Mures: Ministerul Sanatatii cere masuri pentru aplicarea Cartei Limbilor Regionale si Minoritare în spitale


Ministerul Sanatatii a solicitat directiilor de sanatate publica din tara sa comunice care sunt masurile luate pentru aplicarea prevederilor Cartei Limbilor Regionale si Minoritare in institutiile sociale, cum ar fi spitale, camine de batrani, aziluri, pentru ca vorbitorii unei limbi regionale sau minoritare sa aiba posibilitatea de a primi ingrijiri in propria lor limba.
Ministerul Sanatatii a aratat, in adresa nr. 976/2013, ca avand in vedere legislatia in vigoare prin care este ratificata Carta Europeana a Limbilor Regionale si Minoritare, care se aplica pentru toate limbile minoritare de pe teritoriul Romaniei, Comitetul de experti cere autoritatilor romane sa asigure pacientilor asistenta sociala in limba lor proprie in cadrul spitalelor, caminelor pentru persoane varstnice si caminelor studentesti.
'Comitetul de experti cere autoritatilor romane sa asigure asistenta sociala in cadrul spitalelor, caminelor pentru persoane varstnice, caminelor studentesti, asistenta sociala care sa ofere pacientilor de a primi si de a fi tratati in limba lor proprie, adica utilizarea unei limbi regionale sau minoritare (maghiara sau germana), pentru cei care necesita tratament, pensionari sau pentru alte motive. In acest sens, in vederea intocmirii celui de-al doilea raport privind Carta Limbilor Regionale si Minoritare, va rugam sa ne comunicati in scris, ca pana in 30 mai (2013, n.r.), masurile intreprinse la nivelul unitatilor sanitare din judetul dvs. si care sunt acele masuri', se arata in documentul trimis DSP-urilor de catre Ministerul Sanatatii.
Directia de Sanatate Publica Mures a raspuns adresei Ministerului Sanatatii nr. 976/2013 ca, potrivit Legii nr. 95/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare 'spitalul este unitatea sanitara cu paturi, de utilitate publica, cu personalitate juridica, ce furnizeaza servicii medicale', in timp ce asistenta sociala este reglementata de Legea nr. 292/ 20.12.2011, Legea asistentei sociale, si ca Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, ca autoritate centrala de stat, asigura reglementarea, implementarea, controlul sistemului national de asistenta sociala.
'Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca unitatile sanitare cu paturi, care furnizeaza servicii medicale, nu intra sub incidenta reglementarilor la care face referire adresa dvs.', precizeaza DSP Mures in raspunsul inaintat Ministerului Sanatatii.
Secretarul Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, dr. Florin Buicu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES ca o asemenea solicitare ar putea fi valabila pentru serviciile sociale, nicidecum pentru serviciile medicale de urgenta si ca spitalele sunt de mai multe tipuri.
'Probabil ca cineva din Ministerul Sanatatii nu stie sa-si faca treaba. Ministerul Sanatatii probabil ca in anumite zone nu lucreaza cu capul, ci lucreaza cu picioarele. In loc sa se ocupe de prioritatile care privesc populatia si problemele populatiei, se ocupa de lucruri care nu au de-a face cu interesul oamenilor si al pacientilor', a subliniat deputatul Florin Buicu. AGERPRES

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5338-Mures-Ministerul-Sanatatii-cere-masuri-pentru-aplicarea-Cartei-Limbilor-Regionale-si-Minoritare-238-n-spitale.aspx