ÎNTREBARI, RASPUNSURI, COMUNICARE

Marina GLODICI


Dupa cum bine stim cu totii, sau majoritatea dintre noi, comunicarea sta la baza tuturor relatiilor interumane. Si asta pentru ca aceasta capacitate de a vorbi si de a ne exprima sentimentele si intentiile este ceva specific uman. Ea confera membrilor societatii modalitatea de a se cunoaste reciproc, de a-si dezvalui sentimentele si de a inchega relatii de prietenie bazate pe respect, dragoste si pasiuni comune precum arta, profesiile, principii comune, si alte criterii dupa care oamenii se grupeaza, formand o comunitate. „Asadar, cuvintele, fie ele rostite ori scrise, sunt  un mijloc de comunicare a ideilor. Aceasta este un lucru de baza in natura umana si isi are radacina in originea noastra divina" (.A.W.Tozer). Intotdeauna cand am pus ceva in balanta, am incercat sa judec anumite situatii, mi-a placut sa ma bazez pe fapte concrete si nu pe vorbele auzite si nevalidate sau din supozitii. De aceea am pus  intrebari, am primit raspunsuri si astfel am incercat sa trag concluzii exacte si speram din tot sufletul sa pot comunica armonios cu cei din jur, in vederea intelegerii si colaborarii adecvate.
Din pacate sunt oameni carora nu le prea place sa comunice direct si practica asa numitul circuitul inchis de informatii care poate fi foarte periculos, dar si extrem de jenant pentru cei pe care ii implica. Am citit undeva despre o intamplare. Se zice ca un domnitor a fost odata bolnav si a chemat un medic renumit. Acesta a intrebat despre simptomele bolii sale, despre apetitul pacientului, despre somn, despre digestie. Pe scurt, a pus o serie de intrebari. Acest lucru nu a placut domnitorului si i-a spus ca nu-i plac intrebarile. Medicul s-a ridicat si s-a indreptat spre usa. Inainte sa iasa, s-a intors spre domnitor i-a spus politicos: "Excelenta, daca o sa mai fiti odata bolnav, va recomand sa chemati un veterinar. Acela nu pune intrebari pacientilor".  Puterea de a vorbi este un dar nobil din partea lui Dumnezeu. Trebuie sa interactionam si sa fim intelepti, deoarece „Darul care il face pe om de a transpune idei abstracte in sunete este un insemn al onoarei lui de a fi fost creat dupa chipul lui Dumnezeu" (A..W.Tozer).
In activitatea mea jurnalistica mi-a fost dat sa iau multe interviuri si de fiecare data eram uimita de frumusetea sufleteasca pe care o descopeream in fiecare persoana interveivata. Imi aduc aminte, chiar la inceputul profesiei mele de jurnalist, am luat un interviu de la o mare personalitate ce reprezenta o institutie publica. Aceasta a dat dovada de un mare caracter si cu multa amabilitate s-a aratat deschis pentru a discuta si a educa populatia. Este adevarat ca „O vorba spusa la timp este ca un mar de aur intr-un cosulet de argint..., iar  marea conditie a adevarului, pentru stabilirea lui, este discutia libera si cinstita" (Richard Wurmbrand).
Desigur ca sunt multi care sunt specializati in comunicare stiu cum sa manipuleze prin publicitati inadecvate si spre regretul nostru au o mare influenta asupra populatiei. Comportamentul nostru, deschiderea fata de semeni, corectitudinea si responsabiliatea de care dam dovada sunt foarte importante. „Nu ceea ce face un om este de o importanta vitala, ci ceea ce este el in ceea ce face. Mai mult decat activitatile pe care le desfasoara un om, atmosfera pe care o creeaza el este ce care are o influenta de durata" (Oswald Chambers). Deci, cuvintele te invata, insa exemplele sunt cele care te pun in miscare.  
Revenind la subiectul propus, comunicarea, va invit, dragii mei cititori, sa comunicati si sa fiti fara prejudecati. Spuneti mereu lucrurilor pe nume. Sincer si direct. Nu va uitati dupa zvonuri si vorbe goale. Apreciati doar informatia autorizata care se poate demonstra. Asa se pot rezolva multe din probleme. Stati de vorba unii cu altii ca sa va cunoasteti si veti redescoperii universul sufletesc al fiecaruia... Veti fi incantati sa vedeti cati oameni deosebiti sunt in jurul dumneavoastra. Viata va fi mai simpla si mai frumoasa daca vom trai intr-o armonie plina de prietenie dragoste si respect.
  In ceea ce priveste  intrebarile si raspunsurile „Important este sa nu te opresti niciodata din a-ti pune intrebari".(Albert Einstein). „Nu cauta raspunsuri imposibile. Mai bine schimba intrebarile" (Confucius). „Fiecare comunicare este o sansa de a imputernici pe cineva. Invata cand sa fii taios, cand sa fii agreabil si cand  sa mentii o pozitie echivoca" (Bruce Hyland).

Marina GLODICI
Cluj-Napoca
13 aprilie 2013


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5148-206-NTREBARI-RASPUNSURI-COMUNICARE.aspx