Acelasi putregai, alta smecherie enciclopedica
Maria Diana Popescu, Agero

Nu doar in tomberoane se gasesc gunoaie. Resturi alterate sint cu duiumul in crismele politice, unde se vind si se cumpara doctrine pentru cleptomani, dar si in gastile transpartinice, care acum se infrunta pentru prazile de la viitoarele raioane. Deocamdata, Romgaz si Transgaz. Ce sa mai! E razboi intre baronii locali si cei de la centru. Numai ca nu se mai trage cu pusca. Intrind de fiecare data pe usa secreta a conflictului dintre esenta si aparenta, dintre ceea ce sint cu adevarat si ceea ce vor sa para pristandalele noastre, dau tot timpul de acelasi putregai si de fosforescenta eternelor figuri, gata sa se ia la trinta in orice moment pentru vrabia din mina. Aceleasi mecanisme stricate, pe care e musai sa le string cu usa, musai sa le sufoc in oprobriu, demontindu-le miturile. Tot soiul de musterii si excentrici originali si-au gasit locul nefiresc de „cald” in politica incapatoare, mai ceva decit Arca lui Noe, tocmai pentru ca nimeni nu misca un deget ca sa le confere adevarata legitimitate. Cam toti parvenitii care folosesc un scaun de birou politic se molipsesc de cleptomanie si concep urgent planuri solide de ciupeala. Va mai amintiti brandul „Sa traiti bine”? Destui rataciti mai cred in el, cum mai nou cred in proaspata miscare populara de buzunar. Alta smecherie, cu o mina de aderenti, cit sa incapa intr-un autobuz.
A nu se confunda inteligenta cu smecheria enciclopedica! Misculatia e una si aceeasi cu „Miscarea Populara” si cu petardele din noua lada de zestre, pregatita mezinei mostenitoare, cu gind ascuns, de catre grijuliul tata, in putinul timp pe care il mai are de petrecut, ca flotant, la palat. Cum sa nu-i lasi copilului o mostenire vie, colcaitoare, care sa-i asigure alte mandate de euro-parlamentar! Pentru moment miscare browniana pe dreapta, mai tirziu, miscare de rotatie, de revolutie, apoi, in final, rectilinie, in paralel cu miscarea curbilinie! Exemplarele acestea unicat ar trebui „admirate” peste secole la Antipa, impaiate si cu ordonantele mincate de molii. Decit sa faca muzeul bani pe exponate umane care au suferit cindva, ca in cazul „The Human Body”, mai bine ar face bani pe cei care au facut poporul sa sufere. Macar asa, intr-un viitor indepartat ar fi de ajutor tarii. Organizatorii expozitiei de la Antipa, alcatuita din trupurile moarte ale unor detinuti chinezi, care au fost maltratati si schingiuiti, sint fara doar si poate niste barbari fara moralitate, fara scrupule. Sa faci bani pe seama suferintei, dincolo de faptul ca e revoltator, depaseste gradul de cruzime umana! Ministerul Educatiei ar trebui sa interzica scolilor vizitarea controversatei expozitii. Anatomia pe piese umane conservate se invata in mediu controlat, universitar, cu rigoare, respect si discretie, in scop nobil, util chirurgilor si altor medici. Nu expui mumii decorticate pentru bani, fara nicio alta utilitate nobila, ca sa le fotografieze exaltatii si sa umple netul cu ele.
Toti expertii vor sa faca bani pe spinarea omului de pretutindeni, viu sau mort. Astfel ca periodic mai arunca prin lume cite un virus si tot ei creeaza un antivirus de vinzare. In China comerciantii au fost avertizati sa-si ucida gainile si porumbeii, pe motiv ca sint infectati cu noul H7N9. Uite unde a ajuns fiola cu virusul Guanarito, despre care scriam in editorialul precedent, disparut in urma cu doua saptamini dintr-un laborator national de cercetare din orasul Galveston, Texas. Uite cum alt virus creat pe lamela face industria carnii de pasare sa tremure din nou. N-a murit nimeni de boala vacii nebune, de gripa aviara, porcina sau aflatoxina. Nici de muscatura de capusa, nici de intepatura tintarului ucigas. E vorba de manipulari in serie, cu profituri uriase si rapide, mai tari ca in industria hollywoodiana. Asa cum misiunea aselenizarii din ’69 este falsa, cum falsa s-a dovedit a fi si afirmatia lui Bush in legatura cu existenta armelor de distrugere ale lui Saddam Hussein, cu scopul de a declansa razboiul petrolului, tot asa industria farmaceutica si medicala inventeaza boli false pentru a-si spori veniturile.
Fals, insa, nu este faptul ca Atena, ca sa-si mai acopere din datorii, si-a vindut din proprietatile de la Bruxelles si Belgrad, urmind cele din Slovenia si Tashkent. Nici Putin parca nu mai e atit de fals cind ii da pe dinafara moralitatea si doreste legiferarea uniformei scolare in institutiile de invatamint rusesti. Pina la urma, tine cu poporul lui si nu arde gazul de pomana cu libertatile occidentale, poluante pentru generatia tinara.

 Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5114-Acelasi-putregai-alta-smecherie-enciclopedica.aspx