ECOUL INVIEREA LUI LAZAR GRABESTE RASTIGNIREA LUI IISUS!Preot Aurel Sas, Las Vegas

Si zicand acestea, a strigat cu glas mare: Lazare, vino afara! Si a iesit mortul, fiind legat la picioare si la maini cu fasii de panza si fata lui era infasurata cu mahrama. Iisus le-a zis: Dezlegati-l si lasati-l sa mearga!” (Ioan 11, 41-44)

„Deci multi dintre iudeii care venisera la Maria si vazusera ce a facut Iisus au crezut in El. Iar unii dintre ei s-au dus la farisei si le-au spus cele ce facuse Iisus. Deci arhiereii si fariseii au adunat sinedriul si ziceau: Ce facem, pentru ca Omul Acesta face multe minuni?.... Deci, din ziua aceea, s-au hotarat ca sa-L ucida!” (Ioan 11, 45-53).


(Continuare din editia precedenta)

Surorile lui Lazar anuta pe Iisus de boala fratelui lor
„Deci au trimis surorile la El, zicand: Doamne, iata, cel pe care il iubesti este bolnav. Iar Iisus, auzind, a zis: Aceasta boala nu este spre moarte, ci pentru slava lui Dumnezeu, ca, prin ea, Fiul lui Dumnezeu sa Se slaveasca” (Ioan 11, 3-4). Afland in aceasta Scriptura ca Iisus iubea pe Lazar cat si pe surorile lui (Ioan 11, 5), inseamna ca Domnul iubste pe cei credinciosi intotdeauna, intr-un mod deosebit si ii binecuvinteaza, iar pe cei necredinciosi ii ajuta, asteptandu-i sa se intoarca de la moartea pacatelor la viata, dupa poruncile Sale, fiindca El a venit: „Ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica” (Ioan 3, 15).
Iar despre boala lui Lazar, Iisus, zicand ca nu este spre moarte, ci pentru slava lui Dumnezeu si ca Fiul lui Dumnezeu sa se slaveasca prin ea, ne spune in acelasi timp, ca multe suferinte sunt ca in cazul orbului din nastere, pentru a se arata in ele lucrurile lui Dumnezeu (Ioan 9, 1-3) si nu au la baza pacatul, cum a fost in cazul vindecarii slabanogului de treizeci si opt de ani, caruia Mantuitorul i-a zis: „Iata ca te-ai facut sanatos. De acum sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu-ti fie ceva mai rau” Ioan 5, 14).
Ori, in cazul femeii prinsa in adulter, ce era osandita sa fie omorata cu pietre dupa Lege, iar Iisus scriind cu degetul pe pamant, a zis catre ei: „Cel fara de pacat dintre voi sa arunce cel dintai piatra asupra ei”, dar ei simtindu-se toti vionovati au plecat, atunci Domnul, a zis femeii: „Nu te osandesc nici Eu. Mergi; de acum sa nu mai pacatuiesti” (Ioan 8, 1-11). Astfel, vorbeste Hristos Domnul oamenilor in toate vremurile: „De acum sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu-ti fie ceva mai rau” (Ioan 5, 14), ceea ce inseamna ca dezastrele din viata oamenilor si a universului sunt urmarea pacatelor, cat si crizele economice sunt rezultatul crizelor morale.

Invatatorule, iudeii cautau sa te ucida si iarasi mergi acolo?
Dupa ce Iisus a primit vestea ca Lazar este bolnav a mai ramas unde era doua zile, apoi a zis ucenicilor: „… Sa mergem iarasi in Iudeea”. Atunci ucenicii au ramas surprins si L-au intrebat: „… Invatatorule, acum cautau iudeii sa Te ucida cu pietre, si iarasi Te duci acolo?” (Ioan 11, 8). Astfel, aflam ca Mantuituitorul a mers si a facut invierea lui Lazar cu pretul vietii Lui, pentru ca El, Care stia toate, ca Fiu al lui Dumnezeu, prevedea ca minunea acestei invieri Ii va aduce ura si grabirea mortii din partea liderilor religiosi ai timpului.
Domnul Iisus, insa, precum nu a precupetit Viata Lui in nici o alta imprejurare sa salveze oamenii de la suferinta, ca atunci cand cautau sa-L ucida cu pietre, tot asa nu a cautat sa crute viata Lui nici in cazul lui Lazar, ci a plecat in Iudeea si a savarsit minunea invierii lui, cu toate ca prevedea grabirea mortii Sale din partea fariseilor si arhiereilor vremii. Iisus a raspuns ucenicilor mai intai, ca cine umbla ziua nu se impiedeca, fiindca are lumina acestei lumi, iar daca umbla noaptea se  impiedeca, scotand astfel in relief importanta luminii divine si intunericul pacatului din mintea si sufletul omului, care duce la impiedecare si cadere.
Dupa aceasta, Mantuitorul a zis ucenicilor: „… Lazar, prietenul nostru, a adormit; Ma duc sa-l trezesc”. Ucenicii I-au raspuns: „… Doamne, daca a adormit, se va face bine” (Ioan 11, 11-12). In cele din urma Domnul le-a raspuns: „… Lazar a murit! si Ma bucur pentru voi, ca sa credeti ca n-am fost acolo. Dar sa mergem la el” (Ioan 11, 14-15). Sf. Apostol Toma a aratat cel mai mare devotament si cea mai mare dragoste fata de prietenul lor, zicand: „… Sa mergem si noi si sa murim cu el” (Ioan 11, 16), ramanand astfel, cel mai dosebit exemplu de ajutor si daruire in viata, pentru toti in relatiile cu prieteni. Asa a invatat Toma de la Invatatorul sau Iisus, fiindca era credincios, fata de Iuda Iscarioteanul, care fiind necredincios a culminat in necredinta lui cu vanzarea Domnului (Matei 26, 15).

Iisus ajuns in Betania gaseste pe Lazar ingropat de patru zile!
Domnul venind de dincolo de Iordan in Betania, ce era aproape de Ierusalim, la gasit pe Lazar ingropat de patru zile! La casa celui decedat erau multi Iudei, care venisera sa mangaie pe Marta si pe Maria (Ioan 11, 17-19).
Marta auzind ca vine Iisus a mers sa-L intampine, zicandu-i: „Doamne, daca ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit” (Ioan 11, 21). Din aceasta marturisire a Martei Domnului, trebuie sa intelegem ca intr-adevar, daca Dumnezeu este cu noi in viata nu murim ci suntem salvati de El in orice imprejurare, prin cerdinta noastra si mila Lui, dar daca suntem necredinciosi si Il parasim pe Dumnezeu, atunci murim chiar daca ar fi toti doctorii din lume langa noi. „Daca Dumnezeu este pentru noi, cine este impotriva noastra?” (Rom. 8, 31).

Starea de vorba a Domnului cu Marta
In continuarea conversatiei dintre Marta si Domnul, vom vedea cum credinta Martei in Mantuitorul i-a dat puterea sa-I zica: „Dar si acum stiu ca oricate vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu iti va da”, iar: „Iisus i-a zis: Fratele tau va invia! Apoi: „Marta i-a zis: stiu ca va invia la inviere, in ziua cea de apoi. Si Iisus i-a zis: Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri in veac. Crezi tu aceasta? : Da, Doamne. Eu am crezut ca Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit in lume” (Ioan 11, 22-27).
Oricat de afectata era Marta de moartea fratelui ei, putem observa ca datorita credinta ce o avea in Iisus, a zis cu convingere: „Dar si acum stiu ca oricate vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu iti va da”, in urma careia Domnul i-a raspuns, ce nu se astepta, zicand: „… Fratele tau va invia! Din raspunsul Martei: „… Stiu ca va invia la inviere, in ziua cea de apoi”, constatam ca ea avea credinta in invierea mortilor in ziua cea de apoi, pentru o Viata Vesnica.
Va urma

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4995-ECOUL-INVIEREA-LUI-LAZAR-GRABESTE-RASTIGNIREA-LUI-IISUS.aspx