Castel Gandolfo, resedinta Pontifului roman emerit (Corespondenta Agerpres)


Papa Benedict al XVI-lea, a carui renuntare la pontificat devine oficiala si efectiva joi seara, la ora locala 20:00, s-a retras, pentru doua luni, la Castel Gandolfo, resedinta de vara a suveranilor pontifi, situata la circa 30 de kilometri de Roma.
La Castel Gandolfo, "Papa emerit" va locui in obisnuitul sau apartament din aceasta vila, proprietate pontificala incepand din 1596, care a fost ridicata initial pe creasta stancoasa ce domina Lacul Albano din regiunea Lazio. Cetatea s-a extins de-a lungul secolelor, devenind o adevarata resedinta de vacanta, inconjurata de localitatea Castel Gandolfo, cu aproximativ 9.000 de locuitori, inscrisa pe lista celor mai frumoase asezaminte de acest tip din Italia.
In prezent, vila si gradinile sale se intind pe circa 55 de hectare, avand cu 11 hectare mai mult decat Vaticanul, cel mai mic stat din lume. Vila beneficiaza de extrateritorialitate. Proprietatea, care se bucura de vedere la mare, pe de o parte, si de o priveliste spre lac de cealalta, se afla la 426 de metri altitudine, ceea ce le garanteaza locatarilor sai aer proaspat si racoros chiar si in timpul noptilor de vara.

In mod normal, papii vin aici cu ocazia Sarbatorilor Pascale si in timpul verii. "Papa emerit", care venea de regula cu ocazia Pastelui catolic, care va fi sarbatorit anul acesta la 31 martie, si-a anticipat practic sejurul cu o luna, in urma deciziei sale de a renunta la pontificat. O situatie de rutina in ceea ce priveste logistica, dar exceptionala din punct de vedere al circumstantelor, precizeaza joi mass media din Italia.Retragerea papei Benedict al XVI-lea, anuntata pe 11 februarie, a luat prin surprindere lumea intreaga, dar este de inteles decizia Suveranului Pontif de a se retrage la Castel Gandolfo, o vila pe care Ratzinger a declarat intotdeauna ca o iubeste si unde va avea parte de o ambianta familiala.

Lui Ratzinger ii plac mai ales gradinile vilei, cu alei marginite de copaci si flori , unde va face multe plimbari. "Papa emerit" va fi insotit la Castel Gandolfo de secretarul sau personal, Georg Gaenswein, de cele patru calugarite care il asista la activitatile zilnice si de noul majordom care l-a inlocuit pe Paolo Gabriele, protagonist al scandalului numit "Vatileaks". Ratzinger isi va petrece majoritatea timpului in apartamentele sale private, ce ocupa aripa din vila cu vedere spre mare.
Fatada actuala a vilei a fost realizata de arhitectul italian Carlo Maderno, lucrare efectuata dupa ce papa Urban al VIII-lea a decis in 1626 sa transforme in mod oficial Castel Gandolfo in resedinta de vara a papilor.
In cursul celor doua luni pe care le va petrece in aceasta vila, "Papa emerit" isi va sarbatori si ziua de nastere, pe 16 aprilie, cand va implini varsta de 86 de ani.
Dupa alegerea noului Suveran Pontif, Ratzinger se va intoarce la Vatican, unde destinatia sa finala va fi manastirea "Mater Ecclesiae", situata in spatele Palatului Apostolic.
In momentul in care la Vatican va incepe perioada numita 'sede vacante' (loc vacant), la ora locala 20.00, Garda Elvetiana va parasi intrarea principala a palatului din Castel Gandolfo. Acesta va fi singurul semn exterior care va semnala finalul pontificatului lui Benedict al XVI-lea, iar 'Papa emerit' va incepe o noua viata dedicata rugaciunii si reflectiei, cu multe momente de normalitate. Incepand din seara zilei de joi, siguranta lui Ratzinger va fi asigurata de jandarmeria de la Vatican si de politia italiana.
La noua sa locuinta provizorie din Castel Gandolfo, "Papa emerit" nu si-a adus doar cartile si documentele personale. Ratzinger a adus si pisica sa preferata, Contessina, cu care vorbeste in dialect bavarez. La Castel Gandolfo il mai asteapta pianul sau, cunoscuta fiind pasiunea lui Benedict al XVI-lea pentru muzica, mai ales pentru compozitiile lui Bach si Mozart. "Aici, la Castel Gandolfo, am totul, lacul, muntele si vad marea", afirmase Joseph Ratzinger acum doi ani, o fraza pe care primarul localitatii a gravat-o pe o placa.
Ziua retragerii lui Ratzinger a fost o zi istorica la Roma, un eveniment fara precedent in istoria moderna a Bisericii Catolice, pe care intregul oras l-a trait intr-o atmosfera de intensa emotie. Pentru ca italienii, in ultimii opt ani, cat a durat pontificatul sau, au invatat sa il iubeasca pe Benedict al XVI-lea, un fin teolog, care a "trasat" granitele religiei catolice in epoca moderna si in aceasta lume globalizata.
Decizia papei de a se retrage este considerata la Roma si ca un semnal de umanitate si de modernitate pentru Biserica Catolica. Prin decizia sa, Benedict devine o figura istorica mergand "dincolo de modernitate, de timp si de varsta ", pentru ca decizia sa de a renunta la Sfantul Scaun este si 'un gest prin care o persoana in varsta isi admite slabiciunea", a scris joi directorul cotidianului roman La Repubblica, Ezio Mauro.
Sanctitatea sa Benedict al XVI-lea, "Papa emerit", va continua sa se imbrace in alb, dar fara insemnele pontificatului, iar pantofii rosii purtati de suveranii pontifi vor fi inlocuiti de o pereche de pantofi de culoare maro, care i-au fost donati de un grup de artizani mexicani. La ora care va marca sfarsitul pontificatului sau, Benedict isi va scoate de la mana dreapta "Inelul Pescarului", inelul pontifical, care va fi distrus de cardinalul sambelan (cardinale camerlengo), italianul Tarcisio Bertone, dar va pastra crucifixul pe care il poarta.
Acum, capitala Italiei se pregateste sa intampine un alt eveniment care va atrage atentia comunitatii internationale, si anume Conclavul cardinalilor electori care il vor alege pe succesorul lui Benedict al XVI-lea.
Costul Conclavului, de circa 4,5 milioane de euro, va fi sustinut de statul italian, pe baza Concordatului dintre stat si Biserica Catolica (Patti Lateranensi), a anuntat recent primarul Romei, Gianni Alemanno, care a solicitat sprijinul guvernului italian.
Masurile de siguranta si sprijinul acordat pelerinilor care vor sosi la Roma din intreaga lume pentru a asista la desfasurarea Conclavului vor fi asigurate de fortele de ordine din Italia, in colaborare cu Protectia civila. Se estimeaza ca vor sosi la Roma peste un milion de pelerini, in luna martie, cand Conclavul cardinalilor electori va alege un nou Suveran Pontif. AGERPRES

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4920-Castel-Gandolfo-resedinta-Pontifului-roman-emerit-Corespondenta-Agerpres.aspx