Monopol pe anticomunism

Avem acum un anticomunism monopolist, mai uscat si mai curat… anticomunismul de catifea, anticomunismul caviar.

Sambata s-a intamplat ceea ce ne asteptam sa se intample, in ciuda protestelor unora dintre noi - s-a pus monopol pe anticomunism. Dl Oprea a fost demis, iar in locul sau a fost teleportata prin decizia dlui Boc puternica echipa anticomunista a dlor Tismaneanu si Stanomir.

Cum multi membri ai Consiliului stiintific demisionasera cu o saptamana inainte, in semn de protest fata de tratamentul la care fusese supus dl Oprea, laolalta cu institutul creat de Domnia Sa, e loc acum pentru purificarea totala a taberei anticomuniste. E chiar interesant cum dispar unul cate unul cei care au trait anticomunismul pe propria lor piele. Sa fie primit!

Biserica anticomunista a fost reunificata, avem un papa, ereticii au fost izgoniti din pozitiile institutionale. Comunismul, firesc, era monopolist. Iata, s-a bagat monopolul si in anticomunism! Asta e aberant. Boardul noii institutii il cloneaza deja pe cel al ISP.

Care a fost greseala dlui Oprea? Aceea de a fi luat in serios angajarea anticomunista a presedintelui si a comilitonilor sai. Nu si-a spus ca, de vreme ce a fost condamnat oficial comunismul, nu mai e nimic de facut in afara disectiei sale in carti. De buna seama ca Domnia Sa a scris cateva carti fundamentale in domeniu - „Mostenitorii Securitatii", de pilda, ramane un model al genului -, a editat colectii de documente esentiale pentru intelegerea regimului sub care a patimit tara, s-a ingrijit de aparitia primului manual de istorie a comunismului pentru liceeni. Dar nu s-a oprit aici - a crezut ca trebuie facuta dreptate victimelor si ca trebuie deconspirati tortionarii si asasinii. Asa ca s-a apucat de dezgropat mortii, de scormonit atent prin dosare si a sesizat Parchetul.

Din acel moment, au inceput sa apara amenintarile, presiunile, malversatiile. Era limpede ca dlui Oprea i se voia capul. Stia si Domnia Sa asta, doar ca nu credea ca lovitura va veni din partea campionului anticomunismului de la noi, dl Basescu, prin intermediul la fel de decis anticomunistului, via UASCR, domn Boc, cu sprijinul deplin al anticomunistilor de cabinet, care au servit si drept propagandisti in campania electorala. Mie mi se pare foarte firesc. De oameni si institutii care chiar rascolesc trecutul avem noi nevoie? Desigur ca nu - si am scapat.

Avem acum un anticomunism mai uscat si mai curat, cu reprezentanti care vor produce tom dupa tom, in liniste deplina, un anticomunism care nu va face pagube si nu va tulbura linistea nimanui. Anticomunismul de catifea, anticomunismul caviar! Acum, nu mai sper decat sa-mi fie scos numele de personaj pozitiv din viitoarele editii ale „Raportului final...". A inceput deja sa mi se para o insulta, nu o onoare. Astept de asemenea lectii etice de la anticomunistii de ziua a saptea, cei de dupa helicopterizarea tiranului, deci de dupa 22 decembrie 1989, orele 12 trecute fix.

Domnule Vladimir Tismaneanu, regret ca am avut ocazia sa ne cunoastem.

Domnule Marius Oprea, ma bucur ca ne-am cunoscut atunci cand aici era greu, iar domnul amintit mai sus combatea viforos comunismul, dupa ce precaut pusese intre Domnia Sa si fenomenul in cauza o distanta de doua continente si un ocean.

Liviu ANTONESEI

1 martie 2010

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a533-Monopol-pe-anticomunism.aspx