ÎN APARAREA MANTUITORULUI
Isus a fost ca un brad ivit dintr-o stanca,
Inaltandu-Si statura regala spre soare si cer,
Stralucind ca si apa din lacul cu apa adanca
Ce-asteapta-n tacere o miscare-n mister...

El a fost ca o gradina-n parfumul de flori
Si ca un munte frumos inaltat inspre nori,
Ca si zapada curata si sfanta ce-acopera glia
Cu albul imaculat al inocentei ce-o da doar Mesia!


Prof. Dumitru Buhai

Ieri, am intrat intr-o librarie sa cumpar o carte de medicina despre care aflasem ca aparuse de curand. Am poposit la parterul librariei, ca sa rasfoiesc prin cartile ce erau aranjate frumos pe etajere sau pe mesele de la intrare. Printre cartile ce mi-au cazut sub privire a fost si una intitulata "Codul Da Vinci", scrisa de canadianul Dan Brown. Am luat cartea si am citit din curiozitate mai multe pagini, la intamplare... Simteam ca-mi moare bucuria de a citi... Aveam sub ochii mei o blasfemie la adresa Mantuitorului meu si al tuturor crestinilor „nascuti din nou" si pecetluiti de Duhul Sfant pentru Imparatia Cerului.     
Aflasem despre cartea aceasta inca de la aparitia ei. Citisem si comentarii despre ea, dar ce citeam eu – acum – cu ochii mei mi-a retezat curiozitatea si mi-a intristat sufletul... Fictiunea autorului acestei carti urmareste curiozitatea cititorilor prin teoria conspiratiei ce o foloseste, insa, bazat pe cele mai grosolane minciuni ce sunt capabile sa zdruncine dogmele crestinatatii si credinta in Dumnezeu a cititorilor neancorati bine in  invataturile Bibliei si in al caror suflet nu s-a produs „nasterea din nou".
Subiectul acestui roman este ales fara alt scop decat sa fie o incercare de denigrare a Divinitatii Mantuitorului. O face autorul „Codului lui Da Vinci" cu dibacia diabolica a unuia care scrie, folosind principiul „scopul scuza mijloacele". Si scopul lui Brown – sunt sigur – a fost sa devina faimos si sa se imbogateasca cu milioanele de „arginti", fara mustrari de constiinta pentru consecintele otravirii mintii si sufletului multor cititori.
Presupusul – scos din fictiunea unei minti pagane – „secret al Sfantului Graal", pastrat cu strasnicie de doua mii de ani de istorie este „decodificat", dupa o cursa disperata a personajelor principale ale carti de a patrunde in tainele descifrarii multelor indicii ascunse in picturile lui Leonard Da Vinci.
N-am intentia sa analizez aceasta carte fara merite stilistice deosebite, dar care a starnit atata valva in intreaga lume, facand dintr-un autor obscur si fara prea multi bani un autor celebru, cu milioane de „arginti", proveniti din vanzarile „Codului lui Da Vinci", tiparit de acum in peste noua editii, cartea fiind deja vanduta in peste 40 de milioane de exemplare, fiind tradusa si in limba romana si cumparata pana acum de peste 130.000 de romani.
Daca la cele de mai sus adaugam si realitatea trista ca dupa aceasta carte s-a turnat un film, in care joaca actori cunoscuti, nu putem sa nu scoatem in evidenta pericolul moral si spiritual al unor asemenea „creatii" ce ataca ce este mai sfant in credinta crestina.  
Cand cineva fara scrupule ataca cu atata virulenta fundamentul crestinismului, nu poti sa nu te ridici in apararea Adevarului biblic si a frumusetii credintei in Dumnezeu: Tatal, Fiul si Duhul Sfant.
De dragul Mantuitorului nostru, Crestini romani, sa ne unim in apararea credintei in Dumnezeu, ca nimic si nimeni sa nu ne altereze bucuria mantuirii si certitudinea ca Domnul Isus este Mesia: El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut pe Pamant, a trait in umilinta, a murit si a inviat din morti, inaltandu-Se la Cer, ca sa ne pregateasca un Loc, ca acolo unde este El sa fim si noi, in fericirea si Gloria vesnica!
Cred din tot sufletul meu, cu toata inima mea si cu tot cugetul meu ca Isus, Fiul lui Dumnezeu, este Mantuitorul meu. Cititorule, este El si Mantuitorul tau?
El este Mesia, Cel promis, despre care S-a scris, inainte sa Se fi nascut, sa traiasca, sa moara si sa invieze. S-au scris nenumarate carti, s-au tinut mii si mii de predici, s-a dus vestea pe tot pamantul prin viu grai despre personalitatea desavarsita si despre stralucirea morala a Domnului Isus. „El este oglindirea slavei lui Dumnezeu si intiparirea Fiintei Lui; si care tine toate lucrurile cu Cuvantul puterii Lui..."(Evrei 1:3), suma si esenta binelui, Cel „in care locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii". Sfintenia Lui a fost desavarsita, iar frumusetea Lui a fost pura si unica, precum slava lui Dumnezeu. Dragostea Lui a fost altruista, plina de grija pentru sufletele noastre, jertfitoare, pana la moartea pe o cruce. A fost un caracter desavarsit, atotputernic si umil, rabdator in suferinte, rascumparator al pacatelor intregii omeniri. El a fost trimis de Tatal, ca sa implineasca voia Lui, desavarsind lucrarea de Rascumparator si sa implineasca toate profetiile cu privire la Mantuitorul care este Personalitatea omeneasca si divina centrala a crestinismului: „Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii", Omul Durerii, Profetul, Preotul si Regele, Fiul Tatalui Ceresc, Dumnezeu intrupat, Cel ce are sa vina sa ridice la Cer pe ai Sai.
Subiectul central al celor patru Evanghelii consta in a dovedi ca Isus Cristos a fost Mesia: Cristosul, Fiul lui Dumnezeu. Evanghelia lui Ioan are un accentuat scop de a arata ca Isus este Mantuitorul si ca El intruchipeaza toate atributele lui Mesia. „Dar lucrurile acestea au fost scrise, pentru ca voi sa credeti ca Isus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu si crezand sa aveti viata in Numele Lui"(Ioan: 20:31) – subliniaza Ioan.
Martor credincios al evenimentelor descrise cu fidelitatea unui cronicar despre viata unica a Mantuitorului, Ioan ne transmite exact cuvintele Invatatorului, pentru a ne indemna sa apelam la  Biblie, pentru a gasi apa curata si limpede a Adevarului ca Isus Cristos este Domnul. El este Mesia, Cel ce ne spune: „Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine"(Ioan 5:39).
Una dintre cele mai convingatoare dovezi ca Isus este Mesia este ca venirea Sa pe pamant a fost profetita cu 483 de ani inainte de catre Daniel, in cartea ce-i poarta numele (Vezi:Daniel 9:25-26).
In Domnul Isus gasim implinite alte sute de profetii din Vechiul Testament, din care enumar cateva pentru a sublinia veridicitatea afirmatiei ca Isus este Mesia. Caracterul si caracteristicile lui Mesia sunt conturate cu claritate in Isus. El a fost Cel fara de pacat, la fel de Sfant ca Dumnezeu, „Domnul, Odrasla neprihanita"(Ieremia 23:5), Alesul lui Dumnezeu (Isaia 42:1), neprihanit, biruitor si smerit (Zaharia 9:9), cel mai frumos dintre oameni, cu harul turnat pe buze, binecuvantat de Dumnezeu (Psalmul 45:2).
A fost prevestit ceea ce in Isus s-a implinit cu o exactitate dumnezeiasca. El a fost Isus, Cristosul, cu un caracter perfect: Om si Dumnezeu intr-un vas de pamant ca al meu si al tau!... A fost Mesia cel perfect in carne si oase, dar El este Incantatorul Imparat al Universului, desfatarea Tatalui Ceresc.
<<A doua zi, Ioan...a zis: „Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii..." „El(Andrei). Cel dintai, a gasit pe fratele sau Simon, si i-a zis: Noi am gasit pe Mesia" (care talmacit insemneaza Cristos">>(Ioan 1:29, 41).
Cuvantul „Mesia"(Ebr.Mashiah, Aram. Meshiha, Gr. Messias), in romaneste vine din limba greaca. Sensul de baza al acestui cuvant este „Cel Uns". Cuvantul folosit cu acest sens in limba romana este Cristos (sau „Hristos"). Septuaginta foloseste de 40 de ori cuvantul „Hristos" pentru a traduce cuvantul ebraic „mashiah". In vechiul Israel persoanele consacrate pentru scopuri sacre erau „unse" prin turnarea de ulei curat peste ei. Chiar lucrurile consacrate pentru slujba sfanta erau unse cu untdelemn, cum a fost tabernacolul, cu cladirea lui si diferitele lui parti, precum si vasele sfinte folosite in timpul slujbelor ceremoniale (Exodul 30:26-30, 40:9-11). Uneori,  consacrarea profetilor era facuta prin ungerea cu ulei (1 Regi 19:16). Despre asemenea mod de punere in lucrarea sfanta vorbeste Isaia, cand pomeneste despre consacrarea Servului lui Iehova: „Duhul Domnului Dumnezeu este pus peste mine, caci Domnul m-a uns sa aduc vesti bune celor nenorociti. El m-a trimis sa vindec pe cei cu inima zdrobita, sa vestesc robilor slobozenia si prinsilor de razboi izbavirea"( Isaia 61:1).
Conceptia despre Mesia in Noul Testament este bazata direct pe invatatura proclamata in Vechiul Testament. Trasaturile esentiale ale lui Mesia asteptat de poporul evreu din Vechiul Testament sunt reunite in chip divin in persoana Fiului lui Dumnezeu, Care „a venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit, dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu, nascuti nu din sange, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu"(Ioan 1: 11-12). Isus este Cristosul: Mesia care a adus speranta mantuirii din pacatul ce duce la moarte si posibilitatea, prin credinta in El, de a fi „nascut din nou" si a avea parte de viata vesnica, in Raiul lui Dumnezeu.
Isus Domnul si Mantuitorul sufletelor noastre a trait pe Pamantul nostru, fara pacat. Neprihanirea Lui a fost dumnezeiasca. El a fost uns de Duhul Sfant intr-un mod unic. „Tu ai iubit neprihanirea si ai urat nelegiuirea, de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tau Te-a uns cu untdelemn de bucurie mai pre sus decat pe tovarasii Tai"(Evrei 1:9). „De indata ce a fost botezat, Isus a iesit din apa si in clipa aceea cerurile s-au deschis; si a vazut pe Duhul lui Dumnezeu pogorandu-Se in chip de porumbel si venind peste El. Si din ceruri s-a auzit un glas care zicea: <<Acesta este Fiul Meu preaiubit, in care imi gasesc toata placerea"(Matei 3: 16-17).
Mesia: Mantuitorul nostru a fost mai sfant, mai neprihanit, mai intelept si mai drept decat oamenii. El L-a prezentat pe Dumnezeu in sfintenia Lui.
Din Genesa, prima carte, si pana in Maleahi, ultima carte a Vechiului Testament, a fost prevestit Mesia. Cand a venit la noi, in cea mai sfanta Fiinta de pe Pamant, El avea un caracter dumnezeiesc de perfect. El a fost Isus, Cristosul, desfatarea Tatalui Ceresc, plin de mila, de dragoste, drept si bland ca un miel, cu o demnitate divina cereasca, gata sa vindece bolnavii, sa hraneasca flamanzii, sa dea sa bea insetatilor, rabdator, facand bine intotdeauna, Invatator desavarsit, atotputernic si umil in suferinta, Medicul cel Bun, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat.
Mesia: Mantuitorul Si-a aratat autoritatea divina, dar si dragostea plina de altruismul maxim si mila aratata fata de bolnavii pe care i-a vindecat, de flamanzii pe care i–a saturat si de pacatosii pe care i-a mantuit.
Mantuitorul nostru a venit din Lumina, ca sa distruga intunericul, sa-l anihileze pe diavolul si sa inlature falsul si tradarea, minciuna si ipocrizia, lasand sa straluceasca doar adevarul sincer, fratia si onoarea. El a adus un nou spirit pe Pamant, dorind sa faca din inimile oamenilor temple si din sufletele lor altare. Aceasta a fost misiunea blandului Mantuitor, pentru care a fost crucificat...
Cititorule, Mantuitorul cu viata Lui unica i-a invatat pe urmasi un cantec de biruinta, caci El a fost Invingator... El te cheama la Viata, ca sa nu alergi fara tinta in ploaie sau ceata, caci foarte curand, vei putea regreta ca nu te-ai oprit o clipa sa-ti cercetezi sufletul si sa-ti reglezi credinta in inima ta, ca sa simti bucuria mantuirii ca-ti inunda in intregime inima, aparandu-L si preamarindu-L pe Mantuitorul sufletului tau.

Mantuitorul n-a fost slab! El S-a lasat slabit,
Cand pe o cruce-n noduri, ca jertfa a murit,
Iar moartea dovedita a fost si de dragul tau,
Ca sa te-ntorci acuma urgent la Dumnezeu...

E-mail: ProfBuhaiD@aol.com

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5088-206-N-APARAREA-MANTUITORULUI.aspx