STRIGATUL ARDEALULUI ; PENTRU TOATA SUFLAREA ROMÂNEASCA SI EUROPAde Preot Aurel Sas, Iconom Stavrofor, Las Vegas

 „Zisu-i-a Iacov: „Jura-mi-te acum!”  Si i s-a jurat Isav si a vandut lui Iacov dreptul sau de intai-nascut!
Atunci Iacov a dat lui Isav paine si fiertura de linte si acesta a mancat si a baut, apoi s-a sculat si s-a dus. Si astfel a nesocotit Isav dreptul sau de intai-nascut.” (Facere 25, 33-34)

 
(Continuare din editia precedenta)

 Scripturile urmatoare descopera conducatorilor guvernelor lumii, pentru toata istoria, inlaturarea celor ce nu sunt dupa inima lui Dumnezeu in conducerea popoarelor, cum nu a fost regele Saul, zicand: „Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul” (1 Regi 13, 13-14) „Domnul a zis catre Samuel: „Pana cand te vei tangui tu pentru Saul, pe care l-am lepadat, ca sa nu mai fie rege peste Israel? Umple cornul tau cu mir si du-te, ca te trimit la Iesei Betleemitul, caci dintre fiii lui Mi-am ales rege” (1 Regi  16, 1). „... Si a zis Domnul catre Samuel: „Scoala-te si unge-l pe David, caci el este bun!” Atunci Samuel a luat cornul si l-a uns in mijlocul fratilor sai; si Duhul Domnului a venit peste David, din ziua aceea si de atunci inainte...” (1 Regi 16, 12-13).
 
Transilvania pamant daco- roman Romanesc

Acest articol nu se vrea un document istoric, ci un Strigat de durere al Ardealului – in istoria ce o traim, dar se simte nevoia de a aminti ceva din adevarul istoric ca Transilvania este pamant daco-roman. Dovezile istoriei vorbesc ca Imparatul Traian de la Roma a trimis armata Imperiului sa cucereasca Dacia si nu a gasit in Transilvania unguri si nici nu sunt dovezi istorice ca s-a batut cu ungurii, ci sunt evidente istorice ca armatele romane s-au batut cu dacii si regele lor, Decebal, in cele doua razboie de cucerire, 101-102 si 105-106.
Voi prezenta mai jos o sinteza istorica scurta si adevarata de la sursa: www.miscarea.net/transylvania2.htm. „O minciuna grosolana: Ungaria a stapanit Transilvania o mie de ani!
                                   de Pr. Nicolae Grebenea

„Se staruie ca opinia publica sa accepte afirmatia falsa ca Ungaria ar fi stapanit Transilvania o mie de ani! Insasi Ungaria ca stat nu are o mie de ani de existenta. Ungurii au venit in Panonia in anul 896, iar cronica lui Anonimus, Gesta Hungarorum, spune ca acolo si in Transilvania au gasit romani. Ei au venit ca o hoarda care s-a napustit asupra Italiei cu scopul de a intra in Roma, inspaimantand atat de mult Apusul, incat acesta a introdus in rugaciunile sale ectania: „Doamne, pazeste-ne de unguri!”.
Cronicile apusene spun ca ungurii erau cruzi (a se vedea observatiile unui american, Wilson Lehrer: „Ardealul, pamant romanesc”. In cateva lupte cu imparatii germani, ungurii au primit lovituri zdrobitoare. Dupa infrangerea de la Lechfel, din anul 955, ungurii au fost obligati sa ramana pe teritoriul actualei Ungarii si sa-si organizeze un stat ungar. Intre anii 1050 si 1200, timp de 150 de ani, ungurii au cucerit Transilvania, dar nu au putut domina acest mare teritoriu de peste 84.000 de kilometri patrati si au fost siliti sa recunoasca Ardealul drept voievodat independent. De fapt, Transilvania este cunoscuta in istorie ca voievodat independent si ca Mare Voievodat, cu voievodul ei, cu armata sa si cu politica externa proprie.
Hotararile pe care le-a luat Transilvania nu le-a dictat Budapesta, ci dietele Transilvaniei de la Turda sau Cluj. Insasi istoria Ungariei nu vorbeste altfel despre Transilvania. Ungaria a ramas ca stat independent de la 955 pana la 1526, cand a fost zdrobita la Mohaci si prefacuta in pasalac turcesc. A ramas asa vreme de 162 de ani, pana la asediul Vienei, din 1683, cand turcii au fost infranti. Dar, dupa aceea, Ungaria nu a fost independenta, ci a fost anexata de Austria ca o provincie a ei, asemeni Croatiei, Bosniei si Poloniei.
   La 1848, ungurii s-au rasculat si s-au declarat independenti, proclamand si incorporarea Ardealului la Ungaria, insa Austria a reusit sa-i invinga, ajutata de armatele rusesti in 1849. Ungaria a continuat sa fie o provincie a Austriei. In sfarsit, la 1867, ungurii reusesc o uniune cu Austria, formand Statul Austro-Ungar, cand Transilvania a fost incorporata Ungariei si a indurat acest statut pana la 1918. Atunci, beneficiind de dreptul la autodeterminare a popoarelor, Transilvania s-a unit cu Romania, prin hotararea romanilor din 1 Decembrie, de la Alba Iulia, si a sasilor, din 9 Ianuarie 1919, de la Medias. Deci, Transilvania a fost efectiv sub unguri numai 51 de ani: de la 1867 la 1918, iar Ungaria ca stat a existat intre 955-1526 si intre 1867-1918, totalizand in cele doua perioade 622 de ani. Ne intereseaza statul ungar pana la 1918, pentru ca pana atunci ar fi putut stapani Transilvania, dupa fanteziile pe care le vehiculeaza maghiarii. Prin urmare, afirmatia ca Transilvania a fost a Ungariei o mie de ani este falsa.
Este cazul ca ungurii insisi sa iasa din inselarea in care s-au asezat si sa-si revizuiasca afirmatiile si pretentiile potrivit adevarului istoric. Aceasta i-ar linisti si pe ei si pe vecinii lor, care sunt tulburati de sovinismul maghiar. („Crezul Nostru”, August, 2000, Bacau). Multumesc Preotului Nicolae Grebenea pentru aceasta Sinteza istorica, concisa si adevarata, dupa evidentele istoriei si crezului lor de la Bacau, alt pamant romanesc dincolo de Carpati, caci vin in ajutorul fratilor lor de peste munti in Transilvania, care avem acelasi crez si aceeasi credinta crestina ortodoxa, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea tuturor in Hristos Iisus „Mantuitorul lumii” (Ioan 4, 42).
 
 Strigatul Ardealului este glasului sangelui stramosilor din pamant

„Si a zis Domnul: „Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga catre Mine din pamant. Si acum esti blestemat de pamantul care si-a deschis gura sa, ca sa primeasca sangele fratelui tau din mana ta” (Facere 4, 10-11). Aceasta Scriptura ne descopera intrebarea lui Dumnezeu catre Cain, care varsase sangele fratelui sau Abel si pedeapsa cu blestemul pamantului „care si-a deschis gura sa, ca sa primeasca sangele fratelui” (Facere 4, 10-11) sau! Precum a strigat atunci glasul sangelui lui Abel din pamant catre Dumnezeu, asa striga azi glasul sangelui romanilor cazuti sub loviturile maghiare din trecut catre cei din generatia de azi, care iau cetatenie ungara, vanzandu-si dreptul de „intai-nascuti”, pentru un blid de „linte”, ca Isav si sa planga mai tarziu.
Care este vrednicia noastra fata de inaintasii nostri, care si-au dat viata pentru pamantul Ardealului si a Romaniei pentru ca sa aiba urmasii lor o patrie si o tara a lor de la Nistru si pana la Tisa? Cei care am plecat din Romania inainte de revolutie am mers ca sa ne salvam viata de la guvernul de dictatura comunista cu securitatea lui, dar cei de azi nu mai au aceste motive ca sa ia cetatenia maghiara. La romani este o zicere adevarata si inteleapta care spune: „sangele apa nu se face”. Astfel, el va striga prin glasul lui catre urmasi ca un paraias, ce nu va putea fi oprit pana nu se va face dreptate.
 Cum sangele lui Abel a strigat din pamant catre Dumnezeu, asa trebuie sa strige si glasul sangelui nostru celor vii din inimile noastre in aceasta generatie impreuna cu sufletele divine in rugaciune catre Dumnezeu, sa ne salveze Transilvania si intregul pamant romanesc de la Nistru si pana la Tisa. Noi, romanii, avem pamant la vecini astfel: jumatate din Bucovina apartine acum Ucraniei, Moldova de dincolo de Prut si pana la Nistru apartie influentelor straine rusesti, Cadrilaterul, patru judete apartin Bulgariei si o parte din Banat apartine Sarbiei, data ca zestre de rege cand si-a casatorit odrasla cu printul Sarbiei.
 Regele Romaniei de atunci, trebuia sa dea zestre fiicei sale la casatorie din averea lui personala, si nu din pamantul Tarii Romanesti, care nu-i apartinea lui, cu atat mai mult cu cat el nu era roman. Chiar daca era roman, regele nu avea dreptul sa dea zestre din pamantul Tarii cuiva la casatoria fiicei sale. Tot asa si atunci a lipsit glasul sangelui celor vii din guvernul Tarii la acea vreme istorica cum lipseste glasul sangelui romanesc a unora din guvernul de la Bucuresti in aceste vremuri pentru Transilvania.
 
 Strigatul Ardealului auzit de o eleva de 15 ani de la un liceu din Covasna!

Sabina Elena, de la un liceu din Covasna, mergand la scoala cu o Bendita Tricolor i-a fost luata de diriginta ei si astfel s-a vazut cum strigatul Ardealului a fost auzit si de alte scoli din tara, care au maifestat spre sustinerea Sabinei Elena si a Tricolorului in Transilvania. Odata cu aceasta se vad cuvintele Mantuitorului Hristos din Scriptura care zice: „… Iar Iisus le-a zis: Da. Au niciodata n-ati citit ca din gura copiilor si a celor ce sug ti-ai pregatit lauda?” (Matei 21, 16). Asa a raspuns Domnul liderilor vremii Sale cand copii I-au cantat Osanale. Astfel, vedem cum si copiii generatiei noastre au iesit la Revolutia din 1989, cat si acum cand sunt stramtorati si lipsiti de drepturi in propria lor Tara de etnia secuiasca si maghiara minoritara din Transilvania. In acelasi timp, reprezentantii din Guvernul de la Bucuresti stau si privesc evenimentele istoriei triste de azi.
 Vazand pe internet, interviul luat Sabinei Elena de TV Realitatea, am putut sa observ cum multa lume a auzit - Strigatul Ardealului - si raspunsurile decente de armonie si de pace date de eleva Sabina Elena de cincisprezece ani, cat si de mama si avocatul ei prezent. Pot sa afirm ca nu este vorba de un patriotism si nationalism ramanesc extremist, ci de un patriotism si nationalism romanesc in aparare. Apoi, se vede atat de clar dorinta natiunii romane de a trai in pace si armonie cu toate etniile minoritare din Romania si de a avea chiar familii mixte si de a creste copii impreuna. In familia mea sunt casatorii mixte si se iubesc si cresc copii impreuna, fiindca iubirea nu cunoaste granite nationale pentru ca iubirea din sufletele oamenilor este de origine divina.
 Duhul Sfant indeamna oamenii la iubirea frateasca, zicand: „In iubire frateasca, unii pe altii iubiti-va; in cinste, unii altora dati-va intaietate” (Rom. 12, 10). Popoarele si oamenii din toate natiunile si din aceeasi natiune au devenit fratii in Hristos Iisus „Mantuitorul lumii” (Ioan 4, 42), dupa ce au fost rascumparati de sub moartea pacatelor in robia diavolului (Evrei 2, 14) in Jertfa Sa de pe Crucea Golgotei. Etnia secuiasca si maghiarii din Romania sunt popoare crestine si astfel trebuie sa primeasca revelatiile lui Dumnezeu prin Sf. Scripturi de a trai in iubire si pace. Lupta impotriva nu apartine duhului Bisericii crestine de nici o confesiune.
 Neascultarea glasului lui Dumnezeu „… sa ne iubim unii pe altii” (2 Ioan 1, 5) produce atatea rani istorice si crime intre oameni in urma carora Dumnezeu intreaba si azi pe cei ce nu iubesc pe fratii lor, care sunt tot fiinte umane ca ei, precum l-a intrebat pe Cain, care a omorat pe fratele sau Abel cand a zis: „Si a zis Domnul: „Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga catre Mine din pamant. Si acum esti blestemat de pamantul care si-a deschis gura sa, ca sa primeasca sangele fratelui tau din mana ta” (Facere 4, 10-11). Elibereaza-ne, Doamne, de surzenia si de orbirea spirituala, dupa Scriptura ce ne reveleaza, zicand: „… Ei au ochi si nu vad, urechi au, dar nu aud” (Ieremia 5, 21).
 Astfel, cei din Transilvania, de diferite etnii nationale, trebuie sa fie un exemplu pentru copiii lor de traire in iubire divina, armonie si pace, caci vor fi intrebati de Dumnezeu „Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga catre Mine din pamant”. Acest glas poate sa strige catre Dumnezeu in urmasi si in cine stie ce generatie iar raspunzatori, vii sau morti, vom fi noi parintii lor care i-am educat. Ceea ce am semanat aceea culegem.
 Ca fiu al Ardealului, nascut pe Somes, fost preot in Timisoara, desi pe un alt continent acum, cu preoteasa Lidia, impreuna cu 5 copii, 6 nepoate, 2 nepoti si alta nepoata pe drum, plecati inainte de Revolutie din 1989 din cauza dictaturii comuniste nu am putut sa nu scriu, tot in aceasta luna Martie, 2013, un alt articol - Strigatul Transilvaniei – determinat de manifestarea secuilor la Targu Mures pentru autonomie, din Martie 10, 2013. Dupa evenimentul cu eleva Sabina Elena de la un Liceu din Covasna, din Martie 15, 2013, si cu cetateniile oferite de Ungaria si luate de romanii din Transilvania am fost determinat sa scriu al 2-lea articol – Strigatul Ardealului – pe care l-am auzit in inima mea sa-l scriu spre slava lui Dumnezeu, Care si-a impartit pamantul sau natiunilor ce le-a creat si spre mantuirea romanilor, secuilor si ungurilor in pace, alaturi de celelalte natiuni ale lumii in Hristos Iisus „Mantuitorul Lumii” (Ioan 4, 42).
 In iubirea de frati in Hristos, romani, secui si unguri, ce o am pentru toti, inchiei si acest articol – Strigatul Ardealului – cu rugaciunea de traire in pace si intelegere din Psalmul 66, 1-6, zicand: „Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi si ne binecuvinteaza, lumineaza fata Ta spre noi si ne miluieste! Ca sa cunoastem pe pamant calea Ta, in toate neamurile mantuirea Ta. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele, Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate! Veseleasca-se si sa se bucure neamurile, ca vei judeca popoarele cu dreptate si neamurile pe pamant le vei povatui. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate. Pamantul si-a dat rodul sau. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, Dumnezeul nostru. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, si sa se teama de Tine toate marginile pamantului” (Psalmul 66, 1-6)
 Slava „Marelui Dumnezeu si Mantuitorului nostru Hristos Iisus, Care S-a dat pe Sine pentru noi, ca sa ne izbaveasca de toata faradelegea si sa-si curateasca Lui popor ales, ravnitor de fapte bune” (Tit 2, 13-14), pentru a trai in pace, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea sufleteasca. Aflandu-ne inainte de Sfintele Pasti va salut pe toti: Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat! Si sa primim cu totii mesajul Sau dupa Inviere: „Pace voua!” (Ioan 20, 19). Amin.

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5120-STRIGATUL-ARDEALULUI-PENTRU-TOATA-SUFLAREA-ROM194-NEASCA-SI-EUROPA.aspx