BECALIZAREA ROMANIEIA venit sentinta pentru Gigi Becali: trei ani cu suspendare. Condamnarea lui Gigi Becali ar fi putut sa nu mai mire pe nimeni. Ar fi putut chiar sa nu faca turul televiziunilor si sa nu fie subiectul vreunui editorial ori a titlurilor de prima pagina. Pentru ca Becali ar fi putut sa fie un cvasinecunoscut. Un ins bogat, asa cum sunt si altii in Romania, capatuit prin munca cinstita si mai putin cinstita, prin invarteli si fler, prin combinatii si strategii, prin bisnita si business, prin schimburi de terenuri in urma carora statul a iesit in pierdere, dar si prin afaceri imobiliare reale.
Sa fim sinceri si sa observam ca Romania are multi Becali, iar ceea ce-i diferentiaza de latifundiarul din Pipera este faptul ca sunt, poate, mai putini vocali. In rest, multi dintre cocotatii astia de prin Parlament, dar si din alte structuri politice sunt niste Becali ori se viseaza niste Becali. Imbogatiti prin mijoace asemanatoare, multi jongland la limita legii si sub limita moralei, au devenit niste Gigi Becali.
Sa ne amintim ca fara mana intinsa a becalului Corneliu Vadim Tudor, intaiul cioban al tarii nu ar fi ajuns in Parlamentul European. Iar fara mana intinsa de becalul Crin Antonescu si de alti becali din USL, "Razbonicul luminii” nu ar fi intarit randurile PNL si nici nu ar fi avut asigurat un fotoliu de parlamentar si unul de membru in comisia juridica.
Sugera cineva ieri, pe un post de televiziune,  ca Becali ar trebui sa demisioneze din Parlament. Ce vorbesti, neicusorule? Pai, ce, becalul Eugen Badalan a demisionat dupa ce a fost condamnat? Dar becalul Adrian Severin a plecat fara o avalansa de suturi in fund din Parlamentul European?  
In urma cu cativa ani, un tanar lansa o carte intitulata "Manifest impotriva becalizarii Romaniei”. Intre timp, tanarul acela a devenit coleg de USL cu Becali si a intrat in Parlament alaturi de Becali. Si, fireste, de mai multi becali mai mici sau mai mari. Daca-i privesti ori daca-i asculti cu atentie, o sa observi ca au inceput sa semene intre ei. Au inceput sa semene cu el. Incet-incet, si oamenii de pe strada incep sa-i semene, iar copiii se joaca de-a Gigi Becali. Iar noi asistam la becalizarea Romaniei.
(Petru Iosipescu)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a4892-BECALIZAREA-ROMANIEI.aspx