Sa întelegem ce se întâmpla în Turcia!M-au amuzat unele pareri ale analistilor politici romani, care intr-un cor al necunostintei considera revoltele tinerilor din Istanbul si din marile orase turcesti numai ca si proteste ecologice. Primele zile presa nationala percepea protestele turcilor ca expresia unei miscari ecologiste indreptate impotriva guvernului care doreste ridicarea unui mall pe spatiul verde al celebrului Parc Gezi din Istanbul. In realitatea intamplarea cu mall-ul in parc a fost picatura care a umpult paharul nemultumirii populare in Turcia. Desi Turcia are cea mai mare crestere economica din Europa si Asia de vest din ultimii 10 ani totusi de ce se revolta populatia turca? Situatia din Istanbul e inversa din punct de vedere ideologic fata de ce s-a intamplat la Tunis, Benghazi sau Cairo cu primavara araba. De fapt, in Turcia, tinerii ies pe strazi pentru apararea caracterului laic al statului turc si impotriva islamizarii societatii de catre guvernul Recep Erdogan. Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi – unde exista planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kislasi, care ar deveni un complex turistic, avand inclusiv un mall – au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 – 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul laic al statului turc. Confruntarile de la Istanbul si din alte orase turce, care au izbucnit in urma cu doua zile, s-au soldat cu 79 de raniti, intre care 53 de civili si 26 de politisti, a anuntat ministrul de interne, Muammer Guler, precizand ca politia a arestat 939 de manifestanti in cursul celor peste 90 de manifestatii ce au avut loc in 48 de orase ale tarii.
Mai multe organizatii pentru apararea drepturilor omului au denuntat violentele politiei si Amnesty International anuntat ca s-au inregistrat doi morti si peste 1.000 de raniti . Insasi directorul filialei din Ankara a postului tv Kanal D a fost retinut cateva ore, duminica dimineata, pentru participare la protestele antiguvernamentale, relateaza site-ul ziarului Hurriyet. Erhan Karadag a fost retinut duminica dimineata in cartierul Tunali din Ankara, unde mii de persoane participa la mitinguri de solidaritate cu protestatarii din Istanbul. "Sunt in custodia politiei, fiind acuzat de sustinerea demonstratiilor”, a scris Karadag pe Twitter. Karadag a fost eliberat dupa cateva ore, in urma apelurilor facute de avocatii sai si de Ministerul turc al Justitiei. In jurul pranzului, Karadag a parasit sediul Parchetului, explicand ca este suspectat de “sustinerea demonstratiilor” pentru ca a incercat sa le duca apa si lapte prietenilor lui care participau la proteste. Deja mari actori turci se implica in revolta impotriva guvernului islamist. Recep Erdogan a inceput sa dea inapoi si sa afirme public ca va respecta caracterul laic al statului turc.
Si actorul “Suleyman Magnificul” a fost in mijlocul protestelor din Istanbul! Actorul principal din Suleyman Magnificul s-a dus in Piata Taksim, pentru a se alatura demonstrantilor. Halit Ergenc, din celebrul serial Suleyman Magnificul, s-a dus in piata Taksim, din centrul orasului turc pentru a se alatura manifestatiilor de amploare. Halit Ergenc a fost fotografiat de jurnalistii turci, alaturi de sotia sa. Cei doi erau imbracati lejer si se indreptau catre parcul Gezi, acolo unde mii de oameni s-au adunat pentru a condamna constructia unui mall si a unui complex rezidential. In realitate sprijinitorii statului laic nu doresc ca guvernul lui Recep Erdogan sa restaureze un mausoleu in Parcul Gezi ce simbolizeaza puterea Imperiului Otoman ca expresie a islamismului milenar.
Cand am fost in Turcia in vacanta acum cativa ani am preferat sa nu fac ca multi romani numai sa beau si sa mananc la saturatie pe plaje si sa nu vizitez nimic. Am folosit prilejul sa vizitez orase si sate turcesti. Diferentele de stil de viata sunt uriase. In orase se traieste ca in marile metropole occidentale in mainiera laica, cu femei cu fuste scurte, cu bauturi alcoolice de vanzare la super-market, cu femei care studiaza la Universitati, cu cluburi de noapte si baruri deschise non-stop. In schimb la tara oamenii traiesc in stil islamic aplicand legea musulmana, cunoscuta sharia. Inca in zona rurala a Turciei alcoolul e interzis, femeile poarta burka pe fata, iar barbatii au neoficial pana la patru sotii. In general femeile sunt casnice si la Alimentara poti cumpara cel mult o bere si aceea invelita in ziar. La tara musulmanii se opresc pe strada si se roaga conform traditiei. Turcia rurala si islamista e cea care il sustine pe premierul Erdogan si pe care l-a adus la putere in 2002. De atunci generalii armatei turce, care garantau statul laic, conform traditiei kemaliste, au fost rand pe rand arestati si au primit ani grei de puscarie fiind acuzati ca doresc sa dea o lovitura de stat si sa doboare guvernul islamist.
De fapt avem de-a face in Turcia cu ciocnirea tectonica a doua structuri social-politice: una care doreste continuarea traditiei generalului Kemal Ataturk care a impus in anii 1920 secularizarea societatii turce si laicitatea statului turc, care a fost garantata pana in 2002 de catre Armata Turca si a doua cea care doreste islamizarea societatii turce, introducerea sharia si revenirea la gloria Imperiului Otoman. Chiar celebrul serial Suleyman Magnificul este o restaurarea traditiei otomane in societatea turca finantata de guvern. Nu intamplator toti demonstrantii din Parcul Gezi poarta stesgurile rosii cu portretul generalului laic Kemal Ataturk – tata statului secular turcesc. Cand am fost in vacanta in Turcia am fost uimit de miile de portrete cu fondatorul statului turc modern pe toate cladirile si pe strazile Turciei. Mai mult, Turcia are o puternica traditie sindicala socialista si comunista, care refuza preceptele islamice impuse de guvernul lui Recep Erdogan. Actualele demonstratii anti-guvernamentale nu sunt alteceva decat revolta tinerilor din marile orase occidentalizate turcesti impotriva islamizarii societatii si a restaurarii Turciei de dinainte de Kemal Ataturk. Societatea turca din marile orase occidentalizata refuza de fapt prin aceste demonstratii anti-guvernamentale islamizarea Turciei.
Ionut Tene

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5329-Sa-238-ntelegem-ce-se-238-nt226-mpla-238-n-Turcia.aspx