Tudor Arghezi - despre VIATA, MOARTE

Banuiesc si eu ca majoritatea fiintelor omenesti care au trait vreodata pe pamant s-au intrebat ce inseamna viata, moartea, ce inainte de viata, ce dupa moarte si cate de acest fel.

La acestea, nici vorba ca cineva - dintre cei care se intreaba - adica om oricine ar fi el, sa fie cel care da raspunsul. Dupa toate filozofiile si sistemele teologice, CREZUL CRESTIN bazat pe SFANTA SCRIPTURA e de departe singurul in pozitia de a-si spune cuvantul.

- Evolutia? Ca din MATERIA MOARTA LA UN MOMENT in timp, datorita nu stiu carei "minuni" o particica infima moarta in sine, s-a AUTOFACUT particica VIE si apoi a evoluat pana la TINE cum esti azi?

- Ateismul? Fratele geaman al Evolutionismului, omul CENTRUL EXISTENTEI infinite, creatiune fara CREATOR?

- Spiritismul? Spirite constiente (de unde venite) in vesnica schimbare de forma cu incercari de comunicare intre diferitele trepte de existenta, logica redusa la absurd?

- Reincarnare? Batjocura ca mama ta s-a facut broasca sau ca tu ai fost in existenta anterioara soarece si visezi sau fara sa visezi, esti trecut la alta forma de viata?

Etc.

La urma urmei fiecare crede sau nu crede "ce vrea", dar acestea implica si tragedia de a se descalifica pe sine insusi, descalificare de statutul uman.

Scriptura zice ca prin nerespectarea conditiei de traire VESNICA, omul a intrat in situatia de MOARTE VESNICA. Dumnezeu a intervenit si prin Isus Hristos platind aceasta vina, a repus omul in situatia de a-i fi probata incaodata loialitatea fata de voia Lui, pentru din nou VIATA VESNICA.

Din nefericire, putini "crestini" declarati ca apartenenta, stiu ca Biblia vorbesete de doua morti pe care le numeste "moartea intaia" si "moartea a doua".

1. Moartea intaia, numita si SOMN, care survine prin degradarea trupului omului - urmare naturala a neascultarii. TEMPORARA.

2. Moartea a doua - moartea vesnica, scoaterea din sistemul existential pentru totdeauna, in mod juridic, prin refuzarea sistemului mantuitor.

Tot din nefericire, putini stiu ca Biblia vorbeste de doua INVIERI, pe care la numeste la fel, "intaia" si "a doua".

Sa lasam insa aceste lucruri de importanta vitala pe seama celor "platiti" prin slujba sa le spuna poporului, si de ce nu, poate mai bine, pe seama fiecaruia pentru sine de a le cerceta in Biblie, si sa revenim asupra unui singur aspect al acestui vast domeniu, in care mai marele nostru Tudor Arghezi se implica. Asa dar MOARTEA aceasta intaia, SOMNUL, fenomen continuu printre noi si cu fiecare dintre noi, la care asistam zilnic, iar intr-o zi, altii despre noi etc.

Intrucat Biblia vorbeste de INVIERE, moartea aceasta, intaia, SOMNUL, inseamna ca e temporara. Nici vorba de mergerea sufletului in rai intr-o traire constienta mai inalta si comunicativa cu cei de pe pamant. Daca ar fi asa, n-ar mai fi nevoie de INVIERE. Nici vorba de TERMINARE DEFINITVIA cu viata, pentru ca Scriptura vorbeste de INVIERE. Atunci ce? Expresia SOMN, este cea mai potrivita. Ea mai este folosita in Scriptura ca DORMIRE, iar moartea aceasta la care asistam zilnic e numita ADORMIRE, fireste, pana la TREZIRE, inviere.

Folosind terminologia moderna de pe computer, omul este DOCUMENTUL. La moartea aceasta - intaia, el DISPARE de pe ecran, dar nu prin STERGERE, ci prin PASTRARE, putand fi adus inapoi pe ecran la dorinta. DOCUMENTUL e ASCUNS numai.

Ce parere aveti dragi cititori, ca Tudor Arghezi ajungand la aceasta problema, o confrunta Scripturistic scriind poemul DE-A V-ATI ASCUNS...? si inca il mai numeste "JOCUL SFINTELOR SCRIPTURI". Folosirea cuvantului JOC in legatura cu MOARTEA si INVIEREA, nu este o profanare a ideii din partea poetului, ci o adaptare a acestei mari invataturi la intelesul copiilor - la propriu si la figurat, adresarea fiind catre "PUII MEI, BOBOCII MEI, COPIII MEI". Tot poemul este scris ca forma de exprimare in aceasta maniera. Esentialul Scripturistic este insa respectat. Este vorba de "DE-A V-ATI ASCUNS" si nu de PIEIRE, este vorba de INVIERE, citand din Evanghelie - "STIIND CA SI LAZAR A INVIAT" - este vorba de "JOCUL" (numit pentru copii asa) din Sfintele Scripturi in legatura cu moartea, joc pe care il dezice caci nu e de la Dumnezeu ci de la Satana, si despre care zice in incheierea poemului sau "ARDE-L-AR FOCUL!" Adica jocul acesta nefericit de-a MOARTEA datorita caderii omului, va fi rezolvat. Ce altceva decat ceea ce spune din nou Scriptura "moartea si locuinta mortilor au fost aruncate in IAZUL de FOC".

Asa se incheie Biblia, tot asa isi incheie Tudor Arghezi poemul sau. A crezut mai marele neamului nostru in ISUS HRISTOS?

Benone Burtescu

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a523-Tudor-Arghezi-despre-VIATA-MOARTE.aspx