina sub control intreg mapamondul.
Cu surle si trambite, mass media-americana ne anunta, cu cinci luni inainte!!!, ca Pantages Theatre din Los Angeles va gazdui in perioada 20 Noiembrie 2013-12 Ianuarie, 2014, musicalul The Lion King, considerat numarul 1 din lume. Pentru amatori, biletele pot fi procurate la telefon 866-870-2717, sau accesand site-ul www.LionKing.com. Personal, sunt indragostit de acest spectacol si de personajul Scar, autorul celei mai veridice afirmatii, pe care am auzit-o, in intreaga mea existenta: "we are surronded by idiots - noi suntem inconjurati de idioti". Ceea ce Scar a omis sa mentioneze este ca "idiotii" sunt factori decizionali la nivel guvernamental, intergalactic, planetar si singurii responsabili pentru situtia jalnica in care a ajuns omenirea.
Sa nu fie nimeni familiarizat cu opera filosofului Jose Ortega Y Gasset, care in "Revolt of The Masses", ne spune ca "cel mai mare pericol care ameninta civilizatia curenta este interventia statului si absorbtia tuturor eforturilor sociale de catre stat - this is the gravest danger that today threreatens civilization: State intervention, the absorption of all spontaneous social effort by the State". Sa nu fi auzit nimeni de geniul Ayn Rand, cu care am incercat sa va familiarizez, "ca fiecare interventie a guvernului in economie, consta in a acorda beneficii nemeritate, obtinute prin forta, anumitor categorii in dauna altora- every government interference in the economy consists of giving an unearned benefit, extorted by force, to some men at the expense of others". Ce vreti exemplu mai edificator, decat ca in America peste 100 milioane de persoane, 1/3 din populatia tarii,  traiesc dintr-o forma de ajutor social. Stati linistiti, guvernul nu creeaza valori materiale sau financiare;aceste valori sunt gene-rate de sfera productiei materiale si sustinute in exclusivitate de platitorii de taxe. Incerc, din nefericire fara rezultat, sa explic faptul ca guvernul nu creeaza valori de nicio natura: guvernul este consumator, nu producator, sau mai corect, parafrazand pe jurnalistul de exceptie, H.L. Menken. "Guvernul consista dintr-o grupare de oameni exact ca noi. Luati individual ei nu au vreun talent special in guvernare; singurul lor talent este de a obtine si pastra serviciul-The government consist of a gang of men exactly like you and me. They have taking one with another, no special talent for the business of government; they have only a talent for getting and holding office". Daca asteptati ceva in folosul dumneavoastra de la guvern, tot jurnalistul H.L. Mencken ne da un pertinent raspuns: "guvernul este cel mai mare insucces al unui om civilizat. Niciodata nu a fost unul cu adevarat bun si pana cele care sunt tolerabile, sunt arbitrare, criminale, acaparatoare si neinteligente - Government is actually the worst failure of civilized man.There has never been a really good one, and even those that are most tolerable are arbitrary, criminal, grasping and unintelligent". Pentru familiarizarea dumneavoastra cu numele lui Henry Louis "H.L" Mencken, doresc sa va redau faptul ca H.L. Mencken a fost jurnalist, eseist, editor, acerb critic al vietii si culturii americane, cunoscut sub pseudonimul de "Sage of Baltimore - Inteleptul din Baltimore" si este considerat unul dintre cei mai influenti  jurnalisti americani din prima jumatate a secolului al XX-lea.
Unul dintre marile adevaruri, privind inadmisibilul stadiu in care se afla Planeta Terra, personal il regasesc intr-un discurs tinut la 23 martie, 1775, de marele orator si om politic american, Patrick Henry, unul dintre parintii fondatori ai Americii: "...cand ne indepartam de radacinile noastre crestine avem acest gunoi de guvern-when we got away from our christian roots, we got this garbage government". Sa stabilim: cuvintele apartin lui Patrick Henry, unul dintre cei mai mari patrioti pe care America ii cunoaste. In ce ma priveste, raman un ardent sustinator al emanatiilor cerebrale ale eseistului american, Henry Ward Beecher: "cel mai rau lucru din lume, alaturi de anarhie, este guvernul-The worst thing in the world, next to anarhy, is government".
Guvernul american a atins proportii Leviathanice, dominat de o birocratie excesiva, de un numar supradimensionat de departamente si agentii guvernamentale, a caror mentinere costa contribuabilul american sume de ordinul trilioanelor de dolari. Spre stricta dumneavoastra informare, agentiile guvernamentale emit anual in medie 3.500 de noi reguli si regulamente, revenind o noua lege, la fiecare doua ore. Aceste reguli insumeaza 157.000 de pagini in Code of Federal Regulations, la un cost de 1.75 trilioane. Mult trambitatul Obamacare contine peste 700 noi directive pentru serviciile de sanatate, sociale si multe altele nenominalizate. The Americans for Limited Government Research Foundation a stabilit ca regulile de adoptare a faimoasei Obamacare, contin 1.147.271 cuvinte. Doar ca titlu informativ, pentru cei interesati si inca nefamiliarizati, in intreaga Biblie se regasesc aproximativ 774.000 de cuvinte!!! Va rog sa luati in considerare ca Obamacare este una dintre numeroasele legi elaborate zilnic de guvernul federal si agentiile adiacente, lucru care ma determina sa ma intreb: ne aflam inca intr-o republica constitutionala? Am crezut -se pare, in mod eronat - ca atunci cand parintii fondatori au stabilit trei ramuri ale guvernului, a fost pentru a reda fiecareia o putere limitata si, in acelasi timp, autoritatea de a o verifica pe cealalta. O imensitate de "ramuri" guvernamentale necunoscute, care-si aplica propriile lor legi este esenta tiraniei". Acestea sunt cuvintele presedintelui James Madison, considerat, alaturi de Thomas Jefferson, parintele Declaratiei de Independenta. Dar in actuala America, cine isi mai aminteste de Declaratia de Independenta sau de Constitutia USA?
Publius Cornelius Tacitus, foarte probabil cel mai mare istoric al Romei Antice, ne-a lasat, printre multe altele, urmatoarea maxima: "the more corrupt the state, the more numerous the laws - cu cat este mai corupt statul, cu atat avem legi mai multe". Legat de acelasi subiect, Voltaire ne spune ca, "o multitudine de legi intr-o tara este ca un mare numar de doctori: un semn de slabiciune si boala - A multitude of laws in a country is like a great number of physicians: a sign of weakness and malady". Sa se regaseasca America in cele ramase de la aceste doua cerebralitati? Personal, n-am nici cel mai mic dubiu. Pana sa ne dumirim - desi, am indreptatite dubii - daca ne vom ineca in Leviathanica multitudine de legi, un lucru este mai mult decat evident: "O tiranie poate exista fara a avea un tiran. Intreg guvernul, chiar unul ales democratic, poate fi tiranic - A tiranny may exist without an individual tyrant. A whole government, even a democratically elected one, may be tyrannical".
A. C. Ton

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5406-Din-Lumea-lui-Stanley-Kramer-1087.aspx