Din lumea... lui Stanley Kramer (1084)


“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”

Secolul al V-lea al erei noastre s-a bucurat de existenta unui om de o cultura si inteligenta aparte, filosoful si istoricul Roman, Salvian, ale carui opere ar putea da un raspuns la starea degradanta in care a juns Planeta Terra, in general si America,  in special.
Adresandu-se populatiei Romei, Salvian le-a spus urmatoarele: "O, popor al Romei, sa-ti fie rusine... Nimeni nu trebuie sa gandeasca altfel, viciile vietii noastre stricate sunt singurele care ne-au cucerit. Gotii mint, dar sunt puri, Francii mint, dar sunt generosi, Saxonii sunt salbatici in cruzime... dar admirabili in castitate-cinste. Ce speranta poate fi pentru Romani, cand Barbarii sunt mai puri decat ei? - O, Roman people, be ashamed....Let nobody think otherwise, the vices of our bad lives has alone conquered us. The Gots lie, but are chaste, The Franks lie, but are generous, The Saxons are savage in cruelty....but are admirable in chastity. What hope can there be for The Romans when The Barbarians are more pure than they?"
 In anul de gratie 2013, urmand exemplul Romei Antice, care in anul 123 BC, sub Imparatul Caius Gracchus a introdus politica de "panem et circenses", paine si circ - bread and the circus, cetatenii Romei primind gratuit alimente-grane si distractii de o ferocitate inimaginabila in incinta Coliseumului si a Circului Maximus. Actuala politica a curentei administratii nu se deosebeste cu nimic de cea a Romei, care a dus la caderea celui mai mare si puternic Imperiu din istoria civilizatiei. Ceea ce filosoful Juvenal descria in anul 100 A.D., cand Imparatii Romei controlau masele, tinand populatia in ignoranta si distractii, departe de problemele imperiului, se intampla curent cand in anumite orase americane se organizeaza petreceri de 24 de ore, chipurile pentru comemorarea zilei de Memorial Day, care se doreste un omagiu adus celor care si-au sacrificat viata pe diferite teatre operationale, vizibile si invizibile. Asta, foarte probabil, spre a uita de performanta inadmisibila si sub orice critica a guvernului federal si de escamotarea scandalurilor legate de intimidarea alegatorilor din Philadelphia de membrii organizatiei teroriste Black Panters, de vanzarile de armament cartelurilor de droguri, de Benghazi fiasco si de o multitudine de alte scandaluri.
Stau si ma intreb, unde ar fi fost civilizatia Mapamondului, daca in anul 220 A.D. Dinastia Han n-ar fi extins Marele Zid Chinezesc, lucru care a determinat triburile de Huni indreptandu-se spre vest in loc de est, trecand prin Asia Centrala si devastand Imperiul Roman de Apus; unde ar fi fost civilizatia Planetei, daca in anul 452 A.D. Papa Leon nu l-ar fi convins pe Attila The Hun, supranumit The Scourge of God - Biciul lui Dumnezeu sa nu dea foc Romei. Pana la urma raspunsul l-am primit de la generalul Roman, Flavius Aetius, adresate aceluiasi Attila The Hun: "Un om civilizat, o tara civilizata este usor de cucerit; civilizatia lumii insa va apartine pe vecie, oamenilor civilizati si nu barbarilor".
Daca ne raportam la idoli ca Lady Gaga, Kim Kardashian, Jason Collins, personal am dubii ca putem vorbi sau intelegem notiunea de civilizatie. Faptul ca presedintii BHO si William Jefferson Blyte Clinton, cunoscut si sub numele de Bill Clinton, l-au catalogat pe baschetbalistul Jason Collins drept erou national, pentru simplul motiv ca a admis ca este homosexual arata starea de degradare morala in care a ajuns America. Eu, in ignoranta mea, am crezut ca eroi sunt cei care si-au sacrificat viata pentru linistea noastra ori au lasat umanitatii opere de exceptie in toate domeniile de activitate. Pentru mine, in prag de Memorial Day, cand scriu acest eseu, erou este Pat Tilman, soldatul american ucis in Afganistan, care a renuntat la o cariera de 3.6 milioane de dolari anual, in football american, pentru a primi 18 mii de dolari, salariul anual al unui U.S. Ranger: pentru mine este erou Johnny Michael Spann, ofiter de elita al super secretei Agentii Centrale de Investigatii - Grupul de Operatiuni Speciale, cazut la datorie la Qala-i-Jangi, langa Mazar-e-Sharif; pentru mine erou este Shannon Spann, sotia lui Michael care a avut curajul si taria morala sa ocupe locul ramas vacant dupa moartea lui Mike, desi avea de crescut trei copii ramasi orfani, iar suma de 275.000 de dolari, primita din partea Agentiei Centrale de Investigatii ii putea oferi o existenta tihnita: pentru mine eroi sunt cei 1.321.612 militari, cazuti la datorie pentru ca noi sa ne bucuram de ceea ce avem astazi, pentru mine eroi sunt cei 22.717 militari americani, morti intr-o singura zi la Antietam, Mariland, in timpul razboiului civil american, sau miile intorsi de pe teatre operationale in stare de invaliditate si care cer reintoarcerea pe diferite campuri de lupta.
Sa nu fi auzit presedintii administratiilor 42 si 44, trecuti prin Columbia - ma refer la Medellin, Cali si Cartagena - de profesorul si scriitorul Joseph Campell,                        intr-adevar trecut pe la Columbia University promotia 1927, specialist in mitologie si religie comparata, ca "un erou este cineva care si-a dat viata pentru ceva mai maret decat propria sa persoana - A hero is someone who has given his or her life to something bigger than oneself."
Si nu in ultimul rand, eroi sunt cei care lucreaza in cea mai performanta organizatie de Law Enforcement americana -Secret Service- formata in exclusivitate din descendenti ai Vechii Sparte, oameni dispusi in orice moment sa-si sacrifice viata pentru apararea vietii altora. Ca sa vedeti conformatia morala a celor din Secret Service, doresc sa va reamintesc de un episod mediatizat anterior si care a vut loc in incinta Biroului Oval, in timpul administratiei 42 - William Jeferson Blyte Clinton: un angajat al Serviciului a fost intrebat de presedinte, ce parere are despre el? Raspunsul a venit prompt si a fost demn de un descendent din Regele Spartan, Leonidas: nu-mi place de dumneavoastra, n-am votat pentru dumneavoastra, dar pentru ca atributiile mele sunt sa va protejez viata, in orice moment sunt dispus sa-mi dau viata pentru a o salva pe a dumneavoastra.
Pe malul Oceanului Pacific, isi duce existenta tihnita un ...descendent al Spartei. Iata ce apel a facut poporului american: "It is time for Americans who believe their leaders should be truthful and ethical to rise up and hold this charlatan and his unethical minions accountable - Este timpul pentru Americani, care cred ca leaderii lor trebuie sa fie morali si de incredere, sa se ridice si sa-l faca pe acest sarlatan si acolitii lui, responsabil pentru situatia existenta". Intr-un stat de drept, s-ar impune ca o necesitate stringenta. Ramane intrebarea: mai este America un stat de drept?
A. C. Ton

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5319-Din-lumea-lui-Stanley-Kramer-1084.aspx