Spania: Sindicalistii din Huelva denunta "practici ilegale" în angajarea muncitorilor sezonieri români


Sindicalistii de la UGT au criticat angajarea lucratorilor sezonieri romani in provincia andaluza Huelva, prin companii de intermediere care s-ar folosi de practici ilegale si care nu respecta contractele colective pentru munca in agricultura, oferind salarii mai mici, dupa cum semnaleaza El Pais. Secretarul general al UGT din regiune, Luciano Gómez, sustine ca sosirea muncitorilor sezonieri din Romania pentru culesul de capsuni provoaca "nervozitate, neliniste si tensiune" printre localnici si strainii stabiliti acolo.
Pozitia sindicalistilor locali vine dupa ce, in urma cu mai putin de o saptamana, reprezentantii Confederatiei sindicale CC.OO (Comisiones Obreras), au solicitat in fata subprefectului din provincia Huelva, Enrique Pérez Viguera, ca intreprinzatorii care cauta mana de lucru pentru culesul de capsuni sa nu fie autorizati sa angajeze mana de lucru din Romania. Autoritatile locale raspundeau atunci ca, indiferent daca in urma stabilirii unui moratoriu asupra acestei libere circulatii a lucratorilor, contractarea romanilor este supusa autorizarii administrative, ea nu este restransa cu vreo limita cantitativa, in cazul in care se intrunesc conditiile legale.
Luciano Gómez a lansat insa un apel catre angajatorii locali, pentru a acorda prioritate mainii de lucru locale, indemnandu-i pe acestia sa respecte prevederile generale legate de salarii si cazare. El Pais precizeaza ca UGT a depus o plangere in acest sens la subprefectura, insa nu si la Inspectia Muncii. Pe de alta parte, sursa mentionata aminteste ca sindicatul CC.OO le-a cerut de asemenea autoritatilor locale sa nu accepte angajarea romanilor, intrucat mana de lucru locala disponibila in Huelva este suficienta pentru a acoperi necesitatile noilor sezoane de cules.
O alta voce din cadrul sindicatului UGT, secretarul general al federatiei agroalimentare andaluze FITAG, Pedro Marcos, critica faptul ca aceste agentii de intermediere a contractelor de munca in agricultura, din Romania si din Franta, vin cu proprii angajati la cules, ofera salarii sub normele stabilite - 38,34 de euro pe zi de lucru, fata de 20 de euro, cat ofera aceste firme. Autoritatile locale nu au capacitatea de a reglementa si controla relatiile de munca in agricultura si ar trebui ca aceste companii de intermediere sa poata fi controlate de administratie, cu autorizatii eliberate de serviciile locale pentru ocuparea locurilor de munca, mai considera sindicalistul.
Amintind ca guvernul de la Madrid sustine principiul UE potrivit caruia in cadrul acesteia functioneaza libera circulatie a persoanelor, El Pais mai consemneaza ca sezonul culesului de capsuni genereaza aproximativ 85.000 de locuri de munca temporare, in provincia andaluza Huelva se afla aproximativ 64.000 de someri, iar in ultimii ani, lucratorii sezonieri au fost aproape in totalitate angajati din regiune, si exista numai un cuantum de rezerva de angajati sezonieri din Maroc, de aproximativ 2.000 de persoane. AGERPRES

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a5009-Spania-Sindicalistii-din-Huelva-denunta-practici-ilegale-238-n-angajarea-muncitorilor-sezonieri-rom226-ni.aspx