"Dreptatea fara forta e neputincioasa...”


Forta fara dreptate este tiranie”. Astfel se exprima ilustrul matematician, fizician, filosof, inventator francez Blaise Pascal, de la a carui nastere, in ziua de 19 iunie, se vor implini... 390 de ani! Si cata dreptate avea! Si are! Facem ce facem, noi, romanii - prea mici pentru un razboi atat de mare -, si, peste noapte, ne ies alte bube rele, aratate cu degetul de mai-marii lumii. Acum, ca Olanda s-a mai imbunat, chipurile, nu ne mai vor germanii in Schengen. De fapt, ei nu ne mai vor deloc prin preajma, decat daca suntem tineri, frumosi, scoliti si productivi…, adica pliati pe prototipul imigrantului ideal. Lucrurile sunt foarte clare. In contextul unei discutii despre "imigratia saraciei din Romania si Bulgaria”, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, recent, pentru editia electronica in limba engleza a saptamanalului "Der Spiegel”, ca va cere, la Bruxelles, restrictionarea dreptului de revenire in Germania pentru cetatenii europeni trimisi inapoi in tarile de origine. Cu mici exceptii, desigur: portile Germaniei vor fi deschise … "aurului cenusiu”, adica celor in putere, cu pregatire superioara, alungati atat de somajul occidental - Italia, Spania, Grecia -, cat si de cel din… Estul salbatic.

"Dreptul la libera circulatie inseamna ca oricare cetatean al UE se poate stabili in orice tara membra, daca lucreaza sau studiaza acolo. Oricare cetatean UE care indeplineste aceste conditii este binevenit la noi. Insa cine vine doar ca sa incaseze beneficiile sociale, si abuzeaza de dreptul la libera circulatie, trebuie impiedicat de la aceasta cu eficienta” - a afirmat ministrul federal. Va sa zica… se poate stabili in Germania oricare individ, cu conditia sa fie "frumos, tanar si stralucit”, contribuind astfel, in deplinatatea fortelor si a calitatilor sale, la prosperitatea tarii de adoptie. Iata un punct de vedere care ne ajuta sa intelegem mai bine resorturile intime ale blocarii extinderii Schengen. Teoretic, orice tara de pe glob isi doreste locuitori "frumosi, tineri si straluciti”. Doar ca de la vis la realitate e cale lunga. In fond, Germania nu a inventat roata emitand asemenea pretentii. Sa ne amintim ca, in Sparta Antichitatii, nevolnicii si batranii erau azvarliti de pe stanci! In mileniul trei, nevolnicii Europei sunt saracii. Ce-i drept, nemtii nu isi arunca batranii lor de pe stanci, nici peste gard, dar nici nu vor sa mai incarce UE cu alti... neproductivi - daca luam in calcul mai ales faptul ca nu toti cei care iau drumul bejeniei exceleaza prin cinste si harnicie, unii, destui!, comitand fapte care ne-au patat obrazul in fata lumii cel putin pentru inca un mileniu de acum incolo. Iata, de pilda, ce zice Raportul Ambasadei SUA la Bucuresti, privind Traficul de Persoane in Romania anului 2012: "Romania este tara de origine, tranzit si destinatie pentru barbati, femei si copii traficati in scopul muncii fortate, precum si pentru femei si copii traficati in scopul exploatarii sexuale. Un numar semnificativ de victime traficate in Europa provin din Romania. Barbati, femei si copii din Romania sunt traficati catre tari europene, inclusiv Spania, Italia, Republica Ceha, Danemarca, Grecia, Germania, Cipru, Franta, Norvegia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Slovenia, Elvetia si Austria, in scopuri de munca fortata in agricultura, gospodarii, hoteluri si industrie, precum si pentru cersetorie fortata si furt. Barbati, femei si copii din Romania sunt traficati catre tari europene, inclusiv Germania, Franta, Cipru, Spania, Ungaria, Malta, Elvetia, Suedia, Grecia, Finlanda si Belgia, in scopuri de exploatare sexuala. Copiii reprezinta cel putin o treime dintre victimele traficului de persoane din Romania. Majoritatea covarsitoare a traficantilor care recruteaza si exploateaza cetateni romani erau de origine romana. In general, acestia isi aleg victimele din randul aceluiasi grup etnic, sau din randul propriilor rude. Frecvent, traficantii au exploatat victimele in Romania inainte de a le transporta in strainatate pentru prostitutie sau munca fortata.

Guvernul Romaniei a semnalat cresterea gradului de sofisticare a grupurilor infractionale romanesti, inclusiv prin transportarea victimelor in diferite tari din Europa, pentru a testa slabiciunile sistemului de aplicare a legii din fiecare tara. Romania este tara de destinatie pentru un numar mic de victime ale traficului de persoane, inclusiv pentru persoane traficate in scopuri de exploatare sexuala din Moldova si pentru persoane traficate in scopuri de munca fortata din Banglades si Serbia. Fetele si baietii din Romania, in special cei ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, pot deveni victime ale traficului in scopuri sexuale pe teritoriul Romaniei. In special copiii romani fara documente de identitate sunt vulnerabili in fata traficului de persoane.

Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane; totusi, guvernul depune eforturi semnificative in acest sens. In perioada de referinta, guvernul a depus eforturi considerabile pentru condamnarea traficantilor, numarul de persoane urmarite in justitie pentru trafic de persoane fiind cel mai mare din Europa. Totodata, a valorificat parteneriatele cu guvernele tarilor de destinatie pentru a creste pedepsele traficantilor. De asemenea, guvernul a desfasurat campanii creative de prevenire a traficului de persoane cu scopul de a creste gradul de constientizare de catre populatie. Cu toate acestea, victimele traficului de persoane au beneficiat de servicii limitate.

Pentru al treilea an consecutiv, guvernul nu a acordat fonduri ONG-urilor care lupta impotriva traficului de persoane, periclitand protectia victimelor de catre societatea civila. Ingrijirea oferita victimelor de catre guvern a fost adesea minima, neasigurand atentia specializata menita sa raspunda nevoilor victimelor si sa reduca probabilitatea ca acestea sa devina din nou victime ale traficului de persoane. ONG-urile au protestat impotriva atitudinii excesiv de restrictive a adaposturilor finantate de guvern fata de autonomie. Situatia precara a ingrijirii acordate victimelor in Romania a supus populatia vulnerabila riscului de a redeveni victima a traficului de persoane. (…)”

Acesta este punctul de vedere al Ambasadei SUA la Bucuresti, exprimat in Raportul pe 2012. Si este doar un decupaj al cartii noastre de vizita, deloc de neglijat si in stransa corelatie cu exodul celei mai numeroase - din pacate! - categorii de populatie. Membru al CSU - ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel -, ministrul de Interne HansPeter Friedrich a fost intrebat de jurnalistii de la "Der Spiegel” despre reactiile primarilor germani privind inmultirea "imigratiei saraciei” dupa ianuarie 2014, momentul ridicarii restrictiilor de munca pentru romani si bulgari. "Comisia Europeana trebuie sa se asigure de faptul ca Romania si Bulgaria chiar folosesc pentru oameni mijloacele care le-au fost puse la dispozitie. Dincolo de asta, vreau sa inaspresc sanctiunile pentru incercarea de frauda sociala. Aceasta s-ar putea concretiza prin restrictionarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis inapoi. Voi face lobby la Bruxelles pentru aceasta masura. Nu se poate ca, la un moment dat, oamenii din toata Europa sa se puna la drum cu motto-ul: «In Germania sunt cele mai mari asigurari sociale!»” "Der Spiegel” arata si ca "doua treimi din cetatenii germani vor limitarea imigratiei din tarile UE”, iar "orase si comune se plang deja de supraaglomerare prin prea multi imigranti”.

Ministrul german de Interne a reiterat motivele pentru care tara sa se va opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. "Daca aceasta tema va ramane pe agenda, vom vota impotriva extinderii privilegiilor Schengen pentru Romania si Bulgaria. Daca Romania si Bulgaria vor insista ca votul sa aiba loc, atunci incercarea va fi blocata prin veto-ul Germaniei. Ideea de a deschide anumite zone, precum sosirile pe calea aerului sau a apei, este de asemenea inacceptabila. UE a evaluat mult timp gradul de pregatire al Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Schnegen. Ultimul raport anual a indicat un progres, dar nu este suficient. Bulgaria si Romania trebuie sa poarte o lupta mai hotarata impotriva coruptiei. Cei care obtin viza prin mita pot calatori pana in Germania fara a mai fi controlati. Cetatenii nostri nu vor accepta extinderea spatiului Schengen daca niste conditii fundamentale nu sunt indeplinite. Or, inca nu este cazul”, a spus Hans-Peter Friedrich.

Iata cateva constatari finale ale autorilor Raportului Ambasadei americane: "In perioada la care face referire prezentul raport, Guvernul Romaniei a continuat sa isi imbunatateasca eforturile de prevenire a traficului de fiinte umane, utilizand metode creative pentru a asigura transmiterea mesajelor de constientizare a pericolului reprezentat de traficul de persoane grupurilor vulnerabile. Guvernul si-a coordonat eforturile de lupta impotriva traficului de persoane prin intermediul unei divizii din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Printre altele, aceasta divizie este responsabila de monitorizarea eforturilor de prevenire a traficului de fiinte umane si de protectie a victimelor, precum si de publicarea unui raport trimestrial despre eforturile Romaniei in lupta impotriva traficului de persoane. Rapoartele Guvernului Romaniei privind eforturile in lupta impotriva traficului de persoane au fost foarte bine elaborate si au contribuit la asigurarea transparentei eforturilor in lupta impotriva traficului de fiinte umane. Guvernul a desfasurat patru campanii nationale si 25 de campanii locale si regionale de incurajare a potentialelor victime ale traficului de persoane si a publicului sa discute acest subiect. (…) Guvernul Romaniei a consolidat parteneriatele cu alte state membre UE in lupta impotriva traficului de persoane, inclusiv prin stabilirea unui grup de lucru bilateral pe aceasta tema cu Elvetia. Guvernul nu a semnalat luarea unor masuri speciale in vederea diminuarii cererii de servicii sexuale. Guvernul nu a semnalat luarea unor masuri speciale in vederea solutionarii problemei turismului sexual cu minori, desi unele dintre campaniile de prevenire a traficului de persoane au vizat traficul de minori in scopul exploatarii sexuale” (Ambasada SUA).

Cam subtire Raportul, probabil si activitatea Guvernului o fi fost asa, de fapt perioada in discutie este una si aceeasi, de tranzitie, precum se intampla de peste doua decenii incoace, singura constanta ramanand lupta acerba pentru putere si zone de influenta. Cui sa-i mai pese de nenorocitii care impanzesc lumea cu mana intinsa ori cu gandul numai la furat?

Intr-un anume sens, sunt perfect de acord cu premierul Victor Ponta, ca nu are sens sa ne milogim pe la usile celor care nu ne vor, fiindca, oricum, dragoste cu sila nu se poate, si, de altfel, au si ei partea lor de dreptate. Desigur, n-om fi noi borfasii lumii, nici singurii care calca in strachini, dar nici ingerasi cu aripi de puf nu suntem!

Se impune urgent reinstaurarea autoritatii statului de drept – ca prea a ajuns Romania sat fara caini! - si, de ce nu?, retragerea cetateniei romane acelora care manjesc numele tarii pe unde haladuiesc. Poate ca, asa, ne vom recapata, treptat, respectul lumii civilizate. Fiindca, asa cum spunea Blaise Pascal, cu patru secole in urma, "Dreptatea fara forta e neputincioasa, iar forta fara dreptate este tiranie”.

Stire proaspata. Politistii de frontiera din Curtici, judetul Arad, au descoperit aproximativ 600.000 dolari si 45.000 euro ascunsi in bagajele unei romance aflate in trenul Bucuresti – Budapesta, bani a caror provenienta nu a putut fi justificata. Potrivit anchetatorilor, femeia a declarat ca a primit geanta cu bani in Gara de Nord, de la un cetatean chinez, pentru a o preda la Budapesta unei alte persoane, urmand sa primeasca in schimbul acestui serviciu suma de... 150 de dolari. No comment!

MARIANA CRISTESC
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4953-Dreptatea-fara-forta-e-neputincioasa-”.aspx